Kao i svako veliko sportsko takmičenje, eSport turniri su tu kako bi predstavili najbolje od najboljih dok se bore da osvoje pozamašne sume novca pod budnim okom miliona gledalaca koji ih posmatraju putem brojnih platformi. Kao i u klasičnim spoortskim takmičenjima, i ovde postoje određena pravila i propisi koji se moraju poštovati. Međutim, isto tako postoje i diskvalifikovani eSport timovi i igrači koji su pokušali da na pokvaren način stignu do cilja.

Kako se klađenje na eSport zaista isplati, nije ni čudo što su i organizacije, ali i igrači umešani u ove podle i pokvarene radnje. 

Diskvalifikovani eSport timovi i igrači neće ostati upamćeni po svojim dostignućima, već po tome što su na, malo je reći, sramotan način udaljeni sa takmičenja i turnira. Pa ipak, i pored milion loših postupaka, čini se kao da su retki od njih naučili lekciju. 

U prilog tome govore brojne diskvalifikacije koje se dešavaju u poslednje vreme. Ali, koji su to diskvalifikovani eSport timovi i igrači ostali upamćeni baš po tome?

Diskvalifikovani eSport timovi i igrači – spisak je dug

Pojedinci i dalje čvrsto stoje iza tvrdnje da eSport nije i ne može biti sportska disciplina, ali oni kao da zaboravljaju činjenicu da je pikado već decenijama profesionalni sport. Stoga, ukoliko ovu činjenicu uzmemo u obzir, dolazimo do zaključka da video-igre nude ljudima bar nešto vredno gledanja, za razliku od pikada. Pored toga što nude zanimljiv sadržaj, video-igre imaju i skandale u kojima su najčešće učestvovali diskvalifikovani eSport timovi i igrači. 

U nastavku članka saznajte sve o najkontroverznijim i najpoznatijim eSport diskvalifikacijama.  

Diskvalifikacija Virtus.pro tima 

Uzimajući u obzir da su dešavanja na istoku Evrope poprilično zategnuta, kvalifikacije za Major u Stokholmu prebačene su na onlajn kvalifikacije. No, čini se da ni to nije pomoglo da se smanji tenzija. 

Najnoviji “inicdent” u eSportu desio se nedavno na istim ovim kvalifikacijama, kada je Virtus.pro tim, tačnije, jedan od njihovih igrača poznat po imenu “Pure” uradio nešto potpuno neočekivano. 

Ivan ”Pure” Moskalenko je na mapi nacrtao simbol ”Z”, a ubrzo nakon ove nepromišljene odluke pokušao je da ga sakrije. No, nije uspeo u tome. Čitava DOTA 2 baza fanova iznela je ogromno negodovanje i zatražila je da Virtus.pro bude zauvek banovan! 

Iako je “Pure” ubrzo nakon meča uputio izvinjenje svima, ceo tim je vrlo brzo dikvalifikovan i udaljen sa turnira. Povrh svega toga, sa Purom je raskinut ugovor. 

Diskvalifikovani zbog napuštanja lige

Čini se da je Virtus.pro tim oduvek “kršio” pravila eSporta. Naveli smo već najnoviji incident u kojem je ekipa ovog tima učestvovala. Međutim, to nije jedina diskvalifikacija Virtus.pro tima. 

Davne 2016. godine, na Dota 2 DreamLeague LAN finalu, Virtus.pro je takođe doživeo diskvalifikaciju. Ekipa je odlučila da ne učestvuje na turniru zbog, navodno, gustog rasporeda takmičenja. Nakon ove odluke, ekipa je zvanično diskvalifikovana zbog, kao što smo već naveli, napuštanja lige. Posledično, pnisu dobili iznos od 10.000 dolara.

Diskvalifikacija zbog “neovlašćene komunikacije”

Tokom VCT Thailand Stage One Challengers takmičenja, tim X10 CRIT je igrao protiv XERXIA tima u četvrtfinalu, kada su primećene neke nedozvoljene radnje. 

Naime, zvaničnici turnira analizirali su dokaze koji pokazuju da je X10 CRIT prekršio pravilo 7.2.11 VALORANT konkurentske globalne politike, koje zabranjuje neovlašćenu komunikaciju. 

„Tokom meča, komunikacija igrača biće ograničena na ostale igrače u timu“, piše u pravilu

Moguće je da je igrač komunicirao sa trenerom, što je dozvoljeno samo tokom taktičkih i tehničkih pauza. U svakom slučaju, neovlašćena komunikacija nije dozvoljena, te je tim X10 CRIT diskvalifikovan sa takmičenja.

„Postojali su dokazi o kršenju takmičarskih pravila pri čemu je naš trener komunicirao sa igračima van dozvoljenih tehničkih i taktičkih pauza. Kao rezultat toga, s pravom smo diskvalifikovani iz takmičenja. Ovo je ponašanje koje ne odobravamo niti promovišemo u našoj organizaciji. Razumemo da su večerašnji događaji možda izazvali razočarenje i uznemirenje među našim pristalicama i zajednicom. Zbog toga izražavamo naše najiskrenije žaljenje.” – navodi se u saopštenju tima X10 CRIT. 

Tajlandski tim nije prvi koji je prekršio ovo pravilo u poslednje vreme. T1 su eliminisani iz VCT Open Qualifier One u januaru nakon što je njihov trener razgovarao van tehničke ili taktičke pauze u meču protiv TSM-a. G2 je takođe dobio opomenu za sličan prekršaj. 

Razlog diskvalifikacije – dogovor o podeli novčane nagrade

Vratimo se u 2012, godinu u kojoj je video-igra League of Legends počela da uzima maha kao eSport. Temelji i platforma za takmičarsku scenu ove igre gradili su se godinama te je sasvim jasno što su diskvalifikovani eSport timovi prolazili kroz razne faze. Jedna od njih bila je i tajni dogovor dve suprostavljene ekipe, u ovom slučaju timova Dignitas i Curse NA. 

Ovaj krajnje smešan skandal dogodio se u okviru letnjeg prvenstva MLG turnira (Major League Gaming). Dignitas i Curse su ušli u takmičenje kao favoriti, i nisu razočarali publiku… Sve do trenutka kada su nadležni shvatili da je bilo varanja. 

Otkriveno da su timovi sklopili dogovor da podele novčanu nagradu od 40.000 dolara između sebe. Onog trenutka kada je njihova namera otkrivena, oba tima su diskvalifikovana, a 40.000 dolara je podeljeno između trećeg, četvrtog, petog i šestog mesta.

DOTA 2 tim diskvalifikovan sa turnira vrednog 15 miliona dolara

Oduvek je bilo skandala koji su se povezivali sa eSportom, ali ovaj diskvalifikovani eSport tim je zaista “obrnuo igricu”. Igrač je diskvalifikovao svoj tim sa turnira vrednog 15 miliona dolara pomoću programabilnog miša.

Prema izveštaju, organizator The International 2018 turnira diskvalifikovali su Thunder Predator tim iz Perua kada su otkrili da jedan član njihovog tima koristi Razer miš konfigurisan sa softverskim alatom Synapse 3. 

Kao što i sami možete videti, bilo je raznih pokušaja varanja, ali i čestih diskvalifikacija. Svaki od ovih timova je zaslužio da bude sankcionisan i diskvalifikovan. Ali, da li je i svako od njih naučio lekciju? 

Šta vi mislite?

Kako biste uvek bili u toku sa najnovijim eSport vestima, pridružite se Meridianovom discord kanalu. A ukoliko želite da se kladite na eSportove, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i izaberite neke od najboljih kvota.