Ako želite da igrate na optimalan način i smanjite prednost kuće što više, osiguranje u blekdžeku je opklada koju nikada ne bi trebalo da imate na umu. Iako ova opcija može izgledati primamljivo, njena upotreba samo će povećati prednost kuće i dugoročno vas koštati. I te kako će vas koštati! Stoga, neka vam osiguranje bude poslednja rupa na svirali! 

Ostanite sa nama i saznajte zašto. 

Kako se koristi osiguranje u blekdžeku?

Verujemo da već odavno znate kako se igra bledžek, ali koliko ste upoznati sa terminom osiguranje u bledžeku i da li znate šta on zapravo znači? Osiguranje je sporedna opklada koju možete da uplatite svaki put kad diler pokaže keca. Ovom opkladom osiguravate ruku u slučaju da diler ima blekdžek, čime štedite novac. 

Osiguravanje podrazumeva da uložite još jednu opkladu u iznosu od polovine vaše prvobitne opklade. Ova opklada isplaćuje se u razmeri 2:1 (3 puta veći ulog), što znači da ćete, ako se pokaže da diler zaista ima blekdžek, prelomiti ruku te nećete izgubiti ništa. 

Pokažimo to na primeru: Odlučili ste da stavite opkladu od 4 evra i deli vam se ruka 10 – 7, dok prva dilerova karta pokazuje asa. Da biste se osigurali od mogućeg blekdžeka, odlučili ste da koristite opciju osiguranja.

Stoga stavljate još jednu opkladu od 2€, što je polovina vašeg originalnog uloga. Ova opklada se osvaja ako druga dilerova karta ima vrednost 10, što dileru daje blekdžek.

Ako se zaista ispostavi da je diler pogodio 21, osvojićete tri puta veći ulog od osiguranja, a izgubićete originalni (pod uslovom da i sami niste pogodili 21). Ovo će se završiti dobitkom od 6€ (oklada od 2€ * 3) i gubitkom od 6€ (opklada od 2€ + originalna opklada od 4€).

Ako se ipak desi da se kod dilera nije pokazalo da ima 21 i pobedite ga, izgubili biste 2€ na vašoj opkladi na osiguranje, ali dobili biste početnu opkladu od 4€. Tada bi vaša neto dobit od ruke bila 2 evra, što je 2 evra manje nego da niste odabrali opciju osiguranja. 

Zašto osiguranje nikad nije dobro

Opcija osiguranja predstavljena je kao način osiguravanja ruke od mogućeg blekdžeka za dilera, ali u zapravo nije ništa drugo nego zasebna opklada na koju se kladite ukoliko diler pokaže asa.

Ova sporedna opklada nema nikakvog uticaja na vaše šanse da osvojite prvobitnu opkladu. Kada se posmatra kao izolovana opklada, postaje nam jasno da je klađenje na osiguranje u blekdžeku uvek nepovoljno po igrača.

Ako pretpostavimo da sedite za stolom za kojim se koristi samo jedan špil, 16 od 52 karte imaće vrednost 10 (četiri desetke, četiri žandara, četiri kraljice i četiri kralja). Pretpostavimo takođe da ruka koja vam je podeljena nema nijednu od ovih 16 karata.

Sve ovo bi tada bilo dostupno u špilu, koji ima ukupno 49 neotvorenih karata, jer ste dobili dve, a delilac “sedi” na asu. Ovaj scenario najbolji je koji možete dobiti, ali još nije dovoljno dobar. Niti će ikad biti! Zato je možda bolje pristupiti sa nekom drugom strategijom ukoliko želite da ostvarite veliki dobitak.

Da li ćete uopšte uspeti dugoročno da profitirate?  

Ako biste se kladili na osiguranje u iznosu od 1€, osvojili biste 2€ plus početni ulog od 1€ svaki put kad diler okrene kartu i pokaže 10. Ako bi se nekim slučajem desilo da se ovaj scenario ponovi i odigrate 49 ovakvih ruka, u proseku biste ih osvojili 16 jer ima samo 16 pobedničkih karata, a preostale 33 biste izgubili.

Svaka pobeda završila bi se dobitkom od 2€, što bi vam u proseku na svih 49 ruka donelo 32€ (16 dobitnih ruku * 2€ neto dobiti). Svaka izgubljena ruka bila bi gubitak vašeg uloge od 1€, što bi ukupno bilo 33€ (33 izgubljene ruke * 1€ opklade).

Pošto se pokazalo da je vaš ukupan dobitak 32 evra, a ukupan gubitak 33 evra, na kraju ćete dobiti neto gubitak od 1 evra (32 evra – 33 evra). To znači da ćete u proseku izgubiti 1€ za svakih 49€ ukoliko se kladite na osiguranje u blekdžeku, što je jednako gubitku od 2% (1/49).

Drugim rečima, za svaku ruku koju igrate sa osiguranjem u proseku gubite 2%, pod uslovom da u ruci ne držite nijednu desetku, kralja, kraljicu ili žandara. 

Pretpostavimo da je ruka koju ste dobili bila 10 – 10 i vi ste odlučili da je osigurate. U ovom slučaju samo 14 od 49 karata koje ne vidite bile bi desetke ili kralj, na primer. To znači da ako ovaj scenario odigrate 49 puta, ukupan dobitak bi u proseku iznosio 28 evra (14 dobitnih ruku * 2 evra), a ukupni gubitak 35 evra (35 izgubljenih ruku * 1 evra uloga).

Ovo bi rezultiralo prosečnim gubitkom od 7 evra (35 – 28 evra) za svakih 49 evra na koje se kladite na osiguranje, što je gubitak jednak 14,3% (7/49).

Da li i dalje želite osiguranje u blekdžeku?

Verujemo da vam posle ovog pojašnjenja osiguranje u blekžeku nije u planu, bar ne dok ne usavršite veštine. U žaru akcije, osiguranje u bledžeku lako može da vas privuče, jer na prvi pogled zaista deluje kao dobar potez, pogotovo ako imate dobru ruku koju ne želite da izgubite.

Umesto da spuštate prednost kuće, čemu treba da težite ako želite da budete što uspešniji u blekdžeku, korišćenjem opcije osiguranja zapravo ćete je povećati! Ponašanje za stolom za blekdžek biće vam sve gore jer ćete postati nervozniji, nespretniji, a kada se sve ove nepovoljne stvari udruže protiv vas, znate kakav je krajnji ishod!

Ako biste da okušate sreću u blekdžeku, predlažemo da posetite Meridianov onlajn kazino i izaberete neku od različitih vrsta blekdžeka koje imamo! Ako ne želite da vas osiguranje ometa, izaberite igru bez njega. U Meridianu sve je moguće!