Da li su esportovi sport? Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja kada je esport u pitanju! Iako se o ovoj temi već dugo polemiše, čini se da pravog odgovora nema. Dok jedni tvrde da esportovi nikako ne mogu biti sport, postoje i oni koji kažu da ova izjava i nije baš tačna!

Kada su video-igre postale popularne, niko nije mogao ni da nasluti da će one doživeti ovoliku slavu! Tokom tri decenije, video-igre su napredovale, računari su postali brži, programeri igara kreativniji, a potrošači su zahtevali bolji kvalitet. Sve ovo je rezultiralo činjenicom da je u 2020. godini prihod od video-igara dostigao cifru od 179,7 milijardi dolara, što nam govori da je ova industrija trenutno jedna od najjačih i najdominantnijih na tržištu! 

I pored svega toga, i dalje se postavlja pitanje da li su esportovi sport! 

Da li su esportovi sport?

Iako mnogi tvrde da esport ne treba smatrati pravim sportom, ovo je daleko od istine. Naime, ova industrija se razvija neverovatnom brzinom. Jedan od najčešćih argumenata onih koji kažu da ovo nije sport je da u ovom slučaju igračima nije potrebno nikakvo fizičko umeće kako bi se takmičili. Međutim, ne treba zaboraviti da su u esportu potrebne brze reakcije, pokreti i rad mišića kako bi se određena akcija izvela besprekorno! 

No, esport ima nekih sličnosti sa tradicionalnim sportovima poput fudbala i košarke. Međutim, glavni argument kritičara je upravo to da mu nedostaje pokret, odnosno fizička aktivnost. Pobornici verovanja da esportovi nisu sportu govore da, čak i dok gledate vrhunske takmičare video-igre League of Legends koji se bore da postanu svetski šampioni, vidite da oni “samo” sede za stolom i igraju. Nepomični su. Ne trče, ne udaraju, ne bacaju i ne šutiraju. 

To je jedan od glavnih razloga što Međunarodni olimpijski komitet još uvek ne prihvata esport kao mogući olimpijski događaj. Čini se da MOK ne može da pređe preko sledećeg uverenja – olimpijski sportisti su poštovani zbog svojih vrhunskih fizičkih performansi. Ali, ne zaboravite da vrhunski igrači video-igara takođe imaju vrhunske performanse! 

Činjenica je da su takmičenja u esportu u velikoj meri sport, samo ne u tradicionalnom smislu te reči.

Iako nema lopte i trčanja, igrači video-igre Dota 2 su sportisti kao i bilo koji drugi osvajači zlatnih medalja. Ako su nas išta Olimpijske igre naučile tokom godina, to je da vrhunska dostignuća dolaze u različitim oblicima i da je svaki od njih vredan divljenja. Esport se u tome ne razlikuje od tradicionalnog sporta.  

Zašto se zanemaruje činjenica da su esportovi strateške igre?

Strateška igra je još jedna komponenta esporta koja se često odbacuje. Timsko planiranje, manevrisanje i analiza potrebne su za igranje gotovo svake video-igre, posebno kada su u pitanju najjpopularniji esportovi na svetu.

Uz veštinu i odlučnost potrebnu za uspeh u esportu, teško je poreći da je ovo pravi sport. Tokom pandemije COVID-19, tržišni udeo konkurentskih video-igara samo je porastao i očekuje se da će i dalje rasti. Ovo će doprineti tome da stane rame uz rame sa “pravim sportovima”. Pa ipak, teško se dolazi do priznanja da je esport zaista sport. 

Učesnici esporta treniraju jednako vredno kao i tradicionalni sportisti. Međutim, ni tome se ne pridaje značaj. Profesionalni igrači su obično deo organizacije ili tima, što znači da često žive u igraonici ili poseduju prostor za obuku. Svrha je da se tim poveže i lakše vežba zajedno. 

Opšte je poznato u esport zajednici da će profesionalni igrači sa svojim timovima vežbati i do 10 sati dnevno. Praksa uključuje takmičenje protiv drugih timova na visokom nivou, proučavanje prethodnih mečeva da bi se pronašla područja za poboljšanje i analiziranje stilova i strategija igranja protivnika. Baš kao i tradicionalni sportisti, profesionalni igrači imaju trenera koji ih vodi kroz sve navedeno.

I baš kao i u tradicionalnim sportovima, treneri i menadžeri često vrše neverovatan pritisak na igrače. Raspored turnira i treninga često je toliko intenzivan da se neki igrači povlače nakon samo nekoliko godina takmičarskog igranja. I dalje se pitate da li su esportovi sport? Ili se možda nakon pročitanog vaš stav promenio? 

Budućnost je u esportu

Esport je napravio značajan korak napred 2020. godine, kako u pogledu povećanog angažmana, tako i njegovog prihvatanja kao sporta. Pandemija koronavirusa je nakratko rezultirala zaustavljanjem tradicionalnih sportova. Tokom ovog perioda, mnogi sportski gledaoci okrenuli su se esportu kao alternativi. 

ESPN emisije su uključivale igre League of Legends, NBA 2K i F1, postavljajući nove rekorde gledanosti esport kanala. Važno je što su ova emitovanja predstavila igranje video-igara potpuno novoj publici. Ukoliko određeni procenat novih fanova nastavi da prati sadržaje esporta, rast industrije će se nastaviti.

Iako su se tradicionalni sportovi vratili, na primer Euro 2020, esport i strimovanje nastavljaju da ruše rekorde. Tvič je izvestio o rekordnih 1,7 milijardi gledanih sati u novembru 2020, dok je YouTube Gaming objavio da je premašio neverovatnih 100 milijardi sati u 2020. godini. League of Legends Worlds 2020 takođe je postavio novi rekord, postigavši prosečnu gledanost od 23 miliona.

Ukoliko realno sagledamo sve navedeno, očekuje se da će popularnost esporta i video-igara rezultirati sve većim udelom na tržištu.

Bez obzira na to da li mislite da je esport pravi sport ili ne, ne može se poreći činjenica da ova industrija brzo raste i da će se samo povećavati. Na primer, predviđa se da će esport industrija biti veća od fudbala

I dok čekate da esport konačno bude priznat kao sport, preporučujemo vam da posetite Meridianov discord kanal, gde ćete biti upućeni u sva dešavanja vezana za teme i video-igre koje vas zanimaju! A ukoliko vas interesuju najbolje kvote, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i pogledajte šta sve imamo u ponudi!