Najvažnija stvar koju treba znati o klađenju na sport jeste da može biti podjednako zabavno kao i sama utakmica na koju se kladite. Neka vam to bude vodilja pri sastavljanju tiketa i odabiru najbolje opklade. 

Kad smo već kod najbolje opklade, moramo naglasiti da i u ovom slučaju važi sledeće pravilo – nije svaka opklada najbolja i najsigurnija za sve kladioničare. Neki kladioničari vole da rizikuju, te u tom slučaju biraju i rizičniju opkladu koja je prema njihovim afinitetima i najbolja. To ne mora da bude slučaj i sa kolegom kladioničarem koji se nalazi pored.  

Mnogo pre legalizacije sportskog klađenja 2018. godine, ljubitelji sporta su i te kako uživali u klađenju na omiljene događaje i timove. Da li su se vodili time koje su najbolje opklade? Sigurno da jesu. A da li su se uvek njih i pridržavali? Verujemo da nisu, jer kao i u svakoj igri na sreću, tako i u sastavljanju kvota i pravljenu opklada, dobro je šarati i isprobavati različite vrste opklada, dok se ne dođe do one idealne po vas i vaš kockarski budžet. 

I dok sportsko klađenje uzima maha i postaje deo glavne sportske kulture, svi oni koji tek ulaze u ovaj svet trebalo bi da imaju jedan ključni cilj pre nego što stave svoju prvu opkladu – da se zabave! 

Najbolje opklade – po čemu se izdvajaju?

Za one koji su novi u sportskom klađenju, koncepti pobede i gubitka su laki za razumevanje. Međutim, mnoge vrste opklada mogu delovati zastrašujuće, pa čak i za one koji imaju predznanje o njima. S obzirom na to da vam poznavanje različitih vrsta opklada ne daje samo više opcija za klađenje već i povećava vaše šanse za pobedu, nije na odmet uputiti se u najbolje opklade

Međutim, pre nego što vam ih predstavimo, naglasićemo da svakako u izbor vaše omiljene ili najbolje opklade uključite i nekoliko faktora – kockarski budžet i stepen rizika. Nakon toga, uz pomoć naše liste možete da odaberete onu opkladu koja vama i odgovara. I upamtite, ne možete dobiti svaku opkladu na koju se kladite, ali će vam ove najbolje opklade dati prednost. 

1. Opklada na konačan rezultat/ Moneyline opklada

Opklada na konačan rezultat je savršena za one koji se prvi put klade jer, jednostavno, vi birate između dva tima, odnosno, morate da izaberete koji tim će biti pobednik. Opkladu na konačan rezultat možete uplatiti tokom njenog regularnog toka, odnosno, tokom 90 minuta. Produžeci ne ulaze u nju.

Kada je u pitanju opklada na konačan rezultat, imajte u vidu da igrate po sledećem principu – na pobedu domaćina (1), na nerešeno (X) i na pobedu gosta (2). 

Uzećemo za primer večite rivale: Crvena zvezda protiv Partizana (1) – ukoliko Crvena zvezda pobedi, ova opklada je, razume se, dobitna. Ukoliko pak rezultat bude nerešen ili pobedi Partizan, opklada je gubitna. 

Kada je opklada na konačan rezultat u pitanju, znajte da je ista manje rizična i jednostavnija iz jednog prostog razloga – ako tim na koji ste se kladili pobedi, vi dobijate opkladu. To je i prednost ove opklade. 

Opklada na konačan rezultat funkcioniše za svaki sport – od bejzbola preko fudbala do tenisa. 

2. Klađenje na poene (Point Spread opklada)

Klađenje na poene podrazumeva više od biranja pobednika. Umesto toga, kladili biste se na to da li će tim pobediti sa razlikom koju određuju koeficijenti. Favorit bi morao da dobije utakmicu sa određenim brojem poena, a autsajder bi morao da pobedi ili da ne izgubi utakmicu za više od određenog broja poena. I u tome se ogleda sva logika klađenja na poene. 

Raspon poena je broj bodovnih jedinica (tj. poena za košarku i američki fudbal, trčanja za bejzbol, golova za hokej i fudbal) koji predstavljaju projektovanu marginu pobede favorita nad autsajderom. Količina raspona poena može da varira od sporta do sporta i od događaja do događaja. 

Pored toga, prednost domaćeg terena je uključena u raspon poena, pri čemu je uobičajeno “prilagođavanje“ bilo od nula do tri poena, u zavisnosti od rezultata tima koji igra  “kod kuće”, odnosno na domaćem terenu.

3. Akumulatori (Parlays)

Iako akumulatori predstavljaju više konačnih rezultata na jednom tiketu, oni su jedni od najpopularnijih oblika klađenja na fudbal. Znate li zašto? Zato što za mali ulog možete osvojiti velike isplate. A to vam je negde i cilj, zar ne. Upravo iz tog razloga većina kladioničara ovu opkladu svrstava među boljim opkladama. 

Ono što je mana ove opklade je to što morate pogoditi veći broj ishoda određenih utakmica. Dakle, ukoliko volite da rizikujete, ovo će vam biti jedna od omiljenih opklada. 

Kada je ona u pitanju, znajte da je minimalan broj utakmica na koje se možete kladiti četiri. 

4. Opklada na ukupno golova (Over/Under)

Opklada na ukupno golova je zapravo vrlo jednostavna opklada koja može biti odlična kako za početnike tako i za profesionalce koji ne žele da rizikuju. Kada je ova opklada u pitanju, na vama je da odlučite da li će timovi postići više ili pak manje golova koje je kladionica odredila. 

Upamtite da i ova opklada, poput opklade na konačan rezultat, važi samo tokom trajanja regularne igre, odnosno, 90 minuta. S obzirom na to da i ona nudi samo dva moguća ishoda, pogodna je za sve tipove kladioničara i izuzetno je popularna.

Bilo da vam je draže sistemsko klađenje ili pak avansno, znajte da su najbolje opklade tu kako bi vam dodatno začinile igru i da vam iste nisu garancija za pobedu. Kako bi vaše vaše baratanje novcem kada je sportsko klađenju u pitanju bilo uspešno, budite pažljivi u svakom trenutku i pre nego što popunite listić, dobro razmislite o svom izboru. 

Nakon toga, posetite Meridianovu onlajn kladionicu i uživajte u ogromnom broju mogućnosti za klađenje!