Bilo da igrate poker kod kuće sa grupom prijatelja ili se nalazite u najprometnijem kazinu u vašem gradu, poker sam po sebi zna da bude igra koja zahteva puno sedenja, čekanja i najviše strpljenja. Ukoliko ste neko ko voli poker, ali i uživa u akciji, može se desiti da vam igra u nekom trenutku dosadi. Ako dođe do toga, vreme je da osvežite svoj kockarski stil. Recimo, testirajte svoje veštine ulogom na neke od najpopularnijih sporednih opklada u pokeru. 

Znate, mnogi profesionalni igrači pokera će vam reći da neke najboljih uspomena koje su stekli tokom igranja ove kartaške igre nemaju ama baš nikakve veze sa igranjem pokera, već su napravljene upravo zahvaljujuću sporednim opkladama koje su se desile tokom igre.  

A znate li šta je suština kada su ove opklade u pitanju? Da napravite opkladu za mali iznos ali i sa malim ulogom koji neće poljuljati vaš kockarski budžet.  

Najpopularnije sporedne opklade će gotovo svakome poboljšati raspoloženje, čak i onima koji izgube. Zato i jesu popularne. 

Šta su zapravo najpopularnije sporedne opklade u pokeru?

U pokeru, sporedno klađenje se odnosi na opklade koje se vrše odvojeno od primarnog ishoda u samoj igri pokera. One se najčešće dogovaraju između dva igrača. Ali, postoje specifični slučajevi u kojima opklade ove prirode mogu uključiti sve za stolom!

Dakle, sporedna opklada se ponekad naziva “prop bet “ – skraćeno za opkladu na propoziciju. To je opklada u vezi sa nečim što se dešava odvojeno od (ali često povezano sa) primarnim ishodom. 

Kada je poker u pitanju, to može značiti:

  • Koje karte će igrač dobiti
  • Koje karte će doći na flopu (ili turnu/river)
  • Koji igrač će duže izdržati na poker turniru?

Postoje i „jedinstvene“ opklade (češće se nazivaju „opklade na rekvizite“ nego “sporedne opklade“). U tom slučaju, poker igrač mora da izvrši ili ostvari određeni zadatak ili aktivnost u određenom vremenskom okviru. 

Treba napomenuti da su najpopularnije sporedne opklade češće vezane za sreću i one često ne uključuju element veštine.  Pored toga, ove opklade često mogu uključivati neki ljudski element. Ovaj faktor sporedne opklade u pokeru manje zasniva na sreći a više na sposobnostima pojedinca.

Znate, postoji mnogo razloga zbog kojih su sporedne opklade u pokeru toliko popularne. Neki od njih su i zato što održavaju igru zabavnom! To više nije samo ponavljajući proces prelaska iz jedne poker ruke u drugu. Umesto toga, svi koji su uključeni,  i imaju dodatni način da osvoje veću ili manju isplatu. 

Sporedne opklade u pokeru se obično odnose na događaje zasnovane na šansama. Dakle, svi imaju jednake šanse za pobedu dok se kockaju! 

Sada, kada smo vas uputili u osnove sporednih opklada u pokeru, da li ste spremni da saznate i koje su najpopularnije među njima?

Last Longer sporedna opklada

Ovo je opklada između dva ili više igrača uključenih u isti turnir. Pobednik opklade je poslednji preostali igrač na turniru. 

Ko će osvojiti najviše narukvica na turniru

Ova opklada je slična Last Longer opkladi. Pobednik je onaj ko ima najviše narukvica (ili možda osvojenog novca) na kraju turnirske serije.

Boja flopa

Sporedna opklada na boju flopa je zaista jednostavna. Ako igrate Teksas Hold’em ili Omaha Hold’em poker (ili bilo koju drugu igru sa flopom), pronađite nekoga ko želi da napravi opkladu i izaberite boju. Ako izaberete crveno i ako na flopu ima više crvenih nego crnih karata, pobeđujete. 

Catch a Wave (Uhvati talas) 

Igrači počinju sa novim špilom karata, okreću gornju kartu i moraju pogoditi da li će sledeća karta biti viša ili niža. Ako pogodite, nastavljate dalje pogađanje i to radite sve dok ne pogrešite.  Kada pogrešite, vaš „talas“ se završava i vi prebrojavate sve karte koje su otkrivene. Najkraći, odnosno najmanji mogući „talas“ je broj dva (dve pogođene karte). Ko ima najduži talas, tačnije, najviše pogođenih karata, dobija.

Izaberite kartu

Svi uključeni igrači imaju unapred izabranu kartu ili vrednost karte. Kada ta karta dođe na flopu, oni dobijaju sporednu opkladu!

U nekim slučajevima, ova sporedna opklada može da se igra/dodeljuje samo za uparene flopove (2-2-K) ili one sa istom vrednošću karte (7-7-7) – šta god da se igrači unapred dogovore.

“Jedinstvene“ opklade”

Ove opklade se češće nazivaju prop opkladama i ponekad se dešavaju čak i tokom igre ili turnira. One nisu povezane sa pokerom i kartama, već iste navode igrače na neke “vanpokerske” aktivnosti. Dakle, u ove opklade ulazi sve ono što igrači moraju da urade (obično neki ludi podvig) da bi dobili opkladu.

Na primer, u jednoj epizodi High Stakes Pokera Antonio Esfandajari (Antonio Esfandiari), jedna od najbogatijih poker zvezda, je morao da uradi 35 sklekova ispred Nika Kasavetesa (Nicka Cassavetesa) i ostatka stola da bi pobedio u jednokratnom izazovu.

Verovatnoće sporednih opklada u pokeru

Isplate koje okružuju najpopularnije sporedne opklade u pokeru su obično lako razumljive. Unapred određeni iznos novca se postavlja kao iznos klađenja. Oba igrača mogu da pobede (ili izgube) istu količinu novca.

U drugim slučajevima, postoje određene kvote koje morate uzeti u obzir prilikom klađenja. Iznos koji se može osvojiti/izgubiti može se razlikovati za neke ili sve uključene strane (na osnovu kvota).

Na primer, Vanesa Selbst (Vanessa Selbst) se kladila sa Džejsonom Mersijeom (Jason Mercier) sa kvotom 180:1 da on neće osvojiti tri narukvice tokom WSOP 2016. godine.

Uz te šanse, ako Džejson ne osvoji tri narukvice, dao bi Vanesi 10.000 dolara. Ali, ako bi pobedio, onda bi Vanesa morala njemu da da 1.800.000 dolara! Oni su se unapred dogovorili o ovim novčanim vrednostima i kvotama.

Kao što i sami vidite, poker igrači su spremni da se klade na sve i svašta, čak i ako izgleda da su kvote prilično složene i da rade protiv njih.

Smešna stvar je u tome da, za razliku od njihove strategije igranja pokera koja je vođena matematikom i brojevima, čini se da su ove opklade motivisane isključivo adrenalinom i željom da se prevaziđu šanse. 

Ukoliko ste nakon upoznavanja sa najpopularnijim sporednim opkladama u pokeru poželeli da začinite svoju igru, posetite Meridianov online kazino i oprobajte sreću u ovoj fantastičnoj igri!