Pre nego što zaista shvatite da li su kvote koje dobijate dobre ili ne, morate da razumete kako ih kladionice postavljaju. I znajte, nije tako jednostavno kao što mislite, ali onog trenutka kada shvatite proces, mnogo je lakše identifikovati vrednosti opklada.

Postoje dva ključna koncepta koje ćemo pokriti u ovom članku, a oni određuju prave kvote i kako kladionice prilagođavaju svoje kvote da bi ostvarile profit.

Kako kladionice postavljaju kvote – ključne tačke

Pre nego što se upustimo u samu suštinu priče, moramo razgraničiti ono osnovno – ključne tačke pri postavljanju kvota.

  • Kada postavlja kvote za događaj, glavni cilj svake kladionice je da osigura da ostvari profit bez obzira na ishod.
  • Kladionice će prvo temeljno istražiti sve i pokušaće da utvrde prave šanse za bilo koji ishod.
  • Stvarne kvote koje se nude igračima će biti zasnovane na tim pravim kvotama, ali prilagođene kako bi kladionici obezbedile ‘maržu’, ‘overround’ ili ‘vigorish’.
  • Ako i kada se igrači klade na način koji se razlikuje od očekivanja kladionice, kvote će biti prilagođene tako da kladionice održe tu marginu.

Ovo su osnovni postulati kojih se svaka kladionica pridržava, jer kao što smo već naveli, kladionice moraju da zarade, te na ovaj način to i rade. 

Prvi korak –određivanje pravih kvota

Prvi korak za bilo koju kladionicu u određivanju kvota za dati događaj je pokušaj da se utvrdi prava verovatnoća ili izgledi za bilo koji ishod. Ono što podrazumevamo pod ishodom, u ovom slučaju, je svaki mogući rezultat koji će morati da isplate.  

Da bi se odredile prave kvote, kladionice će razmotriti faktore kao što su prethodni rezultati, statistika, istorijski presedani, mišljenje stručnjaka i bilo koji drugi niz ili oblik faktora koji bi mogao da utiče na događaj o kojem je reč. Nakon iscrpnog straživanja i analize, kladioničari će dobiti kvote.

Najlakši način da se razume određivanje cena kvota je razmišljanje o događaju sa samo dva moguća ishoda. Naivni među nama mogu misliti da bi kvote trebalo da budu izjednačene za svaki ishod, ali u stvarnosti nikada neće biti, jer upravo tako kladionica gradi svoju profitnu maržu.

U ovom slučaju, recimo da kladioničar daje kvotu 10/11 (1,91 u decimali) svakom timu za početak. Ako bismo svakom timu dali 50 evra za pobedu na početku, to bi nas koštalo 100 evra, međutim maksimalni povraćaj je 95,50 evra (ulog od 50 evra + dobitak od 45,50 evra). Marža je stoga 4,5% (100 – 95,50) ako je knjiga izbalansirana i u tom slučaju će kladioničar zaraditi 4,50 evra za svakih 100 evra opklade.

Verovatnoća je, međutim, samo jedan aspekt određivanja cena kvota. Kladionice zapravo ne postavljaju svoje kvote u potpunosti zasnovane na stvarnim verovatnoćama, već na osnovu toga koliko verovatno misle da će se njihovi kladioničari kladiti na svaki ishod, omogućavajući im da izbalansiraju svoju knjigu.

Koja je uloga vigorisha u postavljanju kvota?

Vig ili overround je proces uz pomoć kojeg kladionica pokušava da uravnoteži opklade na sve moguće ishode tako da ostvari profit bez obzira na to šta se desi

Vigorish je takođe i iznos koji kladionice naplaćuju igračima. Tehnički, vigorish i overround se razlikuju:

  • Vig ili Vigorish je procenat profita koji kladionica ostvaruje od svih opklada datih na tržištu ili događaju,
  • Overround se jednostavno može definisati kao praksa uračunavanja profitne marže koju sprovode kladionice, a najbolje se prikazuje kao procenat. Nivo overrounda se razlikuje od kladionice do kladionice i fokusira se na određena tržišta i događaje. 

Kako i zašto se kvote menjaju?

Kada su finansijska tržišta u pitanju, jasno vam je da ako postoji veći interes za kupovinu akcija kompanije onda će akcija porasti, ako postoji veći interes za prodaju akcija onda će iste pasti. Isti princip važi i postavljanju kvota. 

Pitali ste se kako kladionice postavljaju kvote? Kao što smo ranije spomenuli, stvarna verovatnoća da se neki događaj desi je samo jedan faktor u određivanju kvota. Kladionice postavljaju kvote tako što za početak grubo predviđaju verovatnoću, a nakon toga dodaju svoju marginu. Ukoliko bi se svi kladili samo na jedan od ponuđenih ishoda, novac će se sliti samo u jednom pravcu. Upravo zato će kladionice povećati svoju maržu na favorita (da zaustave klađenje) i smanjiće maržu na audsajdera (da podstaknu klađenje). 

Iz ovog primera možete videti kako klađenje na jedan određeni ishod teško može da pokrene čitava tržišta. Ovo se obično dešava na velikim konjskim trkama.

Međutim, nemojte da vas promena kvota navede da se zapitate da li kladionice varaju igrače. Znate li zašto? Zato što kladionice ne čekaju samo da vide koje će opklade biti popularne, pre nego što promene kvote ili pomere maržu. One zapravo profilišu svoju bazu klijenata u pokušaju da predvide koja tržišta će biti popularnije od drugih.

Kako klađenje utiče na kvote

Kao primer uzećemo Crvenu zvezdu i Rad. Kladionice su svesne toga da će biti više opklada na Crvenu zvezdu, delom zato što je ona favorit, la delom jer ima veću podršku. Kladionica stoga povećava kvotu na pobedu Crvene zvezde. Ukoliko se kladite na Rad i oni pobede, dobićete opkladu sa boljom vrednošću, ali i u tom slučaju, kladionica se “ne potresa” jer, sve dok je njena knjiga uravnotežena, ona zarađuje novac.

Sve u svemu, marža koju kladionica pokušava da ugradi u svako tržište za koje odredi kvote, zasniva se na premisi da će se igrači kladiti u sličnim proporcijama sa stvarnim kvotama ishoda događaja koje su odredili. Ako se u praksi, međutim, kladioničari zapravo klade mnogo više nego što kladionica očekuje na jedan određeni ishod, onda se promeni iznos koji će kladionica morati da isplati u slučaju tog ishoda (poznatog kao njihova obaveza).

Nadamo se da vam je sada jasnije kako kladionice postavljaju kvote. Na kraju, suština svega je da se dobro zabavite. A kako ćete to učiniti? Tako što ćete posetiti Meridianovu onlajn kladionicu koja svojim korisnicima nudi neke od najboljih ponuda.