Nema sumnje da je klađenje na sport jedno od najvećih i najpopularnijih oblika kockanja na svetu. Bilo da ste novajlija kome trebaju saveti za kladioničare početnike ili već imate nekog iskustva, nije na odmet podsetiti se onih najbitnijih stvari vezanih za sportsko klađenje. Ova praktična znanja će vam olakšati pristup igri, ali i otežati novčanik. 

Postoje li sigurni parovi i dojave? Isplati li se klađenje na velike i sumnjive kvote? Zašto se kladiti na singlove i Azijski hendikep? Zašto je važno klađenje uživo? Ovo su verovatno samo neka od pitanja koja vas muče.

Ali nemojte da se preznojavate jer ćemo vam pomoći da dođete do savršeno odigranog tiketa. Ovi saveti za početnike u klađenju će vam sigurno koristiti! Pa da počnemo.

Saveti za kladioničare početnike koji će vam olakšati ulazak u svet sportskog klađenja

1. Počnite polako

Kada kao početnik tek ulazite u svet sportskog klađenja, najbitnije je da ne žurite i ne budete nepromišljeni. Razumljivo je da ste uzbuđeni i da što pre želite da odigrate savršeni tiket koji će vam doneti dobit, ali nije ni cela poenta klađenja u tome. 

Važno je da znate kada da stanete na kočnicu kako ne biste odigrali previše opklada bez mnogo znanja i iskustva. Znanje jeste bitno, ali iskustvo je još bitnije. Laganim i postepenim pristupom sportskom klađenju brže i bolje ćete savladate osnove, a samim tim se i približiti dobitku.

2. Naučite osnove

Prvo nauči da hodaš, pa ćeš onda trčati – ovo su reči koje treba da budu uzor svakom sportskom kladioničaru početniku. Odvojite vreme da naučite osnove sportskog klađenja pre nego što se upustite u dublju igru.

Jednostavan i jeftin način bez skupih grešaka jeste čitanje tekstova, članaka, pa i knjiga o klađenju i sportu. Što više literature, više znanja, a samim tim i uspešnosti. I sami znate da zaraditi novac na kladionici nije lako kao što nekima deluje. Zato i ne očekujte da vam prvi odigrani tiket bude dobitan.

3. Terminologija je bitna

Svi oblici kockanja ili klađenja, bilo na internetu bilo u tradicionalnim poslovnicama, imaju specifičnu terminologiju. Evo jednog primera – novac deponovan na vaš račun za kockanje poznat je kao bankroll (račun). Drugi primer je izraz „Bookmaker” – Kladioničar (kladionica) je pojedinac ili kompanija koja prihvata sportske opklade. 

Kao što vidite, i svet sportskog klađenja pun je termina koji su verovatno nepoznati većini početnika. Zato pre nego što krenete aktivno da se kladite morate da se upoznate sa terminologijom industrije.

Umerenost i strpljenje – Najbitniji saveti za kladioničare početnike

4. Istražite parove pre početka mečeva

Sportsko klađenje je veoma zanimljivo i postoje razni sportovi na koje se možete kladiti. Kada posle utakmice saznate da je pola prvog tima bilo na klupi, glavni napadač povređen ili neka slična katastrofa, osećaćete se bezveze i namagarčeno. Upravo te trenutke treba izbeći tako što ćete pre odigravanja tiketa saznati sastave timova i poslednje informacije o povredama.

Ono što je potrebno i poželjno je da što pre shvatite da ne postoji siguran par – uvek imajte to na umu! Čak ni oni sa najmanjim kvotama nisu savršeni! Potrudite se da izbegavate dojave i da se ne pecate na njih. Da su prave, niko ih ne bi ni objavljivao, naročito ne široj javnosti. 

5. Ograničite troškove

Unapred postavite sebi mesečne granice do kojih ste spremni da gubite i nikada ne odstupajte od njih. Savetujemo vas da se ne kladite sa više od 5% određenog limita, iako to u pozitivnim nizovima izgleda kao dobra ideja. Kladiti se sa više od 5% od ukupnog novca nije preporučljivo, a još manje je isplativo zato što u crnim serijama brzo možete da ostanete bez svega! 

Svi saveti za kladioničare početnike su za vaše dobro jer klađenje bi trebalo da bude zadovoljstvo a ne opsesija.

6. Važnost dugoročne perspektive

Svi iskusni kladioničari na klađenje gledaju kao na dugoročnu investiciju. Ako vam je cilj da se na brzinu obogatite klađenjem, morate znati da jedino što može da vam se desi brzinom svetlosti je da izgubite pare. 

Prosto je nemoguće da se svaka opklada pogodi, jer, kao što smo već rekli, crni nizovi su neizbežni. Zato, hladne glave uđite u ovaj svet, pridržavajte se pravila, ne zalećite se i proračunato se kladite ako želite da imate ikakve šanse.

Još jedna bitna stvar – vodite statistiku. Na ovaj način ćete najlakše utvrditi šta vam ne leži, tačnije, na kojim područjima najčešće gubite novac, a na kojima često dobijate.

7. Kontrolišite naviku

Poslednji savet koji imamo za vas je da se ne kladite samo da biste se kladili. Imajte strpljenja da sačekate pravu ponudu, prihvatljive parove i izbegavajte da se kladite na sportove i lige koje ne poznajete. Ne budite brzopleti. Znate li šta je jedno od glavnih obeležja neuspešnih kladioničara? Hrpa listića, hrpa parova i klađenje svaki dan, nekada i više puta dnevno. 

Morate biti svesni toga da nikoga nećete zadiviti brojem odigranih listića u vašim džepovima. Ne pokušavajte da opravdate brzopletost lošom srećom ili nameštenim rezultatima. Kada vas obuzme taj nagon, zaustavite se, duboko udahnite, i dobro razmislite.

Poenta sportskog klađenja je da vam bude zadovoljstvo, a ne opterećenje. Nije bauk odmoriti od klađenja, pogotovo kada ste kladioničar početnik. Pauze su čak i poželjne, barem dok ne razbistrite misli i ne utvrdite u kom pravcu će vam ići strategija za sledeći tiket. 

Prateći ove savete svako od vas može brzo postati iskusni kladioničar. Samo nemojte da zaboravite da budete istrajni u svojoj strasti i da držite ove vodilje na umu. Ako želite da počnete svoju kladioničarsku avanturu danas, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i uživajte u raznovrsnom izboru sportova i svetskih sportskih takmičenja za klađenje kao nigde drugde!

Nadamo se da će vam ovi saveti za kladioničare početnike koristiti ubuduće. Želimo vam puno sreće!