Jedna od privlačnijih stvari vezanih za blekdžek je činjenica da su pravila u ovoj igri na sreću vrlo jednostavna. Međutim, bitno je znati da postoje različite varijante blekdžeka, kao i pravila koja se razlikuju od kazina do kazina. 

Iako se osnovna pravila razlikuju u manjim varijacijama, isplatama kao i u broju korišćenih špilova, cilj svake popularne varijante blekdžeka je jedan – pobediti dilera! 

Da li ste upoznati sa osnovnom strategijom u blekdžeku? Ukoliko niste, dobro je proučite. Nakon toga možete da se upoznate sa varijantama za koje možda nikada do sada niste čuli! Proširite svoje vidike. Ko zna, možda i pronađete novu omiljenu varijantu!

Popularne varijante blekdžeka – u čemu se razlikuju

Postoji 20+ varijanti blekdžeka. Neke od njih se igraju samo u određenim delovima sveta, a neke su dostupne samo u onlajn kazinima. U nastavku ćete saznati koje su najpopularnije.

1. Klasični blekdžek

Bez obzira na to da li se radi o zemaljskom ili onlajn kazinu, klasični blekdžek bio je i ostao jedna od najpopularnijih varijanti blekdžeka u celom svetu. Ova varijanta je sa razlogom omiljena igračima – prednost kuće je niska i njena pravila se lako savladaju.

Broj špilova koji je potreban u ovoj varijanti kreće se od 1 do 8. I igračima i dileru dele se po dve karte, od kojih je jedna dilerova karta skrivena (okrenuta licem nadole). Koji je vaš krajnji cilj? Jasno je, da dobijete ruku koja ima veću vrednost od dilerove. Međutim, ta ruka ne sme da pređe 21!  

2. Evropski blekdžek

Da li ste znali da postoji evropska verzija blekdžeka? I u ovom slučaju, kao i u slučaju evropskog ruleta, ova verzija igračima nudi bolje šanse od svog kolege – klasičnog blekdžeka. 

Evropski blekdžek se obično igra sa dva špila karata. To znači da se karte uspešnije i bolje mogu predvideti nego u slučaju ostalih varijanti. Još jedna komponenta evropskog blekdžeka koja ga čini povoljnijim za igrače je dilerovo stajanje na meko 17 (soft 17). 

Pored razlika i prednosti u odnosu na klasičnu verziju blekdžeka, najbitnije je naglasiti da prednost kuće u ovom slučaju iznosi 0,39%. Drugim rečima, to je oko 20% manje nego kada je u pitanju klasični, gde je prednost kuće 0,5%.  

3. Perfect Pairs blekdžek 

Pravila igranja blekdžek varijante savršenih parova (perfect pairs) su ista kao i kod standardne igre. I igrači i diler dobijaju po dve karte. Jedina razlika je bočna opklada. Ova opklada se dobija ili gubi odvojeno od vaše glavne opklade. Upamtite da na početku svake ruke igrači mogu da naprave dodatnu bočnu opkladu.

Ukoliko se približite broju 21 ili imate taj broj, dobijate glavnu opkladu. Dobijanjem para dobićete opkladu za savršeni par. Međutim, znajte da se vaša isplata zasniva na tome koliko je vaš par dobar, odnosno jak. Ukoliko imate dovoljno sreće i pogodite “savršeni par”, biće vam isplaćeno u razmeri 30:1.

4. Vegas Strip blekdžek

Popularne varijante blekdžeka ne mogu da prođu bez Vegas Strip blekdžeka koji je jedna od najigranijih vrsta na internetu. U pitanju je tipična klasična verzija koja omogućava dileru da ima jednu skrivenu kartu. 

I u ovom slučaju diler staje na meku 17. Vegas Strip blekdžek igra se sa 4 špila, možete udvostručiti opkladu nakon podele asova.

5. Blekdžek Switch

Blekdžek Switch je možda najpopularnija varijanta blekdžeka. Zahteva od igrača da se istovremeno klade na dve ruke.

Igrači mogu da prebace kartu iz jedne ruke u drugu ili da je zadrže onako kako im je podeljeno. Ovo omogućava igračima da potencijalno stvore jače startne ruke, dajući im značajnu prednost. Udvostručavanje opklade pre i posle splita je dozvoljeno, kao i ponovni split asova.

6. Progresivni blekdžek

Progresivni blekdžek igra se isto kao i klasični sa jednom razlikom. U ovom slučaju postoji sporedna opklada koju igrači mogu, ali i ne moraju da polože. 

U slučaju da se odluče za nju, isplatiće im se samo ukoliko se igraču kao prva karta podeli kec. Ukoliko se desi da igračeve obe karte budu kečevi, isplata je još veća! Ukoliko igrača pogleda sreća te dobije četiri odgovarajuća asa, podeljena uzastopno u jednoj ruci, igrač osvaja progresivni džekpot. 

Sva ostala pravila su ista, osim manjih varijacija kada možete udvostručiti vašu opkladu i dobiti jednu kartu (double down), podeliti karte na dve ruke (split), ili možete tražiti još karata (hit) ili reći da ne idete dalje (stand). 

7. Blekdžek Double Exposure

Popularne varijante blekdžeka obuhvataju i ovu koja je vrlo slična klasičnoj varijanti blekdžeka. Ali ima razlike – obe dilerove karte okrenete su licem nagore pre igračevog poteza. Jasno je da ovo i te kako olakšava igračima da donesu odluku o tome kakav će njihov sledeći potez biti. 

Jedina “mana” ove varijante je ta što igrač gubi sve osim ukoliko mu se ne podeli blekdžek! Parovi se mogu podeliti samo jednom u ovoj varijanti blekdžeka. Blekdžek Double Exposure najčešće se može naći u onlajn kazinima. 

Kao što i sami možete zaključiti, postoji mnogo verzija blekdžeka, od kojih se neke igraju samo u određenim delovima sveta, dok su neke dostupne samo u onlajn kazinima. Neke vrste blekdžeka obavezuju dilera da traži još karata na “soft” 17, dok diler mora da stane na soft 17 u drugim verzijama. 

Pojedini oblici blekdžeka postavljaju ograničenja na karte na kojima možete udvostručiti opkladu dok neki ne. Dakle, na vama je da odaberete onu varijantu koja vam najviše odgovara i koja vam ide od ruke. Da li ćete se oslanjati na sisteme brojanja karata u blekdžeku ili ćete se ugledati na najpoznatije blekdžek timove, na vama je. Bitno je samo da znate šta radite i šta želite! 

Testirajte svoje veštine, posetite Meridianov onlajn kazino i odaberite neku od popularnih varijanti blekdžeka.