Arbitražno klađenje, poznato i kao “arbing,” uveliko je poznato u kladioničarskom svetu. Kada se ono spomene, neretko ćete čuti izjave poput ovih – sigurno klađenje i zarada bez rizika. Da li je moguće da zaista postoji strategija koja vam obezbeđuje gorenavedeno? Ne, ali ova vrsta klađenja je verovatno najbliža tome!  

Arbitražno klađenje je mnogo toga preuzelo sa berze. U kontekstu berze, arbitraža je kupovina sredstava na jednom tržištu da bi se istovremeno prodala na drugom tržištu po višoj ceni. Razlika između kupovne i prodajne cene omogućava garantovanje profita.

Pa kako možemo da iskoristimo ovaj finansijski koncept i primenimo ga u industriji klađenja? Pod uslovom da ste savladali osnove sportskog klađenja, spremni ste da krenemo u pojašnjavanje ove popularne vrste sportskih opklada. 

Šta je arbitražno klađenje?

Arbitražno klađenje uključuje pokrivanje svih rezultata sportskog događaja radi ostvarivanja dobiti bez obzira na njegov ishod. To je moguće jer kladionice imaju različita mišljenja (a samim tim i različite šanse/kvote) o verovatnoći događaja. Izum berzi klađenja omogućio nam je da se kladimo protiv ishoda kao i za njih, čineći arbitražu primamljivom za kladioničare. 

Arbitražno klađenje podrazumeva postavljanje minimum dve opklade na isti događaj – na ovaj način pokrivaju se svi mogući ishodi. 

Ukoliko se opklade postave na pravi način, ostvarićete isplatu bez obzira na to kako se događaj na koji ste se kladili završi! Ovo je jedan od glavnih razloga što je arbitražno klađenje toliko primamljivo! 

Budući da arbitražne opklade garantuju isplatu, često ih nazivaju sigurnim opkladama, posebno u Evropi.

Ono što je sasvim sigurno jeste da ove opklade zahtevaju određeni nivo znanja, te ne možete da očekujete da će vam arbitražno klađenje doneti vrtoglave sume novca… Dakle, morate razumeti ovu vrstu strategije i prvenstveno morate da savladate šta su nepravilnosti u visini kvota! Zašto baš nepravilnosti u visini kvota na marketu? Zato što bez njih ne možete da “zaplovite” u ovu strategiju sportskog klađenja! 

Nesklad/nepravilnosti ponuđenih kvota između kladionica omogućava trenutni profit. Ovo neslaganje poznato je kao arb. Upamtite samo ovo – ne možete se kladiti sa bilo koje dve kladionice, već morate da izaberete one koje se dovoljno razlikuju u kvotama da vam garantuju profit!

Evo primera:

  • New York Yankees -165 (u kladionici A)
  • Baltimore Orioles +180 (u kladionici B)
  • Uložite 100 evra na New York Yankees u kladionici A.
  • Morate uložiti 57,36 evra u kladionicu B.
  • U ovoj situaciji zagarantovano vam je 3,24 evra profita.

Ovi dobici vas neće obogatiti, ali oni pokazuju da je ova strategija efikasna, posebno kod većih uloga.

Kako prepoznati priliku za arbitražno klađenje

Činjenica je da se prilike za arbitražno klađenje ne pojavljuju često. Zato morate biti istraživački nastrojeni! Kvote, iako slične, nikada nisu identične kod svih kladionica! A znate li zašto? Zato što ljudi koji ih postavljaju (sastavljači kvota) uzimaju u obzir različite činioce prilikom njihovog sastavljanja. 

Neke sportske kladionice čak čekaju da im konkurenti sastave kvote pre nego što one objave svoje. 

Pored ovoga, dešavaju se i situacije da kladionice menjaju kvote – ovo se često sprovodi kao odgovor na uplate igrača, povrede učesnika u događaju ili vremenske uslove. 

Da li vam prilike za arbitražno klađenje deluju komplikovano? Ne dopustite da vas to obeshrabri – bitnije je da naučite kako da prepoznate priliku! A najbolji način da to učinite je da pomno gledate i tražite razlike u koeficijentima. Čim uvidite da postoji mogućnost za arb, bacite se na matematičke proračune! 

Radi olakšavanja procesa računanja i eliminisanja potencijalnih grešaka, većina redovnih arbera koristi softver za arbitražno klađenje.

Šta je caka s arbitražnim klađenjem?

Ono što deluje predobro da bi bile istinito obično i jeste, zar ne?

Mnogi kažu da je caka kod arbitražnog klađenja u tome što su mogućnosti za nalaženje profitabilnih opklada retke. 

Još jedan od negativnih faktora kod arbitražnog klađenja je taj što morate uložiti veću sumu novca kako biste ostvarili značajan profit – najčešće od 2% do 5%. S obzirom na to da vam puno vremena treba da pronađete dobre prilike za arbitražno klađenje, ovaj procenat zarade je prilično nizak, stoga nije ni čudo što mnogi odustaju od ove vrste klađenja. 

Još jedna mana arbitražnog klađenja je ta što ga mnoge kladionice ne podržavaju! Ako prečesto analizirate, na vašem nalogu će verovatno biti promotivna ograničenja, ograničenja uloga, pa čak i zatvaranje računa.

Ukoliko tražite način da zaradite na sportskom klađenju, onda je arbing definitivno vredan vaše pažnje! Ne treba vam mnogo veštine, već samo dobar osećaj i pomno praćenje savršenih prilika! 


Ipak, ako vam se ne čeka, Meridian uvek nudi najbolje kvote i priliku za zaradu. Zato ne oklevajte već oprobajte sportsko umeće u Meridianovoj onlajn kladionici!