Da li ste osoba koja će pre izabrati rulet nego bilo koju drugu igru na sreću? Da li smatrate da sve vezano za rulet držite u malom prstu, ili ipak ponešto i ne znate? A da li ste možda početnik, pa prvi put čujete za izraz spoljašnje opklade u ruletu?

Ne brinite, mi smo tu da vam sve pojasnimo i pomognemo da što bolje savladate osnove ruleta koje će vam, nadamo se, doneti što veće isplate. 

Vrste ruletskog točka

S obzirom na to da ste se odlučili za rulet, sigurni smo da znate da postoje dve vrste ruletskog točka

  • Evropski ruletski točak (sadrži 36 brojeva i jednu nulu)
  • Američki ruletski točak (sadrži 36 brojeva, nulu i duplu nulu)

Ukratko, ako želite sebi da obezbedite najbolje šanse, izabraćete evropski točak jer je prednost kuće u njemu manja nego u američkoj verziji. Ali za koji god točak da se opredelite, moći ćete da birate između dve vrste opklada: unutrašnjih i spoljašnjih.

Sada, kada smo se podsetili ovih osnova, hajde da naučimo više o najpopularnijim vrstama opklada u ruletu – spoljašnjim opkladama. 

Šta su zapravo spoljašnje opklade u ruletu?

Spoljašnje opklade druga su nesumnjivo najpopularnija vrsta opklada u ruletu. Kao što i sam naziv kategorije implicira, u ove opklade spada svaki ulog stavljen na neko od spoljašnjih polja na stolu za klađenje. Spoljašnje opklade smatraju se najosnovnijom vrstom opklada koju možete staviti na rulet i kao takve su pogodne za neiskusne igrače.

Ove opklade se ne stavljaju na konkretne brojeve jer obuhvataju više njih po različitim karakterstikama, poput boje, njihove veličine, da li su brojevi parni ili neparni, itd. U poređenju sa unutrašnjim opkladama, spoljašnje opklade nose manji rizik. Sa njima, igrači imaju najveće šanse za pobedu u ruletu. Međutim, isplate su manje.

Evo koje vrste spoljašnjih opklada u ruletu postoje: 

Klađenje na crveno ili crno (Red/Black Bets)

Opklade na crveno ili crno stavljaju se na ishod koji predviđa da će loptica završiti u crnom ili crvenom džepu. Pojedinačni broj u džepu u ovom slučaju je nebitan.

Ulog na crvenu ili crnu boju često se ilustruje crnim i crvenim dijamantom na rasporedu, međutim, na nekim stolovima su reči „crvena“ i „crna“ umesto toga. Na francuskim stolovima za rulet ova vrsta opklade označena je kao „Rouge ou Noir“.

Igrači mogu da polože žetone na sve crne brojeve ili na sve crvene brojeve (nula je isključena iz ove vrste opklade). U slučaju da loptica stane na neku od nula, sve opklade na crveno ili crno biće izgubljene. Dobitak na ovu vrstu spoljašnje opklade u ruletu isplaćuje se u razmeri 1:1

Opklada na par/nepar (Odd/Even Bets)

Ulog nepar ili par je još jedna opklada pogodna za neiskusne igrače. Polja u koja se stavljaju parne ili neparne opklade nalaze se sa svake strane crvenog ili crnog polja za klađenje. Na francuskim stolovima za rulet, ova vrsta opklade označena je kao „Pair ou Impair“.

Kao što igrači možda već znaju, đavolja igra nam daje 18 neparnih i 18 parnih brojeva. Naziv opklade objašnjava sve – igrači se klade da je broj na koji će loptica pasti neparan ili paran. Budući da su šanse za pobedu ili poraz sa neparnim ili parnim opkladama prilično velike, dobitne opklade ove vrste isplaćuju se u razmeri 1:1.

U igri ruleta nule se ne smatraju brojevima, zbog čega sve parne ili neparne opklade gube ukoliko loptica odluči da stane baš na taj broj! Pokrivenost stola za ovu opkladu (verovatnoća za pobedu) za evropski rulet je 48,6%, dok je za američki 47,4%.

Opklada na velike/male brojeve (High/Low Bets)

Crni i crveni brojevi na točku mogu se podeliti u dve kategorije. Brojevi od 1 do 18 nazivaju se niskim/malim brojevima, dok se brojevi od 19 do 36 nazivaju visokim/velikim brojevima. Nule, naravno, ne spadaju ni u jednu od ove dve kategorije. Kod opklada na velike/male brojeva igrači se klade na to da će se loptica zaustaviti na broju unutar izabranog opsega

Polja u koja se stavlja ova vrsta opklade označena su sa 1 do 18, odnosno 19 do 36. Na francuskim stolovima za rulet polja za ovu vrstu opklada označena su imenima Passe i Manque.

Ova vrsta spoljašnje opklade u ruletu na velike i male brojeve takođe ima isplatu u razmeri 1:1.

Klađenje na kolonu (Columns Bet)

36 brojeva na rasporedu može se podeliti u tri odvojene kolone. Tako klađenje na kolonu omogućava igračima da jednim čipom pokriju celu vertikalnu liniju koja se sastoji od 12 brojeva. 

Ova vrsta opklade stavlja se u tri polja na najdaljoj strani ruletskog stola, direktno naspram polja za opklade na nule. Važno je napomenuti da 0 i 00 nisu deo nijedne kolone, tako da, ako kuglica sleti na neku od ova dva polja, opklade u koloni biće izgubljene. Sva tri polja za ove opklade na stolu označena su sa „2-1“. Ulog se u ovom slučaju isplaćuje u razmeri 2:1

Klađenje na tuce (Dozens Bet)

Opklada na tuce stavlja se u jedan od tri okvira na levoj strani stola. Ova vrsta klađenja podrazumeva ulog na 12 brojeva. Igrači mogu da biraju između prvih 12 brojeva (1–12), drugih 12 brojeva (13–24) i trećih 12 brojeva (25–36). Kada igrač stavi čip u jedno od tri ponuđena polja, pokriva sve brojeve koji se nalaze u njemu. Ulog se isplaćuje u odnosu 2:1.

Ako ste početnik, znajte da možete da se kladite i na više ovih opklada odjednom. I u ovom slučaju važi pravilo da ukoliko kuglica padne na 0 ili 00, opklada se smatra izgubljenom i to će dovesti do gubitaka.

Šta mislite? Jesu li spoljašnje opklade u ruletu pogodne za vas? Odgovor je da. Nema povoljnijih opklada po igrača u ovoj igri od ovih. 

Znajte samo da bez obzira na to da li igrate u nekom od zemljanih kazina ili na mreži na vama je da odlučite koju ćete opkladu postaviti. Ne zabroavite samo da uzmete u obzir količinu novca kojom raspolažete i koliko ste spremni u najgorem slučaju da izgubite.

Da li vas brine prednost kuće u ruletu ili ste ipak spremni da rizikujete? Nema potrebe – ipak je suština igara na sreću da se zabavite! Meridian onlajn kazino vam u tome može pomoći sa svojom raznovrsnom ponudom ruletskih igara. Stoga se slobodno odvažite i zavrtite točak! 

Vreme je za zabavu!

Exit mobile version