Sportsko klađenje vas oduvek zanima, ali nikako da odete do najbliže kladionice kako biste uplatili tiket? Vreme je da to uradite i savladate savete za kladioničare početnike!

Bitna stavka bez koje prosto ne možete zamisliti sastavljanje tiketa su i kvote! Razumevanje toga šta su kvote ne samo da će poboljšati vaše šanse već će vam otvoriti vrata za nove prilike u sportskom klađenju.

Šta su kvote?

Razumevanje kvota presudno je u sportskom klađenju. Najčešće pitanje iskusnih kladioničara pri sastavljanju tiketa je “koje su kvote”? Zašto je ovo prva stavka na koju se obraća pažnja? Zato što kvote ukazuju na verovatnoću određenog ishoda, ali i iznos dobitka! Što veće kvote, veći je i dobitak. U slučaju ishoda, pravilo je sledeće – niže kvote, verovatniji ishod.

U sportskom klađenju, svakom timu se dodeljuju kvote koje predstavljaju verovatnoću pobede u igri. Kada su kvote za dva tima izjednačene (1:1) znači da oba tima imaju podjednake šanse da pobede u igri. Ako je timu A dodeljena kvota 2:1, kvote govore da ekipa B ima dvostruko veće šanse za pobedu. S druge strane, ukoliko je timu A dodeljena kvota 10:1, znamo da ekipa B ima deset puta veće šanse da pobedi! Da li vam je sada jasnije šta su kvote? 

Postoje najmanje tri različite vrste kvota i one se koriste i u tradicionalnim sportskim kladionicama i u onlajn kladionicama. U pitanju su američka (Moneyline) kvota, decimalna kvota i britanska (Fractional) kvota. Svaka od ovih vrsta kvota predstavlja iste stvari – verovatnoću da tim ili igrač pobedi u igri i visinu dobitka. Navedene i najkorišćenije vrste kvota razlikuju se samo u načinu na koji predstavljaju verovatnoću. Da li ste spremni da ih upoznate i razumete?

Američka (Moneyline) kvota

Ova vrsta kvota naziva se američkom kvotom samo zato što se uglavnom koristi za sportove koji se igraju u Sjedinjenim Američkim Državama. Po pravilima, postoje dve kategorije po kojima se timovi ili igrači dele:

  • Autsajderi 
  • Favoriti 

Favoriti su prikazani sa negativnim/minus znakom ispred broja kvote dok se autsajderi razlikuju po tome što imaju plus iliti pozitivan znak ispred.

Čemu još znakovi + i – služe? Oni označavaju i i iznos vašeg ulaganja kao i moguće isplate. 

Negativni broj je tu da vam pokaže koliko biste trebali da uložite kako biste osvojili 100 evra, dok vam pozitivan znak govori koliko ćete osvojiti ako uložite 100 evra.

Bitno je upamtiti da kada su američke kvote u pitanju, broj koji je naznačen u kvotama označava iznos koji biste dobili na svakih uloženih 100 evra, bez obzira na znak koji prethodi kvoti.

Britanska (Fractional) kvota

Britanske kvote, poznate i kao frakcionalne, najčešće se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Prvobitno su korišćene u trkama konja i one su jedne od najstarijih oblika kvota u sportskom klađenju.

Ova vrsta kvota predstavljena je u vidu razlomka, te je njihovo izračunavanje poprilično jednostavno. Kvota 5/1 znači da ćete osvojiti pet puta na jedan dinar koji ste uložili. U ovoj situaciji, na kraju ćete dobiti ukupnu isplatu od šest dinara, pošto ste osvojili pet dinara i vratili prvobitnih uloženih jedan dinar. 

U ovom slučaju, broj 1 sa vaše desne strane predstavlja iznos vaše opklade (ulog) dok broj 5 označava visinu iznosa (profita) koji možete da očekujete od vaše opklade ukoliko bude dobitna.

Decimalna kvota

Iako je ova vrsta kvota ranije bila karakteristična za Kanadu, Australiju i Kontinentalnu Evropu, danas je postala standard za većinu zemaljskih, a posebno za onlajn kladionice jer su u njima postale standard. 

Decimalne kvote su prilično jednostavne. Izražavaju se u vidu jednog pozitivnog broja sa dva decimalna mesta – kvota puta ulog daju dobitak. Dakle, ukoliko je vaša opklada dobitna, iznos koji ste uložili biće pomnožen sa navedenim kvotama. 

Ukoliko uložite jedan dinar na tim koji ima kvotu 3,00 i pogodite, vaša ukupna isplata će na kraju biti tri dinara.

Kvote su ključne ne samo kada je izbor favorita u pitanju već i kada se bira kladionica u kojoj ćete odigrati tiket. Ukoliko odaberete kladionicu sa lošim kvotama, svakako ćete biti na gubitku. 

Internet klađenje je trenutno najpopularniji vid sportskog klađenja. Sada imate mogućnost da iz udobnosti svog doma natenane proučite i izučite svaku kvotu koja je data za određeni meč. Više nemate izgovora za loše odigran tiket! Pored toga, iskoristite najbolje sisteme za klađenje i poboljšajte svoje šanse i na ovaj način!

Ukoliko ste već rešili da postanete uspešni sportski kladioničar, dajte sve od sebe da savladate osnove. Nakon toga, uz već stečenu veštinu, najbolje kvote i sreću ceo svet je vaš!

Ukoliko ste rešili da proverite da li ste i koliko razumeli šta su kvote, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i iskoristite najbolje kvote koje ima u ponudi!