Ako pitate iskusne igrače pokera šta znači pokeraški blef, većina će odgovoriti da su to hladnokrvnost, proračunatost, mirno oko i još mirnija ruka.

Ali da li su ovo jedine osobine koje prate majstore pokeraškog blefa, ili se pored ovoga krije još nešto?… Nešto što u nama, nemim posmatračima izaziva divljenje i strahopoštovanje prema svim kraljevima ove veštine koja je, može se reći, obavijena velom tajni?

I dok pojedini poker smatraju određenim statusnim sinmbolom, drugi uživaju u njemu iz zabave, a ima i onih koji ne odustaju od njega jednostavno zbog dobre zarade!

Iako se uz pomoć ove igre na sreću može osvojiti čitavo bogatstvo na poznatim pokeraškim turnirima, mnogi obožavaoci pokera u njemu uživaju iz sasvim drugih razloga. Znate li koji su? U pitanju su pokeraški blefovi.

Pored njih, mnogi će reći da popularnosti pokera doprinosi i adrenalin koji je za pokeraškim stolom nekada veći nego u arenama gde se održavaju takmičenja ekstremnih sportova.

U pokeru znate da morate da rizikujete, a isto tako ste svesni da uz rizik dolazi i adrenalin. Taj trenutak dok igrač u rukama drži karte i nestrpljivo čeka sledeće bacanje je, kažu iskusni znalci i pokeraši, neopisiv!

Znate da je sve moguće – ili nosite sav taj svežanj para ili se zauvek opraštate i od svog ali i od tuđeg novca!

Kažu stari, ta čuvena nepredvidivost koštala je mnoge i treba je se klanjati, ali, kada je poker u pitanju, čini se da upravo u njoj leži ta privlačnost! Čim sednete za pokeraški sto, znajte da nikada ne možete znati kakve ćete karte dobiti.

A suština zapravo i leži u tome – da vladate umećem da i kada nemate dobre karte zapravo možete postići mnogo više, pa čak i savladati kolegu protivnika koji drži poker u rukama!  Znate, tu se zapravo pokazuje pravo umeće iskusnih i promućurnih pokeraša. 

Zapamtite, neki od najvećih dobitaka na turnirima osvojeni su upravo lošim kartama, zahvaljujući savršenom blefu. 

Šta čini dobar ili loš pokeraški blef?

Ne ulazeći previše u psihologiju laganja i blefiranja, dobro smišljeni blef zlata je vredan!

Najjače oružje vam je u ovom slučaju govor tela, koji će prevariti protivnika!

Iako imate „smešne“ karte, morate odati utisak da nikada jaču ruku niste imali! Ma šta zna protivnik? On ne čuje otkucaje vašeg srca dok se nadate da će vam i ovaj blef proći!

Kako biste bili sigurniji u svoje veštine blefiranja, pripremili smo vam top 5 najboljih pokeraških blefova da vas nadahnu! 

Tom Dvan (Tom Dwan) i „coldface“ blef

On je jedan je od najintrigantnijih kartaroša u novijoj istoriji pokera. Njegov hladan izraz lica mu je najjače oružje! O Tomu se među poznavaocima i ljubiteljima pokera često čuju priče, ali i hvalospevi o njegovim postignućima uz pomoć blefa! 

Njegova priča počinje sa ulogom od 50 dolara, koji ga je doveo do dobitaka od kojih srce staje. Njegov sada već poznati „Durrr“ izazov brzo je postao nadaleko poznat, jer je u igri bila i više nego pozamašna svota novca!  

Jedan od Dvanovih najpoznatijih blefova bio je basnoslovno veliki ulog protiv Beri Grinštajna i Peter Istgeta tokom 5. sezone High Stakes Pokera. 

Grinštajn se otvara. S obzirom na to da je oduvek poznat kao ozbiljan i „zategnut“ igrač, čovek bi pomislio da ima nepobedivu ruku! Ulozi se dižu, strepnja raste, ali Grinštajn i kolega Nemac padaju na pokeraški blef promoćurnog Dvana!

Ono što ovu ruku čini jednim od najboljih blefova u istoriji pokera je to što Dvan zna šta radi. Nije to bilo samo puko bacanje čipova i dizanje uloga. Dvan zna da su mu protivnici imali jače ruke, ali isto tako je znao da može da ih natera da odustanu.

I tako je i bilo! Ovo je bila genijalna izvedba Dvana, koji se suočio sa strahom, ali i odneo pobedu i pritom nije dozvolio da pročitaju njegov blef

Kris Manimejker (Chris Moneymaker) – Blefovi vredni 2,5 miliona

Svetska poker serija 2003. godine nije mogla proći bez čuvenog Krisa Manimejkera. Ovaj igrač zaista ume da „pravi“ pare, a svi su se uverili u to kada je izašao na crtu Semu Farhi! 

Ovu napetu borbu za 2,5 miliona dolara obeležio je verovatno najbolje izvedeni pokeraški blef u istoriji pokera!

On je protivniku na par odgovorio Kraljem, i iako je Fahra prozreo Manimejkera, odlučio je da stane! Ovim potezom Manimejker je zauzeo prvo mesto u Svetskoj poker seriji.

Fil Ajvi (Phil Ivey) – Pokeraški Tajger Vuds

Ono što je Tajger Vuds u golfu to je Fil Ajvi u pokeru. Sa 33 godine bio je najmlađi igrač koji je osvojio osam WSOP narukvica. Pored toga što je jedan od najboljih igrača, Fil je poznat i po prljavim trikovima koje je povremeno koristio

Ako izuzmemo skandal u kojem je kazino odbio da mu isplati 9,2 miliona dolara zbog navodnog “čitanja” karata, moramo priznati da je Ajvi pokazao umeće u brojnim mečevima tokom svoje karijere. Najbolji događaj u njegovoj pokerškoj karijeri svakako je čuveni Aussie Millions izazov. Na njemu je ovaj iskusni kartaroš dokazao da poseduje izuzetne veštine. 

Širokog pogleda i oprezno ulažući čipove, Fil je postepeno eliminisao jednog po jednog protivnika, da bi na kraju ostao za stolom sa Majkom Mekdonaldom. Njih dvojica izašla su na crtu jedno drugome, a sve zbog neverovatne sume od 2.205.000 dolara! Epilog priče – u samo jednom potezu, Ajvi je odneo pobedu! 

Vanesa Zelbst (Vanessa Selbst) – Kraljica blefova

Retkost je kada se među poker igračima začuje žensko ime, s obzirom na to da je broj pripadnica lepšeg pola daleko manji u ovoj igri. Međutim, kada čujete ime Vanesa Zelbst, znate da se govori o kraljici blefova u pokeru.

Velikim uspesima koje postiže, visokim plasmanima i pobedama na mnoštvu lajv turnira na kojima učestvuje stigla je i do top 5 po Global Poker Index-u.

Čuvenu poker partiju između Vanese i Entonija Esfandiarija ovekovečio je hladnokrvni pokeraški blef koji je naterao Entonija da posle dubokog unutarnjeg kolebanja baci karte i odustane od igre! Taj trenutak ostao je zabeležen ali i upamćen među poker ljubiteljima, kao najveći dokaz toga da hladnokrvnost u ovoj igri igra najveću ulogu! 

Ajzek Hakston (Isaac Haxton) – Pokeraš spreman na sve

Ajzek Hakston je davne 2007. godine, na turniru PokerStars Caribbean Adventure, žestoko nadmudrio svog pritivnika Rajana Dauta. U to vreme, Ajzek je predstavljao novu vrstu hiperagresivnih igrača spremnih na sve. 

Pomalo nesigurno, oba igrača su oklevala tokom ove partije. Sve oči bile su uprte u njih, a obojica su bez razmišljanja pokušavala da nadmudre onog drugog. Međutim, trezveniji je očigledno bio Ajzek! Ulog je bio 7 miliona dolara, a kralj ove partije, naš pokeraški virtuoz, odneo je sve!

Kao što možete videti, u pokeru ne dobija uvek onaj koji ima najjače karte već je često slučaj da je pobednik onaj koji najbolje sakrije svoje namere, odnosno koji dobro blefira. Umetnost blefiranja će vam lakše proći ukoliko igrate poker uživo za razliku od onlajn pokera gde se ne mogu videti izrazi lica protivnika pa samim tim blef teže prolazi.