Esport je oduvek bio izuzetno popularan hobi, ali je tokom poslednje decenije eksplodirao! Samo tokom 2021. godine, više od 25 miliona fanova uživalo je u pregledu eSport sadržaja na mreži od čega je skoro polovina pregleda vezana za video-igre. 

Ukoliko ste se pitali postoje li eSport igrači koji se se proslavili kao strimeri – reći ćemo vam da ih ima i više nego dovoljno! A znate li zašto? Zato što je porast platformi za striming, kao što je Tvič (Twitch), pomogao da eSport napreduje. Mogućnost da zajedno sa talentovanim igračima prelazite nivoe, eliminišete protivnike i završavate izuzetno teške izazove, pružila je potpuno novu vrstu interaktivne zabave koja ranije nije bila dostupna. 

Esport igrači koji su se proslavili kao strimeri – 5 dobro poznatih imena

Dok se većina eSport profesionalaca trudila da se popenje uz rang-listu da bi sebi obezbedila mesto u velikoj eSport organizaciji, postoje i drugi čiji su talenti prepoznati tokom jedne od njihovih sesija uživo, odnosno, tokom strimovanja.

Platforme poput Tviča i Jutjuba (YouTube) bile su ključne u karijeri mnogih profesionalaca u eSportu, bilo da su se strimovanjem bavili pre eSport karijere ili nakon nje. U svakom slučaju, u nastavku članka ćemo sastaviti listu eSport igrača koji su se proslavili i kao strimeri. Bićete iznenađeni kada pročitate imena pojedinih. 

1. Majkl “Shroud” Gržšjek (Michael “Shroud” Grzesiek)

Malo ljudi ovo zna, ali Tvič kralj Shroud je zapravo bio strimer mnogo pre nego što je počeo da gradi ime na CS: GO profesionalnoj sceni.

Njegova strast prema video-igrama potiče od njegovog oca, koji je imao najveći uticaj na to da Shroud krene sa strimingom 2011. godine. 

Svoju striming karijeru započeo je igrajući Counter-Strike Source i World of Warcraft. Međutim, jedva da je imao ponekog pratioca, te je njegov kanal bio u tom trenutku prilično neprimećen. A onda je počeo da strimuje CS: GO.

Shroudov pokret i cilj su bili neverovatno dobri u CS: GO, a njegovi talenti su mu pomogli da privuče značajnu bazu obožavalaca pre nego što je postao profesionani eSport igrač.

2. Ričard Tajler “Nindža” Blevins (Richard Tyler “Ninja” Blevins)

Slično kao i Shroud, Nindža je takođe počeo da strimuje tokom 2011. godine. Iako je pre toga bio profesionalni igrač Halo 3 video-igre, njegov uspeh u odnosu na uspeh kao strimera bio je značajno manji. 

Počeo je sa H1Z1 na svojim kanalima i polako prešao na PlayerUnknovn’s Battlegrounds iliti PUBG. 

Njegova karijera strimera je privremeno mirovala kada se pridružio Luminosity Gamingu kao profesionalni Halo igrač.

Zatim je počeo da igra H1Z1 za Luminosity i konačno PUBG. On je zapravo osvojio PUBG Gamescom Invitational Squads klasifikaciju.

Međutim, njegova popularnost je procvetala tek nakon što je počeo da igra Fortnite, a igra je trenutno bukvalno sinonim za njegovo ime.

Ninja je postao prvi eSport strimer koji je stigao do brojke od 10 miliona pratilaca, a sada ima neverovatnih 17 miliona! Sponzorski ugovori sa Red Bull.om i Adidasom nisu doprineli ttome da Ninja bude jedan od najpopularnijih strimera, već je postao i najbogati.  

Esport igrači koji se se proslavili kao strimeri? Ninja je definitivno jedan od njih! 

3. S1mple

S1imple nije jedan od najpraćenijih strimera, ali zaslužuje mesto na listi “eSport igrači koji su se proslavili kao strimeri” jer je jedini profesionalni eSport igrač koji odvaja vreme da redovno strimuje i komunicira sa svojim fanovima. Član Natus Vincere tima, važi za najboljeg CS:GO igrača na svetu, zbog čega je gledati ga kako igra zaista privilegija.

S1mple je strimer koji razume potrebu da uspostavi vezu sa gledaocima i neguje tu vezu, dajući im sve vreme fantastičan sadržaj kao i lični pogled na njegove neverovatne veštine.

4. Tarner “Tfue” Teni (Turner “Tfue” Tenney)

Tfue je donekle zakasnio na profesionalne Fortnite i H1Z1 scene, ali je takođe bio veoma brz kada je prikupljanje kolekcije šampionata i nagradnih fondova u pitanju. Njegov Tvič je takođe dobio veliki skok zahvaljujući njegovom starijem bratu Džeku (Jack Tenney), jednom od najpoznatijih svetskih surfera. Tfue prenosi i svoje skimboarding podvige kao i svoja takmičenja na eSport turnirima. 

Ne znamo da li ste upućeni ali on je jedan od retkih eSport igrača koji može da se pohvali time da je pobedio “Ninju”.

5.  Kodi “Clix” Kondor (Cody “Clix” Condor)

Neki bi rekli “čudo od deteta”, a mi ćemo reći – Fortnite čudo! Clix je poznat po tome što je njegova prva ljubav, bar po pitanju video-igara, Minecraft. 

Iako se, odrastajući, oprobao u drugim igrama kao što je Call of Duty: Zombies, i dalje je većinu svog vremena provodio igrajući Minecraft. Međutim, ubrzo je želeo da postane profesionalni igrač i shvatio je da ga Minecraft neće daleko odvesti. 

Tako je 2018. godine, Clix je počeo da igra i strimuje Fortnite na veoma visokom nivou. Učestvovao je na mnogim online događajima i zapravo se dobro plasirao na turnirima.

Ukoliko pratite eSport i uživate u svemu što on nudi, priključite se Meridianovom discord kanalu, gde možete saznati sve što vas zanima o ovoj industriji.

Ukoliko pak više volite eSport klađenje, posetite Meridianovu online kladionicu i odigrajte tiket na svoj omiljeni eSport tim.