Edvard Torp razvio je jednostavan sistem brojanja karata još 60-ih godina prošlog veka i time zauvek promenio kockarski svet. Bio je vrlo uspešan, te je svaki ljubitelj kocke pokušao da kopira njegove taktike. Gospodin Torp zapravo je prvo razvio strategiju brojanja karata u blekdžeku, čija se osnova može primeniti i na brojanje karata u bakaratu. 

Ako znate koje su karte ostale u špilu, možete bolje predvideti ruku protivnika. Brojanje karata funkcioniše u gotovo svim kartaškim igrama protiv dilera, a kad god neko spomene strategiju, brojanje karata u bakaratu prvo je što igračima padne na pamet. Naravno, pored sistema za brojanje karata u blekdžeku.  

Ali koliko su zapravo korisne ove metode? Da li zaista možete da pobedite brojanjem karata u bakaratu? Da li su strategiju brojanja karata koristili i najpoznatiji igrači bakarata? U ovom članku ćemo odgovoriti na sva pitanja koja stvaraju nedoumice kod igrača. Počnimo od osnova brojanja karata u bakaratu…

Kako funkcioniše brojanje karata u bakaratu 

Jasno vam je kako se igra bakarat, zar ne? Ali sa sistemima i strategijama niste baš najbolje upoznati? Hajde da uz našu pomoć savladate i njih! 

Među svim strategijama za klađenje u bakaratu brojanje karata je jedina koja može da vam obezbedi stvarnu prednost. Iako će neki igrači reći da bakarat nije igra u kojoj možete brojati karte, rećićemo da ova tvrdnja nije u potpunosti tačna. Za razliku od slotova i ruleta, svaka kartaška igra se može “izbrojati,“ što vam uvek može doneti prednost. 

Iako brojanje karata u bakaratu nije toliko efikasno kao u blekdžeku, ono vam ipak povećava šanse za dobitak dajući vam predstavu o kartama preostalim u špilu.

Cilj brojanja karata u bakaratu je da se utvrdi da li bankar ili igrač imaju veće šanse za dobitak. Čak ni pri brojanju karata u bakaratu, nema smisla razmatrati opkladu na nerešeno. 

Brojanje karata u ovoj popularnoj igri počiva na sledećim pravilima: kada runda počne, počinjete sa zbirom od 0. 

 • Karte А, 2, 3 imaju vrednost +1
 • Karta 4 ima vrednost +2
 • Karte 5, 7 i 8 imaju vrednost -1
 • Karta 6 ima vrednost -2
 • Karte 10, Ј, К i К imaju vrednost 0

Sistem je izgrađen na jednostavnom principu da je bolje kladiti se na igrača kada se zbir povećava, dok je bolje kladiti se na bankara kako se zbir smanjuje. Na vama je samo da podelite zbir sa brojem špilova koji su preostali, kako biste došli do pravog zbira. Ukoliko je zbir 16 ili više, kladite se na igrača. Ako je 15 ili manje, kladite se na bankara. Jednostavno, zar ne? 

Ovo je osnovna formula za brojanje karata u bakaratu koju može da koristi svako, ali nije jedina. Postoje i neki drugi sistemi vredni pomena: 

Torpov sistem za brojanje karata u bakaratu 

Edvard Torp razvio je sopstveni sistem brojanja karata koji je malo komplikovaniji od gorenavedenog. Takođe je istakao da je potrebno mnogo krugova da bi njegova strategija brojanja karata u bakaratu postala efikasna. Tehnika zahteva različite proračune u zavisnosti od toga da li želite da se kladite na bankara ili na igrača.

Ukoliko želite da stavite opkladu na igrača, pratićete sledeći šablon: 

 • Karte 2 i 3 imaju vrednost -1
 • Karte 4 i 5 imaju vrednost -2
 • Karte 6 i 9 imaju vrednost +1
 • Karte 7 i 8 imaju vrednost +2
 • Karte A, J, K i K imaju vrednost 0

Ukoliko poželite da se kladite na bankara, pratićete sledeći šablon:

 • Karte 2, 3 i 4 imaju vrednost +1
 • Karta 5 ima vrednost +2
 • Karte 6, 8 i 9 imaju vrednost -1
 • Karta 7 ima vrednost -2 
 • Karte A, 10, J, K i K imaju vrednost 0

Džon Mejov sistem brojanja karata u bakaratu

Džon Mej (John May) vrlo je poznat i cenjen autor knjiga o bakaratu. On veruje i tvrdi da je jedini pravi oblik brojanja karata u bakaratu kada se kladite na nerešeno, iako je opklada na nerešeno daleko od najpovoljnije opklade u bakaratu

Mej ističe sledeće: Recimo da u špilu ne postoje neparne karte. Postoji samo 5 mogućih ukupnih vrednosti: -0,2,4,6,8. Šanse za izjednačenje su udvostručene. U proseku imate prednost od 62%.

Takvu situaciju možete otkriti dodavanjem vrednosti +1 neparnim karticama. Kada (i ako) vaš broj dostigne 160, znate da će vam prosečna distribucija karata doneti ogromnih 62% prednosti.

Optimalna opklada (opklada koja najbolje balansira rizik i prinose) je 7–8% vašeg kockarskog budžeta. Optimalna veličina opklade je tolika, jer je tako najpovoljnije.

Dakle, ako bi vam početna suma bila 50.000 dolara, trebalo bi da uložite otprilike 3.800 dolara. Očekivali biste da osvojite neverovatnih 2.356 dolara u proseku svaki put kada se kladite. Nažalost, ovakva povoljna prilika retko se dešava.

Do sada bi trebalo da bude jasno da brojanje karata u bakaratu ne nudi iste prednosti kao brojanje karata u blekdžeku. Čak i kada sve savršeno uradite, neće vam garantovati velike dobitke. Drugim rečima, nema potrebe za da težite usavršavanju brojanja karata u bakaratu, ali ukoliko poželite i to da savladate, znajte da neće škoditi!

Uživate li u igranju bakarata i opkladama na igrača? Na pravom ste mestu! Posetite Meridianov onlajn kazino i oprobajte sreću u nekoj od raznih varijanti bakarata!