Za sve vas koji se još nazivate početnicima kada su u pitanju slotovi imamo jedno pitanje. Da li znate šta su platne linije? Da li ste upoznati sa time da su zapravo one jedna od najvažnijih karakteristika slot igara?

Da li ste svesni da vam baš platne linije pomažu da pobedite? Tako je – one su neophodne za moderne slotove i igraju veliku ulogu u formiranju dobitnih kombinacija. Sada kada smo vam privukli pažnju i uzburkali radoznalost, saznajmo više! 

Šta su platne linije? 

Platne linije u slotovima prilično su jednostavne za razumevanje. Najosnovniji elementi slotova su bubnjevi i simboli. U zavisnosti od toga kako se bubnjevi zaustave i koji simboli se prikažu, dobićete dobitnu kombinaciju ili ne. Pitate se kako igra određuje koje kombinacije će vam obezbediti isplatu, a koje neće? Pomoću platnih linija.

Linija za isplatu je obrazac na bubnjevima koji igra čita kako bi ustanovila da li je spin bio dobitan ili ne. Najčešće, linije za isplatu počinju od krajnjeg levog koluta i nastavljaju se duž susednih dok ne dosegnu krajnji desni kolut. Međutim, današnjim razvojem tehnologije i slot aparata, linije danas mogu biti znatno složenije.

Za razliku od rezultata okretanja koje određuje RNG, linije za isplatu uvek su unapred određene i statične. Slotovi su programirani sa određenim brojem platnih linija koje uvek slede isti obrazac. Dobitni obrasci tradicionalno počinju na krajnjem levom bubnju i ​​nastavljaju se duž platne linije.

Imajte na umu da se dobitna kombinacija ne može započeti na drugom bubnju i ​​napredovati duž trećeg i četvrtog. Drugim rečima, kombinacije uvek počinju od prvog bubnja.

Stari automati za igre na sreću imali su samo jednu platnu liniju koja se protezala duž srednje pozicije preko sva tri bubnja. U današnje vreme stvari su mnogo drugačije. Savremeni elektronski slotovi često imaju između 1 i 50 linija. Neki dolaze sa samo 9 linija, dok drugi mogu imati čak i preko 50.

Svrha dodatnih platnih linija je da vam pruže veće šanse za postizanje dobitnih kombinacija. Međutim, znajte da na gotovo svakom aparatu možete da odaberete broj aktivnih platnih linija. Ali korišćenje više platnih linija dolazi uz jednu manu – za svaku dodatnu platnu liniju moraćete da unesete više novca

Koje vrste platnih linija postoje?

Svi stari automati imali su horizontalne platne linije, ali moderne slot igre mogu ih imati i cik-cak i dijagonalne.

Neke igre čak imaju kombinacije različitih vrsta platnih linija, poput onih sa tri horizontalne i dve dijagonalne. Postoje čak i neki slotovi u kojima je ceo ekran dobitna kombinacija. To znači da gde god vam se na ekranu pojave simboli ostvarićete dobitak!

Moramo napomenuti da je broj aktivnih platnih linija u određenoj igri proporcionalno srazmeran broju uloženih žetona, tj. veličini opklade. To znači da što više platnih linija želite da imate aktivirano to ćete više novca trošiti po spinu

Ako vam sve ovo deluje podosta složeno, savetujemo vam da se uvek konsultujete sa tabelom isplata svake slot igre i naučite kako slotovi rade pre nego što zavrtite bubnjeve.

Žetoni i nivo opklade

Poslednje što ne smete zanemariti su žetoni i njihova vrednost. Oni su bitni kako biste znali kako da pametno iskoristite novac. Kao što smo već napomenuli, za svaku platnu liniju koju aktivirate ulog će vam biti proporcionalno veći a samim tim i dobitak

Ukoliko se kladite na pojedinačni novčić na svakoj platnoj liniji, morate da pomnožite vrednost novčića sa brojem aktivnih platnih linija da biste videli troškove spina.

Uzmimo slot sa 25 platnih linija gde dajete jedan novčić po liniji, postavljen na 0,01 dolara za svaki kao primer. Da biste izračunali trošak, uzimate broj platnih linija i pomnožite ga sa vrednošću novčića. U ovom slučaju, 25 * 0,01$ = 0,25$. Ovo će biti vaš trošak po spinu. 

Međutim, ako se odlučite da igrate sa više novčića, situacija će biti sledeća – zamislite istu igru, ali kladite se sa dva novčića na svaku liniju. Izračunavanje će se odvijati na sledeći način: 25 * 2 * 0,01 dolara = 0,50 dolara po spinu.

Pored toga, za svaki novčić koji dodate liniji, menja se i iznos isplate za dobitnu kombinaciju. Na primer, ako kombinacija plati 10 novčića kada se igra sa 1 novčićem, tada će ista kombinacija platiti 20 novčića ako je zavrtite dok igrate sa 2 novčića po liniji.

Što se tiče vrednosti novčića, to je potpuno jednostavno. Postoji metar koji će vam omogućiti da promenite veličinu novčića na svakom spinu. Imajte na umu da ove vrednosti imaju minimume i maksimume od njih nećete moći da odstupate.

Da li se sada pitate da li da zavrtite bubanj sa niskim ili visokim brojem platnih linija? Znajte da se slotovi obično ne procenjuju prema broju platnih linija koje uključuju.

Umesto da lupate glavom o zid po tom pitanju, samo izaberite aparat koji vam se sviđa – broj platnih linija neće napraviti veliku razliku. Preporučujemo da igru ocenjujete po zabavi, pa tek onda po drugim faktorima poput RTP-a, volatilnosti ili prednosti kuće. 

Da li ste sada spremni da posetite Meridianov onlajn kazino i zavrtite bubnjeve na nekom slotu sa platnim linijama baš po vašoj meri? Znamo da jeste! 

Želimo vam puno sreće!