Ukoliko ste ljubitelj kartanja, vrlo je verovatno da ste do sada imali prilike da bar čujete za igru koja se zove Pontoon. S obzirom na to da ova igra nije čest izbor igrača, verovatno ste se zapitali šta je Pontoon i kako se igra?

Pontoon je kartaška igra koja je vrlo slična blekdžеku. S obzirom na to da istorija kockanja seže daleko,  i sami pretpostavljate da se za prvu verziju Pontoona čulo još u 17. veku u Španiji. Nakon toga, Pontoon se poput požara širi na Francusku, Nemačku, da bi krajem 18. I 19. veka igra stigla do Velike Britanije i Amerike. 

I dok se približavamo tome da odgonetnemo šta je Pontoon, osvrnućemo se na činjenicu da je ova kartaška igra zapravo potekla od rane britanske verzije “21”. Jasno vam je da je Pontoon zapravo jedna od popularnijih varijanti blekžeka koja je vrhunac svoje popularnosti dostigla tokom 80-ih godina prošlog veka kada je postala treća najpopularnija kartaška igra u Velikoj Britaniji. Znate li zašto? Zato što pravila ove igre mogu da se savladaju u nekoliko koraka. 

Šta je Pontoon i kako se igra?

Pontoon je dakle kartaška igra, odnosno, jedna od klasičnih varijanti blekdžeka. Njena pravila su sasvim jednostavna. Naime, da biste započeli igru, potrebno vam je od pet do osam igrača koji poput vas dele istu strast prema kartaškim igrama. Оvaj broj je idealan, mada Pontoon mogu igrati i dva igrača. Pored igrača, potrebno vam je i šest špila karata.  

Nakon što sakupite ekipu i otvorite špilove karata, potrebno je da izaberete bankara. U ovom slučaju, igrač koji izvuče najjaču kartu preuzima ovu ulogu. Nakon toga, bankar iliti diler deli karte u smeru kazaljke na satu ostalim igračima. Bankar svakom igraču deli po jednu kartu okrenutu licem nadole, i taj postupak ponavlja sve dok ne stigne do sebe, kada i sebi deli kartu okrenutu licem nadole. Ovaj postupak ponavlja još jednom. Svi igrači osim bankara mogu pogledati svoju kartu.

Nakon toga, prvi igrač koji se nalazio sa dilerove leve strane stavlja svoj početni ulog ispred sebe, i isto to rade i ostali igrači. Minimum i maksimum početnih uloga mora biti dogovoren pre početka igre. Bitno je upamtiti da svaki igrač ima pravo da se kladi na bilo koji iznos koji se nalazi u okviru ovih ograničenja. 

Ono što je interesantno kada je Pontoon u pitanju je to što svako od igrača može pogledati svoje karte, za razliku od dilera (bankara). 

Obratite pažnju na vrednost karata

Vrednosti karata u Pontoonu slične su kao i u blekdžeku.  

 • As se boduje kao 1 ili 11
 • Kraljevi, dame, žandari i desetke vrede 10 poena
 • Preostale karte imaju svoju nominalnu vrednost. 
 • Vrednost asa u ruci bankara, pod uslovom da ukupna vrednost karata ne prelazi 21, uvek iznosi 11. 

Osnovni cilj svakog igrača je da fomira ruku čija će vrednost biti jednaka 21 ili manja ali isto tako mora biti veća od ruke ostalih igrača uključujući i bankara, jer ćete samo u tom slučaju pobediti. Na primer, ako imate karte 10, 5 i 2, a bankar ima 8, 2, 4, 2, vi ćete odneti pobedu jer su upravo vaše karte bliže broju 21. 

Ukoliko vas sreća pogleda pa prve dve karte budu As i karta čija vrednost iznosi 10, znajte da imate Pontoon u ruci!

 • Sledeća ruka po jačini posle Pontoona je trik sa pet karata (Five Card Trick), koja se sastoji od pet karata čija vrednost iznosi 21 ili manje. 
 • Ruka koja sadrži tri ili četiri karte koje iznose 21, nadmašuje sve ruke osim Pontoona ili trika sa pet karata. 
 • Ruke sa 20 ili manje poena rangiraju se po vrednosti — što je ruka bliža broju 21, to bolje po vas. 
 • Ruke koje iznose više od 21 su “propale”.

Šta kada nemate Pontoon u ruci? 

Bilo bi idealno kada bi nakon deljenja druge karte igrači mogli da se pohvale time da imaju Pontoon u ruci. Ali šta kada to nije slučaj?

U tom slučaju, igrač može da se odluči na neki od sledećih koraka:  

 • Zadržavanje ruke (Stick) – Ne traži više karata jer je zadovoljan ukupnim brojem karata koje ima u ruci.
 • Novi okretanje karte (Twist) – Zamoliće bankara da okrene sledeću kartu licem nagore (svaki igrač ima pravo da ovo zatraži do tri puta)
 • Kupiće kartu (Buy a card) – U ovom slučaju, stavićete još jedan ulog kako biste od bankara dobili još jednu kartu okrenutu licem nagore. I na ovaj korak se možete opdlučiti do tri puta. 
 • Razdvojiće ruku (Split) – Ukoliko se desi da u ruci imate dve karte iste vrednosti, možete da ih razdvojite. Dakle, nakon što “otvorite” ruku, stavljate opkladu na svaku ponaosob. Bankar će vam u tom slučaju podeliti dve karte okrenute licem nadole.

Bankar će pokazati svoje karte tek nakon što svi igrači to urade. Ukoliko je vrednost njegovih karata mekih 17, 16 ili manje, moraće da izvuče još jednu kartu. Ukoliko je situacija nerešena, bankar odnosi pobedu. 

Plašljivo ste se poitali šta je Pontoon, ali sada shvatate da je ova kartaška igra zaista jednostavna, zar ne? Kao što vidite, potrebna vam je samo dobra ekipa, špil karata i zabava je zagarantovana! A ukoliko pak u svom okruženju nemate ljubitelje kartaških igara, posetite Meridianov onlajn kazino i uživajte u raznim varijantama istih!