Kockanje je prisutno vekovima! Grčka mitologija sastoji se od brojnih legendi koje govore o bogovima i na koji način su odlučivali ko će biti bog neba, mora ili podzemlja. Čini se da su oni na osnovu žreba odlučivali o tome! 

Sa druge strane, za ljude se vezuju kockice pravljene od životinjskih kostiju, čije je bacanje bilo popularna zabava koja je zahtevala različite uloge. Mi se nećemo upuštati u praistoriju već ćemo se osvrnuti na podatak kada je prva kladionica otvorena i kako se zapravo razvila industrija koja danas vredi milione! 

A da bismo dobili odgovor na pitanje kada je prva kladionica otvorena, krenućemo od samog početka!

Kada je prva kladionica otvorena – početak zabave 

Pre početka Viktorijanskog doba opklade su postavljali isključivo muškarci na osnovu takozvanog džentlmenskog sporazuma. Obično je u pitanju bila direktna opklada bez ikakvih šansi. Čak i kada bi neko od njih dobio opkladu, nikada nije znao hoće li mu se dobitak isplatiti ili neće. 

Sam proces klađenja nije postao lakši ni tokom 1800-ih godina. Najranije kladionice su često bile ilegalne, a one koje su bile legalne bile su pod budnim okom zakona. Taj zakon je dozvoljavao klađenje samo na stazama koje su u to vreme imale dozvolu za ovu aktivnost. 

Međutim, 60-ih godina prošlog veka desila se najveća promena po pitanju kladionica i klađenja na sportske događaje. Ovaj vid kockanja bio je konačno regulisan, što je rezultiralo usponom kladionice. Internet klađenje je bio logičan sled okolnosti i tek je ovaj vid klađenja doneo uspeh koji se meri u milionima! 

Hari Ogden – čovek koji je prvi shvatio suštinu klađenja

Velika Britanija je zemlja u kojoj je nastala prva zvanična kladionica. Krajem 18. veka, odnosno 1795. godine, čovek po imenu Hari Ogden otvorio je prvu kladionicu koja se nalazila tik uz trkačku stazu. 

Zašto je otvorio kladionicu blizu trkačke staze? Zato što mu je ista omogućavala da on i njegove mušterije gledaju trke konja, ali i da ih vlasnici ne uznemiravaju. Vrlo brzo je Hari shvatio da nemaju svi konji iste šanse, te je brže-bolje postavio različite kvote. Igrači su po prvi put imali prilike da se taktički klade i da uz pomoć svojih opklada stignu do fine sume novca.

Umetnost klađenja je rođena i kockanje iliti klađenje više nikada nije bilo isto. Koncept nuđenja kvota za sportske događaje kasnije će se proširiti i na druge svetske događaje, a stići će čak i do političkih izbora!  

U nastojanju da se spreči i obeshrabri ovaj vid aktivnosti, 1845. godine je uveden Zakon o igrama na sreću koji je sve oblike kockanja ograničio na trkališta. Zakon iz 1845. godine nije pružao ni kladionicama, a ni kladioničarima nikakvu pravnu zaštitu. To je bilo zato da bi policija imala veću kontrolu nad radničkom klasom, a istovremeno viša klasa i elita imala pravo da kockaju. Malo je reći da je radnička klasa bila besna i nezadovoljna! Međutim, ni ovaj zakon nije uspeo da spreči uspon i razvoj kladionica!  

Otvaranje kladionica kakve danas poznajemo

Iako smo vam odgovorili na pitanje kada je prva kladionica otvorena, bitno je naglasiti kada se dogodilo otvaranje kladionica kakve danas poznajemo. Naime, velika prekretnica u svetu kladionica desila se 1961. godine, kada su otvorene kladionice kao zasebni objekti. 

Trke konja i trke pasa nisu bile jedini događaji na koji su ljudi mogli da postavljaju opklade. Konačno je fudbal, jedan od najpopularnijih sportova na svetu, bio na listi za klađenje, a pored njega i ragbi, košarka, ali i kriket. Dogodila se dramatična promena u industriji klađenja! 

Sve to je doprinelo ekspanziji kladionica koje su se u neverovatnom broju otvarale na nedeljnom nivou. Oko sto kladionica otvarano je svake nedelje u Velikoj Britaniji, a do kraja godine bi bilo ukupno 10.000 kladionica širom zemlje.

Velikom Britanijom su dominirale Ladbrokes, William Hill, Coral i Betfred kladionice i Paddy Power kladionice u Irskoj. U pitanju su kladionice koje i dan danas dominiraju u ovoj industriji. Tokom godina, u svim delovima sveta je sportsko klađenje postajalo jedno od najčešćih vidova zabave. 

Ukoliko ste se pitali kada je prva kladionica otvorena u Srbiji, možda će vas iznenaditi podatak da je ista bila otvorena 26.02.1993. godine u Beogradu. To se desilo na stadionu OFK Beograd. U pitanju je bila kladionica Atlantik.

Pored toga što je bila prva kladionica otvorena u Srbiji, kladionica Atlantik bila je i prva kompanija na prostoru jugoistočne Evrope koja se bavila sportskim klađenjem! Dve godine kasnije otvaraju se još dve kladionice, a tek od 2000. godine počinje ekspanzija kladionica u našoj zemlji! 

Onlajn kladionice – vrhunac u ovoj industriji 

Razvojem tehnologije došlo je do velikih pomaka, a čak smo dobili i mogućnost postavljanja opklada uz pomoć interneta! 

Internet je imao ogroman uticaj na poslovanje kladionica. Dostupnost svih informacija doprinela je tome da se onlajn klađenje uvrsti u svakodnevne aktivnosti strastvenih kladiničara!

Sada konačno imamo mogućnosti da proverimo kvote, statistiku i šanse dok smo u pokretu uz pomoć mobilnih telefona ili računara. Onlajn kladionice nude mnoge opcije klađenja, a igrači mogu biti sigurni da će uz pomoć istih sebi obezbediti najbolje šanse! Jedna od njih je i Meridian onlajn kladionica koja vam u svakom trenutku nudi pregršt odličnih kvota koje će vas dovesti do cilja!