S obzirom na to da su dve najpopularnije varijante pokera moderne ere  Texas Hold’em i Omaha, nije ni čudo što se većina igrača često pita da li da se odluči za jednu od njih. Ali, pre nego što donesu odluku, bitno je znati koje su razlike između ove dve varijacije i koja od njih je bolja za igranje. 

Odlično mesto za početak je upoznavanje sa pravilima ove dve varijante. Ono što je zajedničko ovim igrama je upotreba “skrivenih” i zajedničkih karata. Ali, da li je to jedina nit koja ih povezuje ili ove dve igre zapravo zahtevaju različite strategije i stilove igranja? 

Texas ili Omaha Hold’em poker – koja igra je popularnija?

Verujemo da već znate da je Texas daleko popularnija igra, sa značajnim brojem igrača koji ga favorizuju u odnosu na Omaha Hold’em poker, kako u onlajn, tako i u fizičkim kazinima. Pa opet, poslednjih godina Omaha Hold’em poker postaje sve popularniji jer je, po mišljenju mnogih, uzbudljiva varijacija Texas Hold’ema. 

Bilo kako bilo, većina igrača će se držati igre koju najbolje poznaje i igraće upravo onu koja odgovara njihovom senzibilitetu, tako da popularnost u ovom trenutku ne možemo “izmeriti” jer, kao što smo i rekli, sve zavisi od afiniteta pojedinca. Pošto već govorimo o razlikama između ove dve varijacije, nastavićemo u tom pravcu.

Pravila Texas i Omaha Hold’em pokera

Dakle, gde zapravo leži glavna razlika između ove dve varijante pokera?

Prva razlika između Omaha i Texas Hold’em pokera je broj “skrivenih” karata podeljenih svakom igraču pre flopa. U Texas Hold’emu, svakom igraču se dele dve karte okrenute licem nadole. Ali, u Omaha pokeru se svakom igraču dele četiri karte okrenute licem nadole. Upravo ovo znači da je stvaranje jačih ruku u Omaha pokeru znatno lakše. 

Druga razlika ogleda se u tome što u Omahi moramo da koristimo tačno dve karte. U obe varijante, svaka poker ruka se uvek sastoji od 5 karata. Jačina ruke će uvek biti kombinacija skrivenih i zajedničkih karata a način na koji koristimo zajedničke karte da napravimo ruku od pet karata razlikuje se u Texasu i Omahi.

U Texas Hold’emu možemo koristiti obe, jednu ili nijednu od naših skrivenih karata kako bismo napravili ruku. S druge strane, Omaha Hold’em pokeru uvek moramo koristiti tačno dve od četiri karte – ni više, ni manje.

Pored pravila, bitno je napomenuti da obe igre imaju potpuno različite stilove igranja. Texas Hold’em je igra brzog tempa koja je fokusirana na pomeranje ivica i ulazak u umove protivnika uz pomoć blefa. Dok je u Omahi takođe korisno da uđete u um svog protivnika, sama igra je više usredsređena na matematiku i dosledno igranje. 

Struktura klađenja

Texas Hold’em se uglavnom igra kao igra bez ograničenja, što znači da svaki igrač može da odigra all-in u bilo kom trenutku. Ovo je veoma važno kada je u pitanju određivanje prirode igre.

Omaha se uglavnom igra kao Pot Limit igra. To znači da igrač može da podigne samo vrednost pota u tom trenutku. Ovo ograničava količinu žetona koji se može osvojiti ili izgubiti u jednoj rundi. Klađenje je predvidljivije kada je opseg mogućih veličina opklade ograničen.

Iako je moguće pronaći onlajn Omaha No Limit igre, znajte da se to retko dešava.  

Texas ili Omaha Hold’em poker – pitanje je sad

Vrlo često se povede debata o tomwe kada su Texas ili Omaha Hold’em poker u pitanju, koja od ove dve varijante je kompleksnija. 

S jedne strane, Omaha Hold’em poker ima četiri skrivene karte, ali sa druge strane, Texas Hold’em igrači mogu da iskoriste mnogo veći raspon različitih veličina opklada. Nema sumnje da je no-limit Omaha složenija od no-limit Texas Hold’ema.

S obzirom na to da većina igrača ionako ne koristi čitav niz mogućih veličina opklada, Omaha je mnogo složenija za novog igrača. 

Složenost pravljenja poker ruku je još jedan razlog zašto Texas Hold’em i dalje ostaje poker igra broj jedan. Učenje pravila i rangiranja poker ruku u Texas Hold’emu je izuzetno jednostavno, dok sa Omaha Hold’emom to traje duže. Ali, jednom kada savladate Omaha Hold’em poker, za vas nema brige! 

Koju od ove dve varijacije da izaberete? 

Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor na ovo pitanje jer su obe varijante odlične za igranje. Texas Hold’em je popularniji i lakši za učenje, dok je Omaha Hold’em uzbudljivija i isplativija, ukoliko vas sreća pogleda i pobedite. 

Savladavanje i jedne i druge varijante može biti odlična ideja, jer ćete u tom slučaju definitivno poboljšati svoje veštine igranja omiljene igre na sreću. 

Ukoliko ste trenutno slobodni i želite da zaigrate neku od ove dve varijante pokera, posetite Meridianov onlajn kazino u uživajte u pokeru iz udobnosti svoga doma.