Osnove ruleta oduvek su mučile sve početnike, ali i one koji su malo iskusniji u ovoj igri. Iako je rulet sa pravom jedna od najpopularnijih igara na sreću širom sveta, oduvek postoje nedoumice vezane za sama pravila igre.  

Mnogo je iskusnih igrača koji za rulet kažu da je nešto najbolje što su ikada iskusili, dok neki ovoj igri prilaze sa dozom strahopoštovanja zbog svog nadimka – đavolja igra. Kad su početnici u pitanju, oni je se najčešće pomalo plaše. Zašto je to tako?

Da li su čuli za analizu ruleta Alberta Ajnštajna koji je izučavao ovu igru u nadi da će uspeti da je nadmudri? Ovaj poznati naučnik izjavio je sledeće: „Niko ne može pobediti rulet, osim ako ne ukrade sav novac dok krupije ne gleda!”

Nemojte se voditi ovom Ajnštajnovom izjavom ukoliko ste početnik. Prepustite se igri i proučite osnove ruleta za početnike koje smo pripremili za vas. 

Osnove ruleta koje morate znati

Pre nego što odete u omiljeni kazino i zaigrate rulet, nije na odmet znati osnove ruleta, ali i razlike između tipova ruleta koje će vam pomoći da donesete proračunatije odluke. Postoje dve vrste ruletskog točka:

 • Francuski / Evropski rulet
 • Američki rulet

Na prvi pogled većina će pomisliti da između ova dva tipa nema razlike, ali one ipak postoje i ogledaju se u sledećem: Evropski i Francuski rulet koriste točak za rulet sa jednom nulom i brojevima od 1 do 36, dok Američki rulet koristi točak za rulet sa dve nule (nulom i duplom nulom) i brojevima od 1 do 36. 

Iako ovo možda izgledati beznačajno na prvi pogled, dodatna nula gotovo udvostručuje prednost kuće. Igre sa jednom nulom daju kući prednost od 2,70%, dok dodatna nula na točku Američkog ruleta povećava prednost kuće na 5,26%.

Pošto ste početnik i verovatno još niste savladali osnove ruleta, savetujemo vam da početku izbegavate igranje Američkog ruleta, jer ćete imati veće šanse za dobitak na Francuskom ili Evropskom ruletu. 

Kako se igra rulet?

Rešili ste da se opustite, otišli ste do omiljenog kazina i seli za sto na kojem ste postavili ulog na željene kombinacije. I šta sad? Pre nego što uopšte sednete za sto morate prvo naučiti osnovna pravila i kako se zapravo igra rulet.

Pošto ste to uradili, došli ste za sto i igra počinje. Krupije će pustiti lopticu dok je postavljanje uloga još u toku. Od tada ćete imati nekoliko sekundi da položite uloge pre nego što krupije razglasi da su ulaganja gotova za taj krug. 

U trenutku kada loptica sleti na neki broj, krupije ima dužnost da objavi brojeve koji su dobijeni u tom krugu. Nakon što kaže koji je dobitni broj, boja ili ponekad neka druga kombinacija, on sklanja sve sa stola, a zatim daje isplatu pobedničkim ulozima.

Upamtite da neće biti dozvoljeno staviti nove uloge dok se ne isplate svi dobitnički. Posle toga, točak može opet da se zavrti! Ovo je ujedno i odlično objašnjenje postavljanja uloga u ruletu.

Za ruletskim stolom se odvija sva magija!

Ukoliko želite da u potpunosti savladate osnove ruleta, morate se dobro upoznati sa ruletskim stolom i njegovim pravilima. Brojevi na ruletskom stolu kreću se od 0 do 36. Brojevi od 1 do 36 naizmenično su označeni crvenom i crnom, dok je 0 jedina obojena zelenom bojom, a neki stolovi imaju i duplu nulu (00). Što je veći broj nula, vaše šanse su manje. 

Vrste opklada u ruletu

Vrste opklada u ruletu mogu se podeliti u dve osnovne i najčešće korišćene kategorije: 

 • Unutrašnje opklade (Inside bets) 
 • Spoljašnje opklade (Outside bets)

Unutrašnje opklade (Inside bets)

Unutrašnja opklada je svaki ulog stavljen na broj unutar ruletskog stola za klađenje. Evo nekoliko različitih vrsta unutrašnjih opklada:

 • Klađenje na broj (Straight bet)

Klađenje na broj podrazumeva ulog na jedan pojedinačni broj. Ovo je najpopularnija i najjednostavnija opklada u ruletu. Klađenje na broj je ruletska opklada sa najvećom mogućom isplatom, ali je ujedno i najmanje verovatna. Ulog se isplaćuje u razmeri 35:1.

 • Klađenje na polovinu broja (Split bet)

Ova vrsta klađenja obuhvata stavljanje uloga na dva broja, a postavlja se na liniju koja se nalazi između njih. U ovom slučaju, ulog se isplaćuje u odnosu 17:1.

 • Klađenje na red brojeva (Street bet)

Kada je ova vrsta opklade u pitanju, možete da postavite ulog na tri broja u jednom redu. Upamtite da se opklada polaže na sam kraj niza brojeva. Isplata uloga je u razmeri 11:1.

 • Korner opklada (Corner bet)

Klađenje na ugao podrazumeva postavljanje uloga na četiri broja, baš na mestu gde se izabrana četiri broja spajaju. Isplata uloga izvršava se u rasponu 8:1.

 • Klađenje na dva reda brojeva (Line / Double street bet)

U ovom slučaju igrači mogu da postave opkladu na šest različitih brojeva u dva reda. Opklada se postavlja na kraju ta dva reda, tačnije, na liniju između njih. Klađenje na dva reda brojeva naziva se i dupli “Street bet“. Isplata uloga dodeljuje se u rasponu 5:1.

 • Klađenje na prva četiri broja (First Four bet)

U slučaju ove opklade ulozi se postavljaju na brojeve 1, 2 i 3 i jednu ili obe nule (u zavisnosti od toga da li igrate Evropski ili Američki rulet). Ova vrsta opklade je u Evropskom ruletu poznatija pod imenom “Prva četvorka“ i isplaćuje se 8:1. Kada je Američki rulet u pitanju, ovu opkladu ćete naći pod imenom “Basket” i u ovom slučaju isplata je 6:1.

 • Zmijska opklada (Snake bet)

“Zmijska opklada“ obuhvata uloge koji se polažu na brojeve 1, 5, 9, 12, 14, 16, 19, 23, 27, 30, 32 i 34. Za ovu vrstu opklade isplata je 2:1.

Spoljašnje opklade (Outside bets)

U osnove ruleta spadaju i spoljašnje opklade. U ove opklade spada svaki ulog stavljen na neko od spoljašnjih polja na stolu za klađenje. Vrste spoljašnjih opklada podrazumevaju klađenje na:

 • Klađenje na tuce (Dozen bet)

Ova vrsta opklade obuhvata stavljanje uloga na 12 brojeva. Na igračima je da izaberu da li će postaviti opkladu na prvih 12 brojeva koji obuhvataju brojeve od 1 do 12, na drugih 12 brojeva koji obuhvataju brojeve od 13 do 24 ili na trećih 12 brojeva koji obuhvataju brojeve u rasponu od 25 do 36. U ovom slučaju, isplata je 2:1.

 • Klađenje na kolonu (Column bet)

Ova vrsta opklade podrazumeva klađenje na izabranih 12 brojeva u jednoj koloni. Ova opklada obuhvata sve brojeve koji se nalaze u istoj koloni. U ovom slučaju, isplata je 2:1.

 • Klađenje na male brojeve (Low bet)

Ova vrsta opklade obuhvata klađenje na “male” brojeve, tj. brojeve u rasponu od 1 do 18. Ulog se isplaćuje 1:1.

 • Klađenje na velike brojeve (High bet)

Za razliku od predhodne, ova opklada obuhvata klađenje na “velike” brojeve i obuhvata brojeve od 19 do 36. Isplaćuje se u istoj razmeri kao i opklada na male brojeve – 1:1.

 • Klađenje na crvenu boju (Red)

Opklada na crvenu boju obuhvata postavljanje uloga na crvene brojeve. Smatrajte da ste dobili opkladu samo ukoliko loptica sleti na crveno polje. Isplata se izvršava u razmeri 1:1.

 • Klađenje na crnu boju (Black)

Opklada na crnu boju obuhvata postavljanje uloga na brojeve crne boje. I u ovom slučaju dobijate opklada samo kada loptica sleti na crno polje. Ulog se isplaćuje u razmeri 1:1, kao i kod klađenja na crvenu boju.

 • Klađenje na parne brojeve (Even)

Ovo klađenje ponekad se naziva i klađenje na “par“. U pitanju je opklada koja obuhvata postavljanje uloga na sve brojeve koji su parni – na ruletskom točku postoji 18 parnih brojeva. Opkladu osvajate ako loptica sleti na bilo koji parni broj. Isplata uloga se u ovoj vrsti opklade obrađuje u odnosu 1:1.

 • Klađenje na neparne brojeve (Odd)

Kada je klađenje na “nepar” u pitanju, igrači koji se odluče za ovu vrstu opklade postavljaju uloge na neparne brojeve ruleta, dakle, na njih 18. Kao i kod klađenja na parne brojeve, i ovde ćete osvojiti dobitak samo ukoliko loptica sleti ne neki od neparnih brojeva. Isplata uloga je i u ovom slučaju 1:1.

Najavljene opklade (Called bets)

Najavljene opklade zovu se ovako jer ih usmeno najavljujete krupijeu umesto da stavite čipove na sto za klađenje. Ove opklade dostupne su samo u Evropskom i Francuskom ruletu, što znači da ih verovatno nećete naći u svakom kazinu ili onlajn ruletu. 

Najavljene opklade možete igrati i preko interneta, samo što ćete tada, umesto najave, ulog plasirati sami. Ali s obzirom na to da kao početnik prvo treba da savladate osnove ruleta, nećemo da vas opterećujemo mnogo ovim opkladama, već ćemo samo navesti nekoliko primera.

Kako vreme bude prolazilo i kada budete potpuno savladali igru, lako ćete savladati i najavljene opklade. Do tada možete probati i neke od besplatnih onlajn rulet igara da se malo izvežbate.

Neke od najavljenih opklada obuhvataju klađenje na:

 • Veliku seriju (Neighbors of Zero)
 • Nulu (Zero game)
 • Malu seriju (Third of the Wheel)
 • Orfanele (Orphans)
 • Krajnje opklade (Final bets)

Da li je rulet zaista igra koja uz malo sreće i pametnih poteza može doneti primamljive dobitke? Na vama je da saznate!

Sada kada ste upoznati sa pravilima igranja, šta i kako možete igrati, odnosno gde da postavite svoje žetone, spremni ste da se upustite u ruletsku avanturu!

Rulet za početnike često deluje kao nemoguća misija, međutim, kada vam igra uđe u krv, shvatite koliko je zapravo sve jednostavno kao i da sve zavisi od sreće! Kada sednete za ruletski sto, činite to bistre glave i ne vodite se kockarskim zabludama! Zato uživajte u igri i zavrtite ruletski točak u Meridianovom onlajn kazinu!