Blef iliti čin obmane svojstven igračima pokera oduvek je bio intrigantan onima sa samo jednim ciljem – da uplaše protivnika i nateraju ga da odustane! Ako ste savladali dobitne kombinacije u pokeru i naučili pravila Omaha Hold’em pokera i kako se igra Teksas Hold’em, spremni ste da napravite sledeći korak u vašoj pokeraškoj avanturi – da naučite kako blefirati u pokeru! Nesumnjivo je da je blefiranje sastavni i neizostavni deo svake partije pokera! Ali da li ste ikada ranije čuli za obrnuti blef? 

Šta je obrnuti blef i po čemu se razlikuje od običnog

Suština pokera nije uvek u skupljanju jače ruke od protivnikove. Poker zahteva koncentraciju, ali i istančan osećaj za ono što tek sledi. Snaga ili slabost igračeve ruke jeste bitna, ali još je bitnije dobro blefirati i znati kada protivnik blefira.

Ali kako možete biti sigurni da je nečije ponašanje za pokeraškim stolom neprirodno? Šta ako vaš protivnik napravi pokret ili izraz lica samo da bi vas zbunio ili izbacio iz takta? 

Dobri i iskusni igrači pokera vešto barataju informacijama i pomno analiziraju svaki pokret pre nego što donesu konačnu odluku. Obrnuti blef je samo jedan od alata kojim se iskusni igrači služe da namame protivnika u svoju klopku. A čemu služi? Da se protivnik pokoleba i pogrešno protumači vaše namere i jačinu vaše ruke! 

Dakle, obrnuti blef je svrsishodno ponašanje iliti navlačenje čiji je cilj da ubedite protivnika da imate slabu ruku u želji da ga naterate da podigne ulog kako biste osvojili veću sumu novca! 

Taktika obrnutog blefa često se koristi u pokeru i može biti jedna od najefikasnijih strategija za podsticanje protivnika da donese pogrešne odluke. Razlog zbog kojeg obrnuti blef tako dobro funckioniše u pokeru je zato što korišćenje ove taktike oponaša pravi blef, te su igrači podložniji mišljenju da igraju sjajnu igru i da se bliže pobedi, dok zapravo padaju direktno u vašu zamku.

Obratite pažnju na protivnika

Prvo što treba da uradite kada razatrate korišćenje obrnutog blefa je da razmislite da li je vaš ciljani protivnik dovoljno iskusan da primeti blef. Ukoliko igrate sa početnikom kojem je cilj samo da igra, a da ne razmišlja o svojoj poziciji ili jačini ruke, obrnuti blef vam nije potreban da pobedite, a pokušaji da ga izvedete vam se mogu lako obiti o glavu.  

Zato imajte na umu da igrači čestp nesvesno otkrivaju kada koristite obrnuti blef suptilnim gestovima. Zato ne dopustite sebi da upadnete u zamku jureći očigledan znak, jer je vrlo lako moguće da protivnici pokušavaju da vas obmanu ako shvate da se koristite strategijom obrnutog blefa. Ako nasednete, skupo ćete platiti nepažnju. 

Standardni scenario kod obrnutog blefa je kada se igrač ponaša kao da ima slabu ruku, dok je ustvari situacija sasvim suprotna. Verujemo da ste do sada već imali prilike da vidite igrača koji pogubljeno zuri u jednu tačku i dugo se premišlja. On uzdiše, briše znoj sa čela i bukvalno treperi. Kolege protivnici podižu uloge ili ulažu sve, a igrač potom otvara karte i zasenjuje sve za stolom najjačom rukom! Bukvalno dere protivnike, a sve to uz pomoć obrnutog blefa! 

Obrnuta pretpostavka zlata je vredna

Situacija koju smo gore opisali vrlo lako može da bude i obrnuta – imate jaku ruku i ponašate se u skladu sa tim! U pitanju je vrlo uobičajena obrnuta pretpostavka, jer niko ne očekuje da budete iskreni u pokeru! 

Ukoliko odlučite da ne krijete jačinu svoje ruke, kao ni uzbuđenje dok stavljate opkladu u pot, vašem protivniku ne preostaje ništa drugo nego da se zapita da li da vam veruje ili ipak ne! A šta sledi? U većini slučajeva, odustajanje protivnika!

Ovde se pojavljuje koncept “izjednačavanja” kada igra postaje složena. Vaš protivnik će pomisliti u sebi, „Zašto ne bi pokušao da prati ulog tako što će blefirati da ima slabu ruku? Da li laže? Da li je ovo blef?“ I sami ćete primetiti kako zbunjenost remeti tok njihovih misli dok se bore sami sa sobom i pitaju se šta da rade!

Tok misli koji izgleda ovako: “On zna da ja znam da on zna” nateraće protivnika da se totalno pogubi! Dakle, ukoliko naterate suparnika da razmišlja više nego što bi to inače činio, uspeli ste da savladate ključ obrnutog blefa – zbunili ste protivnika koji će najčešće odustati! 

Svako ko je dobar u uočavanju laži podložan je obrnutom blefu

Već smo spominjali činjenicu da obrnuti blef deluje samo protiv protivnika koji su dovoljno iskusni i svesni da uoče suptilne pokrete ili informacije koje namerno dajete, da ih protumače kao slabost, i u skladu sa tim, delaju.

Još jedan primer obrnutog blefa govori u prilog tome. Odavno se već zna da su neki od najrasprostranjenijih naznaka jačine protivnikove poker ruke sledeći:

  • Tihi ste kada imate jaku ruku.
  • Pričljivi i glasniji ste kada imate slabu ruku.

Ali zašto ne biste pokušali da obrnete situaciju? Pričajte kada imate jaku ruku, jer će to mnoge navesti da pomisle da vam je ruka slaba. U ovom slučaju, vaši protivnici lakše bi naseli na obrnuti blef, misleći da, u odnosu na vaše ranije ponašanje, blefirate. Složićete se da je obrnuti blef igra nadmudrivanja u kojoj samo najbolji lažovi odnose prevagu! 

Znatno je teže postići obrnuti blef prilikom igranja onlajn, ali je moguće. U ovom slučaju, pripazite na visinu vaših uloga i na pretpostavke koje vaši protivnici imaju o vama na osnovu načina na koji se kladite, pošto su to jedine naznake vašeg stila igranja! 

Obrnuti blef ima za cilj da zbuni i polakomi protivnika da donese pogrešnu odluku kakvu inače ne bi doneli da na njih nije uticao određeni podatak ili postupak koji ste namerno izveli kao obmanu. Najbolji primeri ovakvih situacija su ovi pokeraški blefovi koji su oduvali sve, a u kojima su učestvovali profesionalci čija imena svi ljubitelji pokera izgovaraju sa strahopoštovanjem!

Ukoliko ste i vi strastveni igrač ove kartaroške igre, posetite Meridianov onlajn kazino i opustite se uz brojne pokeraške igre i prekratite ove kišne dane!