Omaha Hold’em poker je uzbudljiva varijacija Tekas Hold’ema. Iako je Teksas Hold’em i dalje neprikosnoveni kralj pokera po popularnosti, Omaha Hold’em poker ponosno stoji odmah iza njega. Da li je to zato što su pravila ove dve igre toliko slična ili zato što je Omaha Hold’em življi, ne možemo da utvrdimo, ali znamo da ova varijacija Teksas Hold’ema podjednako privlači i početnike i profesionalce! 

Ukoliko razmišljate da istražite ovu varijantu pokera i želite da naučite kako se igra, na pravom ste mestu! Hajde da prođemo kroz sva pravila i načine na da savladate protivnike.

Omaha Hold’em poker – osnove igre

U poslednjih 10 godina, Omaha Hold’em poker je postao jedna od najpopularnijih varijanti pokera. Neki čak tvrde da je Omaha poker na dobrom putu da prevaziđe Tekas Hold’em po popularnosti!

Značajan razlog za uspeh ove igre povezan je s njenim pravilima. Kao i većina poker igara, osnove Omaha pokera iste su kao i one u Tekas Hold’emu – što znači da ako znate kako se igra Teksas Hold’em, lako ćete savladati i Omaha Hold’em poker! 

Da bi partija Omaha pokera mogla da se odigra, potreban je špil sa 52 karte i 2 do 10 igrača za stolom. Da bi partija uopšte započela, neophodno je da se odredi diler – to možete uraditi izvlačenjem karte ili nekom drugom uobičajenom metodom. Posle toga, pobedniku se dodeljuje deliočev žeton (dealer button), karte se mešaju, a zatim i dele. 

Small blind (mali ulog na slepo) i big blind (veliki ulog na slepo) postavljaju igrači sa deliočeve leve strane pre nego što se karte podele. Posle postavljanja uloga, delilac deli karte na sledeći način – kreće od igrača sa svoje leve strane i dalje nastavlja u smeru kazaljke na satu. Svaki učesnik partije dobija po jednu kartu po krugu, okrenutu licem nadole, dok svaki igrač ne dobije po 4 karte. 

Posle deljenja skrivenih karata, sledi krug klađenja poznatiji kao preflop. Nakon ovog prvog ulaganja, diler odbacuje kartu sa vrha špila okrenutu licem nadole (burns a card), pa deli tri zajedničke karte (community cards) u rundi poznatijoj kao flop. Te tri zajedničke karte igrači mogu da koriste pri sastavljanju najjače ruke dalje tokom partije. 

Ako posle flopa ostanu makar još dva igrača u igri, sledi drugi krug klađenja poznatiji kao turn. Tada delilac deli četvrtu zajedničku kartu okrenutu licem nagore i sledi još jedan krug klađenja. 

Posle treće runde klađenja sledi poslednja faza pred okršaj – river. U ovom koraku delilac deli posednju, petu zajedničku kartu i započinje poslednji krug klađenja. 

Igra se zahuktava

Bitno je zapamtiti da i u slučaju Omaha Hold’em pokera mora da se poštuje pravilo kazaljke na satu. Dakle, igrač koji je prvi na potezu je onaj koji sedi levo od big blind-a. U svakom krugu klađenja od njega se očekuje jedan od četiri moguća poteza:

  • Da uloži opkladu (bet)
  • Da odbaci karte (fold) i odustane od trenutne ruke
  • Da prati već uloženu sumu istom količinom novca (call) 
  • Da podigne ulog (raise) 

Upamtite da maksimalna veličina uloga zavisi od formata koji igrate (Limit ili No-Limit), tako da će neki stolovi imati gornju granicu uloga, dok neki neće ograničavati igrače. Pošto prvi igrač odigra svoj potez, svi ostali suparnici dobijaju istu priliku sa istim mogućnostima, naravno, u smeru kazaljke na satu. 

U Omaha Hold’em pokeru igrač mora da iskoristi 2 od 4 karte iz svoje ruke (skrivene karte) i 3 zajedničke karte da napravi najjaču moguću ruku. Igrač može da koristi bilo koje 2 karte iz ruke i bilo koje 3 od 5 zajedničkih karata. 

Pošto svi igrači odigraju ruku, runda se završava i žetoni se skupljaju u “pot”, na centru stola. 

Pokazivanje karata/showdown

Šta je ono što se čeka od početka partije? Naravno, poslednji korak u Omaha Hold’em pokeru – pokazivanje karata i utvrđivanje pobednika! Samo imajte na umu da je određivanje pobednika u ovoj varijanti pokera malo drugačije nego u Teksas Hold’em-u! 

Dakle, jačina sklopljene poker ruke je bitna. Svaki igrač mora da koristi najmanje dve od svojih skrivenih karata u kombinaciji sa bilo koje tri od pet zajedničkih karata da sklopi svoju ruku. Stoga, nikako nećete moći da napravite pobedničku kombinaciju koristeći samo jednu ili nijednu svoju kartu! 

Igrač sa najjačom rukom je pobednik, naravno. Ali ako se pak desi da niko od igrača nema čak ni par, pobeđuje onaj sa najjačom kartom. Ako nekoliko igrača imaju istu najjaču kartu, gleda se naredna najjačaka karta u nizu i tako dok se ne ustanovi pobednik. 

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir kada je reč o pravilima Omahe je kako klađenje funkcioniše. Neupućenost u pravila klađenja može vas koštati dragocenih žetona, a to nikako ne želite!

Naime, Omaha Hold’em poker poznat je po tome što se igra kao Pot limit. Šta bi to moglo da znači? To znači da su opklade uslovljene veličinom pota. Ukoliko niste znali, pot je zbir svih opklada u toku jedne ruke. Vi kao igrač možete da date manju opkladu, ali nikako ne možete dati opkladu veću od maksimuma pota. Doduše, ovo sve zavisi od stola do stola – poznato je da se ova varijanta pokera može igrati i bez limita, kao i sa već određenim limitom.

Kao što ste dosad verovatno i sami zaključili, pravila Omaha Hold’em pokera nisu teška, ali potrebno je dosta vežbe da podignete igru na viši nivo. Naravno, ukoliko imate iskustva u igranju Teksas Hold’em pokera, verujemo da vam neće biti teško da savladate i ovu varijantu. Kako biste što pre usavršili svoje veštine, savetujemo vam da pogledate neke od najvećih Omaha Hold’em ili Teksas Hold’em turnira, a posle i da oprobate stečeno znanje za stolom! Ako biste ipak malo da vežbate igrajući protiv delioca pre nego što što se upustite u izazov nadmudrivanja s drugim igračima, posetite Meridianov onlajn kazino i okušajte sreću u nekim od mnogobrojnih varijanti pokera protiv dilera! 

Uživajte i nek je sreća uvek uz vas!