Nemojte nam reći da niste znali da postoji političko klađenje? Ukoliko ste i dalje u neverici, znajte da ova opcija klađenja odavno pomera sve granice!

Od 2016. godine, čini se da je političko klađenje jedna od najbrže rastućih kategorija onlajn klađenja. Kako to znamo? Zato što se kvote za političko klađenje pojavljuju gotovo svuda! Za Amerikance ili bilo koga ko živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ofšor klađenje je jedina zakonita opcija jer je nezakonito da kladionice nude bilo kakvu vrstu političkog klađenja. U Evropi je ovaj oblik klađenja dobro uspostavljen i legalizovan.

Političko klađenje iliti klađenje na izbore ima dugu istoriju, uprkos periodima u kojima su ovakve opklade bile čak i kriminalizovane. Poslednjih godina pojavila su se značajna onlajn tržišta koja političko klađenje tretiraju kao oblik sportskog klađenja. Ljubitelji sportskog klađenja podjednako uživaju i u sportskom i u političkom klađenju! A to je i bio cilj!

Političko klađenje širom sveta

Od onlajn kladionica dostupnih u vašem regionu do političkih događaja za klađenje za koje ste verovatno zainteresovani, sve će zavisiti od vaše lokacije ili zemlje porekla. U Sjedinjenim Državama je nezakonito da licencirani provajderi i zemaljske i onlajn kladionice daju kvote za političko klađenje. Ovaj zakon je uveden kako bi se sprečila korupcija američkog izbornog sistema.

Međutim, potpuno je legalno da građani SAD koriste ofšor sajtove za klađenje. Sa druge strane, ovakav sistem čini pronalaženje pouzdanih onlajn kladionica ključnim, ali i teškim za Amerikance. 

U Evropi je sa druge strane političko klađenje uobičajeno i lako dostupno, kako u zemaljskim tako i u onlajn kladionicama. Korišćenje usluga licenciranog operatera je olakšano što kladioničarima omogućava zaštitu, a manje brige o legitimnosti samog operatera sajta. Još jedna dobra stvar je što skoro pa sve onlajn kladionice pokrivaju političke događaje u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Političko klađenje u Sjedinjenim Američkim Državama

Bez obzira na to u kojoj zemlji živite, znajte da je tržište političkog klađenja u Sjedinjenim Američkim Državama najpopularnije. Sve vrhunske onlajn kladionice obuhvataju klađenje na američke predsedničke izbore, partijske predizbore, izborne trke u Kongresu, kao i mnoštvo drugih opklada koje su se pre dolaska Bajdena na čelo zemlje odnosile na Donalda Trampa, sada već bivšeg predsednika. Pored toga, sve onlajn kladionice nude i neverovatne kvote.  

Brz rast političkog klađenja uglavnom se pripisuje izborima 2016. godine na kojima je Tramp postigao šokantnu pobedu nad Hilari Klinton. Pre te trke, klađenje na politiku nije nudilo fine kvote jer su predviđanja, odnosno ankete, bile relativno tačne, pa su se shodno njima i kvote pravile.

Od 2016. godine stvari postaju drugačije jer se pokazalo da anketari i mediji više nisu bili pouzdani izvori i da su iznenađenja i te kako moguća

Danas kladioničari imaju mogućnost da se klade na izbore i eventualne kandidate izbora. Ranije su mogli da se klade i na broj tvitova koji će bivši predsednik Donald Tramp u toku dana objaviti!

Političko klađenje u Velikoj Britaniji

Kao što smo već rekli, političko klađenje je već godinama uobičajeno svuda u svetu, pa tako i u Velikoj Britaniji. Poput Trampove pobede, u Britaniji je Bregzit uzdrmao ljubitelje klađenja! Značajne isplate i iznenađujući rezultat imali su isti uticaj kao i Trampova pobeda. Tada je interesovanje za političko klađenje dobilo neke nove ljubitelje

Onlajn kladionice u Velikoj Britaniji pokrivaju sve –  od izbora za gradonačelnika Londona, preko opštinskih izbora do novih lidera svake velike stranke. 

Političko klađenje u Francuskoj

Mnoge onlajn kladionice takođe pokrivaju i izbore u Francuskoj. Naime, predsednički izbori u Francuskoj održavaju se na pet godina, a sledeća trka za predsednika očekuje nas 2022. godine. Aktuelni predsednik je Emanuel Makron, čiji će glavni protivnik biti Marin le Pen, ukoliko je verovati kvotatama. On se nalazi na prekretnici svog političkog života. 

Moramo spomenuti i to da se u Francuskoj predsednički izbori održavaju u dva kruga. Dakle, imate više mogućnosti za klađenje! 

Političko klađenje u Srbiji

Dobro ste pročitali! S obzirom na to da živimo u Srbiji, sigurno znate da su novi izbori zakazani za 2022. godinu. Ovo znači da imamo pet meseci da se odlučimo za koga ćemo ovog puta glasati, a pored toga, imamo sasvim dovoljno vremena da izaberemo neke od najboljih kvota koje je Meridian onlajn kladionica pripremila za nas. 

Ko će biti novi premijer, ko će biti novi ministri, kakva će biti izlaznost po opštinama i ko će postati novi gradonačelnik Beograda? Dobro razmislite i kladite se na svog favorita!

Imate čak i mogućnost da se kladite na to ko će biti novi menadžer grada Beograda. Tu možete videti imena poput Dragana Bjelogrlića, Ivana Ivanovića, pa čak i imena pojedinih rijaliti zvezda. Nekome čudno, nekome smešno, ali izbor je i više nego velik! 

Vrste političkih opklada 

Političko klađenje pokriva širok spektar jedinstvenih vrsta opklada i događaja. Sportske kladionice će objaviti kvote za klađenje za aktuelnog predsednika i niz potencijalnih kandidata. Na vama je samo da odlučite kome ćete se “prikloniti”. 

Kao što postoje različite vrste sportskih opklada, tako postoje i vrste političkih opklada. Hajde da saznamo i koje:

  • Moneyline opklada 
  • Futures (ukupna) opklada
  • Proposition (specijalna) opklada 
  • Over-Under opklada 

Kao što možete zaključiti, političko klađenje je zaista zanimljiva aktivnost! Ukoliko želite da političko klađenje postane jedna od vaših aktivnosti, bitno je da pronađete pouzdan i bezbedan sajt, poput Meridianove onlajn kladionice koji će vam ponuditi najbolje tržište i najbolje šanse!