Kladionica je, između ostalog, centar industrije sportskog klađenja i može se naći na svakom koraku, bilo da je u pitanju zemaljska ili onlajn kladionica. Ono što je svima jasno je činjenica da kladionice zarađuju fine svote novca. Ali kako kladionice zarađuju?

One postavljaju kvote, prihvataju opklade i isplaćuju dobitke. No, kako tačno zarađuju? Da biste bili uspešni u sportskom klađenju, morate imati uvid u sve elemente koje kladionicama donose profit. Nakon što se upoznate sa njima, imaćete mogućnost da mudrije i uspešnije sastavite svoj tiket! Ne budite kladioničar koji sastavlja loše opklade jer je ovo prva stvar na kojoj sve kladionice zarađuju! Pored toga, šta im još donosi profit? Hajde da saznamo! 

Kako kladionice zarađuju – osnovni principi

Kladionice su regulisana industrija koja je formirana davne 1928. godine. U njima se možete kladiti na razne discipline i kategorije. Na primer, možete se kladiti na konjske trke, ali i probati sportsko klađenje. Ove industrija danas vredi više miliona dolara!

Kladionice rade tako što prihvataju opklade na unapred određene kvote i isplaćuju sve dobitne opklade. One zapravo zarađuju svoj novac tako što dodaju maržu svojim kvotama i samim tim naplaćuju “naknadu” za svaku opkladu. Dakle, čak i ako moraju da plate, one i dalje ostvaruju profit sve dok je nivo uloga i isplata izbalansiran i ide u njihovu korist. Poslovni model kladionica je sasvim jasan. Ako se i dalje pitate kako kladionice zarađuju, nastavite da čitate!

Vigorish iliti marža

Vigorish iliti marža je jedan najbitnijih činilaca koji kladionici donosi zaradu. O čemu se ovde zapravo radi? Najbitniji zadatak kladionica je da osiguraju da ravnoteža transakcija i isplata uvek ide u njihovu korist. Dakle, marža x promet = profit.

Iz navedenog vam je jasno da vigorish iliti marža za kladionice znači zagarantovani profit, bez obzira na to kakvi će biti rezultati nekog susreta ili takmičenja. 

Ono što je takođe bitno da upamtite jeste da kladionice ne nude uvek iste kvote na svaki ishod. Pošto kladionice ne prikazuju otvoreno prekoračenje tržišta na isti način na koji to čini berza, nije loše da znate da izračunate marže klađenja.

Kada budete u mogućnosti da ih izračunate, možete identifikovati i razumeti varijacije iliti razlike među kladionicama, kao i kako to može značajno uticati na vaš potencijalni povraćaj.

Vrednost klađenja se odnosi na tržište u celini, što znači da morate uzeti u obzir šanse za sve ishode. Što je veća marža, to je lošija ukupna vrednost za kladioničare.

Postavljanje kvota

Sastavljači kvota postavljaju kvote tako da imaju ugrađenu profitnu maržu za kladionicu. Ovo se zove “uravnotežena knjiga” ili “uravnotežene kvote”.

Imajući ovo na umu, cilj kladionice je da prikupi širok spektar opklada sa različitim kvotama kako bi osigurala profit bez obzira na ishod događaja. Kvote se takođe mogu prilagoditi u skladu sa iznosom novca koji se stavlja na svaku opciju, a kladionica takođe može da odustane od opklada kada njihova odgovornost prevaziđe njihov prihvaćeni nivo rizika.

Kvote na sportske događaje variraju kako prođe vreme. Sastavljači kvota će ih stalno prilagođavati kako bi bili sigurni da je njihova knjiga uravnotežena. Na primer, u nekim situacijama će povećati kvote na favorita kako bi podstakli više opklada na njegovu pobedu. S druge strane, smanjiće kvote na protivnika favorita kako bi dodatno obeshrabrili kladioničare.

Kada već govorimo o tome kako kladionice zarađuju, postoji još jedna bitna stvar koju morate uzeti u obzir. Nema garancije da će prilagođavanje i postavljanje kvota uvek stvoriti uravnoteženu knjigu, ali obično može da pomogne. Ovo je jedan od razloga zašto je obim opklada toliko važan za kladionice. Kao opšte pravilo, više novca znači da je veća verovatnoća da će dobiti ispravan balans. U stvari, prilično je retko da se sve savršeno izbalansira. Ono što je primarni zadatak je približiti se što je moguće bliže cilju.

Moramo napomenuti i činjenicu da u nekim slučajevima sastavljači kvota zapravo teže tome da stvore “neuravnoteženu knjigu”. Ako imaju poverenja u određeni ishod, pokušaće da stvore situaciju u kojoj mogu ostvariti najveći mogući profit. Na primer, ako su uvereni da će favorit da pobedi, povećaće kvote na njegovog protivnika!

Koja je uloga sastavljača kvota?

Sastavljači kvota su zapravo trgovci koji moraju biti veoma upućeni u sportove za koje određuju kvote, zato se najčešće odlučuju i specijalizuju za najviše dva tržišta. Pored toga, sastavljači kvota moraju da imaju u “malom prstu” matematiku i statistiku. Bez tog znanja sastavljanje kvota ne bi bilo moguće, a onda ne bi bila moguća ni zarada kladionice.

Neki od faktora koje sastavljači kvota takođe uzimaju u obzir mogu biti sastavi tima, da li u timu postoji povređeni igrač ili ne, njihova pozicija na tabeli, koliko dobro igraju u poslednje vreme ili niz pobeda i niz poraza. 

Sada kada ste se bolje upoznali sa time kako kladionice zarađuju, verujemo da se pitate možete li i kako pobediti kladionicu? Kratko i jasno, naš odgovor je da vam ništa ne garantuje apsolutnu pobedu nad kladionicom! Možete samo povećati svoje šanse!

I upamtite – Meridianova onlajn kladionica za sve svoje korisnike nudi neke od najboljih kvota. Stoga je obavezno posetite i iskoristite jedinstvenu priliku da uživate u najboljim ponudama!