Istorija klađenja na esportove govori u prilog tome da je ovo industrija koja se vrtoglavo razvija i koja stiče sve više fanova širom sveta! Pored brojnih fanova, esport je grana koja vredi milijarde dolara! Upravo su zato esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima nešto o čemu maštaju svi! 

U poslednje dve decenije učesnici esportova imali su prilike da se sretnu sa neverovatnim nagradnim fondovima. Ovi iznosi su bili jedni od glavnih faktora zbog kojih su se igrači prijavljivali za iste! Esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima jedan su od glavnih pokretača i ciljeva igrača, a znate li i zašto? Zato što su dovoljno veliki da igrači nakon osvajanja istih lagano mogu da se povuku iz sveta esporta! 

Najbolji profesionalni CS:GO timovi znaju zašto učestvuju na turnirima! Ne samo zbog slave, već i zbog nagradnih fondova! Vreme je da se pozabavimo njima!

Esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima – kako je sve počelo?

Sada već davne 1997. godine organizovani su prvi esport turniri koji su ponudili novčane nagrade. Na jednom od njih pobednik je osvojio Ferari čija je vrednost iznosila 130.000 dolara. Posle 24 godine, iznosi na esport turnirima dostigli su milione od kojih se nama, običnim posmatračima, zavrti u glavi! U nastavku članka saznajte sve o najvećim nagradnim fondovima na esport turnirima! 

1. International 9 – 34,33 miliona dolara

U pitanju je najveći Dota 2 esport turnir na svetu koji organizuje sam Valve. Upravo je ovaj turnir oborio sve rekorde kada je visina nagradnih fondova na esport turnirima u pitanju! Nakon 9 godina, visina nagradnog fonda ne prestaje da raste. Ovo je na oduševljenje svih takmičara koji se svojski trude da baš oni ponesu titulu najboljeg!

Prema brojnim ekspertima, očekuje se da će nagradni fond na ovom turniru nastaviti da raste i da ruši sve rekorde! 

2. Finale Svetskog kupa Fortnite 2019. godine – 30,4 miliona dolara

Znate li da prvo finale Fortnite Svetskog kupa predstavlja jedno od najvećih nagradnih fondova u istoriji esporta? Zato ne možemo, a da ga ne spomenemo kada su esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima u pitanju! 

Prema brojnim tvrdnjama znalaca, Fortnite je napravio neverovatan “posao” zahvaljujući ogromnom bonusu o kome su organizatori drugih turnira mogli samo da sanjaju! Ovaj turnir podeljen je na dva događaja, tačnije, na dva dela takmičenja – solo i duo takmičenje. 

Bilo da iznos osvajate sami ili ga ipak delite sa nekim, u pitanju je ogromna cifra! 

3. Svetsko prvenstvo u League of Legends 2018. godine – 6,4 miliona dolara

Iako se odavno vode polemike o tome da li su esportovi sport, ne može se poreći da su esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima zapravo najbolji dokaz toga da je ovaj vid takmičenja isplativiji i od najpopularnijih sportova na svetu

Najbolji League of Legends igrači ne propuštaju Svetsko prvenstvo u LoL-u, a vidi se i zašto! Upravo zbog nagradnog fonda!

Riot Games je omogućio svojim navijačima da povećaju ukupni nagradni fond turnira kupovinom predmeta još 2017. godine. Od tog trenutka, nagradni fond ne prestaje da raste, a najveći iznos zabeležen je 2018. godine. 6,4 miliona dolara učinilo je Svetsko prvenstvo u League of Legends najvećim događajem u istoriji igre kada je visina novčanog iznosa u pitanju!

4. Svetsko prvenstvo Call of Duty – 4,6 miliona dolara

I ovaj događaj protekao je u senci korona virusa. Iako je veći deo uvodne sezone Call of Duty lige održano na mreži upravo zbog pandemije COVID-19, iznos nagradnog fonda se udvostručio u odnosu na 2019. godinu. Samim tim postao je jedan od najvećih nagradnih fondova u istoriji esporta.

5. Fortnite Fall Skirmish Series – 4 miliona dolara

Obožavanje Fortnite video-igre dostiže vrhunac poslednjih godina! Upravo iz tog razloga nagradni fond ovog događaja raste. Naime, 100 miliona dolara je namenjeno fondovima Fortnite turnira, a dobar deo tog novca pripao je Fall Skirmish turniru!

6. Honor of Kings Svetski kup 2020 – 4,6 miliona dolara 

Ni pandemija korona virusa nije stala na put Kini koja je organizovala najveći esport turnir u istoriji! Naime, na Svetskom kupu Honor of Kings koji se održao u Pekingu i Šangaju, 12 neverovatnih timova borilo se za nagradu koja je iznosila 4,6 miliona dolara. Pitali ste se koji su esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima? Ovaj je definitivno jedan od njih! 

7. PUBG globalno prvenstvo 2019 – 4 miliona dolara

Najstariji esportovi su zaista postavili temelje esport scene, nakon čega su došli turniri i brojne ekipe koje osvajaju turnir za turnirom. 

Jedan od esport turnira sa najvećim nagradnim fondom je i PUBG globalno prvenstvo održano 2019. godine. Upravo je na ovom prvenstvu nagradni fond iznosio 4 miliona dolara i on spada u neke od najvećih nagradnih fondova u istoriji esporta.

8. Dota 2 Asia prvenstvo – 3 miliona dolara

Ovaj Dota 2 esport turnir održan je u Šangaju 2015. godine. Iako se čini da ne privlači pažnju fanova esport turnira, iznos nagradnog fonda se nikako ne sme zanemariti – 3 miliona dolara nije mala stvar! 

I sami imate prilike da vidite da su esport turniri sa najvećim nagradnim fondovima u žiži interesovanja, kako kod igrača tako i kod fanova esport scene! I jedni i drugi sa nestrpljenjem iščekuju svaki od ovih događaja. Trenutno se čeka na International 10 šampionat, čiji je nagradni fond dostigao 40 miliona dolara! Sve oči biće uprte u timove koji će se boriti za ovu neverovatnu cifru! 

Ukoliko ste i sami obožavalac video-igara i ukoliko pratite takmičenja, a pritom volite i da se kladite, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i kladite se na vaše omiljene esportove! 

S druge strane, ukoliko želite da saznate sve o esportu, posetite Meridianov discord kanal gde ćete naći sve što vas zanima!