Preko 30 država koje čine Sjedinjene Američke Države do sada je glasalo za relaksaciju pravila koja bi omogućila pokretanje sportskog klađenja na teritoriji SAD. Iako ih je ostalo još 20 koje se nisu izjasnile, sve oči uprte su samo u jednu – Kaliforniju. Kalifornija je svakako i najbrojnija država i vrlo verovatno najuticanija, a naravno, i najpoznatija i najpopularnija. Upravo iz tih razloga, kažu analitičari, pozitivan glas Kalifornije značilo bi i faktičko prihvatanje sportskog klađenja u čitavim Sjedinjenim Američkim Državama.

Jednako važno je i to što je Kalifornija dom za 19 profesionalnih elitnih timova koji su u samom vrhu sportova koji se igraju na ovom kontinentu i gde se u sporednim tokovima sporta nalazi preko 20 milijardi dolara godišnje.

Kada se odlučuje o sportskom klađenju?

8. novembar je datum kada će stanovnici Kalifornije dobiti priliku da izađu na glasanje ovim povodom. Glasanje je zapravo podeljeno u dva smera. Jedno propisuje uživo klađenje u objektima koje najčešće drže indijanska plemena u SAD, što će dovesti i do proširivanja broja igara koje oni mogu da priređuju.

Drugi smer odnosno predlog 27. podrazumeva da se sportsko klađenje omogući i online, odnosno kroz sajtove i mobilne aplikacije, ali bi i to bilo uslovljeno saradnjom sa indijanskim plemenima bez obzira na to da li su u pitanju međunarodne ili lokalne kompanije koje su deo industrije sportskog klađenja.

Naravno, jedan od glavnih razloga za promociju ovih zakona je činjenica da će to umanjiti nelegalno klađenje i dovesti do povećanja naplate poreza, što bi trebalo da obezbedi nekoliko stotina miliona dolara zarade više za samu državu. 

Kako bilo, čini se da će glasanje 8. novembra dovesti do prekretnice po pitanju toga u kom smeru će sportsko klađenje, makar u SAD, ići nadalje.
A da li je samo kockanje etičko? Pokušali smo da odgovorimo na ovo goruće pitanje u našem tekstu koji možete da pročitate ovde.

Exit mobile version