O samom nastanku najpoznatije kartaške igre mišljenja su podeljena, ali većina se slaže sa tim da je poker definitivno jedna od omiljenih igara na sreću! I dok se poker igra skoro 200 godina, jedna od njegovih najpopularnijih varijanti, Teksas Hold’em je fenomen vredan spomena! Interesovanje za Teksas Hold’em pokerom je eksplodiralo poslednih godina. Najveći Teksas Hold’em turniri su zauvek promenili poker kao i odnos prema samoj igri!

Najveći broj ljubitelja pokera zainteresovao se za ovu igru zahvaljujući poker turnirima koji su privukli milione gledalaca. Ogromni turniri, veliki nagradni fond i glamurozni događaji koji su i te kako vredni spomena morali su se naći na našoj listi.

Da li ste spremni da se upoznate sa najvećim Teksas Hold’em turnirima? Počnimo!

8 najvećih Teksas Hold’em turnira

Ako ste strastveni ljubitelj pokera, ovi najveći Teksas Hold’em turniri ostaviće vas bez daha!

1. World Series of Poker (WSOP)

Džek Binion, vlasnik kultnog kazina Binion’s Horseshoe u Las Vegasu je davne 1970. godine pozvao grupu pokeraša na prvi WSOP ikada.

WSOP te godine nije održan kao turnir već kao serija igara odigranih između grupe pažljivo odabranih ljudi. Na kraju događaja, igrači su glasali za najboljeg i tako je dodeljena titula. Međutim, već sledeće godine, po 6 igrača platilo je ulog od 5.000 dolara da bi učestvovali u Teksas Hold’em turniru. Nagrade su rasle, a raslo je i interesovanje za istoimeni događaj!

WSOP se polako razvijao tokom naredne decenije, privukavši neverovatno veliki broj igrača koji su nestrpljivo želeli da se nađu na istom. Turnir je počeo da se emituje i na televiziji, i od tog trenutka popularnost ovakvog događaja je samo rasla!

Odlučujuća godina za WSOP turnir bila je 2003. kada je Kris Manimejker pobedio i osvojio 2,5 miliona dolara. Ono što je u njegovom slučaju bilo karakteristično jeste činjenica da je Kris bio računovođa koji je samo iz zabave igrao poker. Da li mu je blef u pokeru pomogao? Vrlo moguće!

Priča o Manimejkeru, u kombinaciji sa pojavom onlajn pokera, dodatno je doprinela tome da se Svetsko prvenstvo u pokeru nađe na prvom mestu najvećih Teksas Hold’em turnira.

2. World Poker Tour (WPT)

WPT je 2002. godine pokrenuo advokat i TV producent Stiven Lipskomb

U pitanju je serija internacionalnih poker turnira koja okuplja profesionalne svetske poker igrače.

Zajedno sa ESPN-ovim izveštavanjem o glavnom događaju, WPT je bio jedna od prvih Teksas Hold’em poker emisija koja je privukla pažnju publike.

Ovaj turnir je nadaleko poznat, a njegovo ime se svuda spominje! WPT se proširio i van granica Sjedinjenih Američkih Država – stigao je do Austrije, Kanade, Kipra, Češke, Italije, Holandije, Južne Afrike i Južne Koreje.

Karlos Mortensen osvojio je najveće WPT prvenstvo u istoriji, dobivši 3.970.415 dolara. 

3. Crown Australian Poker Championship (Aussie Millions)

Aussie Millions je serija poker turnira koja su krenula u osvajanje sveta davne 1998. godine. U pitanju je događaj koji se od samog početka svake godine održava u Crown Casino u Melburnu.

U pitanju je najbogatiji poker turnir na južnoj hemisferi koji svojim igračima nudi šansu da osvoje neverovatne cifre! Aussie Millions od svog početka do današnjeg dana isplatio je nekoliko višemilionskih nagrada. I kako posle da ne naučite kako se  igra Teksas Hold’em?

Fil Ajvi je odneo pobedu na ovom turniru 2014. godine. Tada je osvojio 4 miliona dolara – u pitanju je najveća nagrada ikad dodeljena na ovom događaju.

Aussie Millions turnir se tokom godina nije mnogo promenio osim što je postajao sve veći. Ali jedna najuočljivija promena je činjenica da je cena za učestvovanje u glavnom događaju porasla sa 1.000 dolara na 10.600 dolara!

4. European Poker Tour (EPT)

European Poker Tour pokrenuo je igrač pokera i biznismen Džon Dati  2004. godine.

Ovaj turnir sličan je WPT turniru, ali glavna razlika između ova dva turnira na početku ogledala se u sledećem – manje je koštalo učestovanje u EPT događaju nego u WPT. 

Upravo ova razlika doprinela je popularnosti EPT-a. Međutim, zbog malog kapaciteta u kazinima, Dati je povećao cenu ulaznice na 8.000 evra, te se tako približio visini uloga na WPT turnirima.

Pored poznatih destinacija na kojima se ovaj turnir održavao (Barselona, Kopenhagen, Dablin, London, Monte Karlo i Beč), takođe je “posetio” i Maltu, Prag i Sanremo.

5. Asia Pacific Poker Tour (APPT)

Osnovan 2007. godine, Asia Pacific Poker Tour održava Teksas Hold’em turnire širom destinacija u azijsko-pacifičkom regionu. Makao, Manila, Seul i Sidnej samo su neka od destinacija na kojima se ovaj turnir održavao. 

6. Latin American Poker Tour (LAPT)

Pokrenut 2008. godine, LAPT sadrži Teksas Hold’em turnire koji se održavaju u Centralnoj i Južnoj Americi. Svaka LAPT sezona se završava sa Velikim finalem, a to Teksas Hold’em turnir koji odlučuje o šampionu sezone.

7. World Championship of Online Poker (WCOOP)

Najveći Teksas Hold’em turniri bez njega ne bi bili potpuni! Pokrenut 2002. godine, WCOOP je postao najveća onlajn poker serija na svetu. Većina turnira se fokusira na Teksas Hold’em pokeru, ali tu je i niz drugih igara i formata. A ovo možete naći i na WCOOP.

Tajson “POTTERPOKER” Marks osvojio je najveću nagradu na WCOOP turniru – 2,28 miliona dolara! Nakon njega, niko nije uspeo da se domogne ovako velike cifre!

8. Super High Roller Bowl

Super High Roller Bowl jedan je od poznatijih Teksas Hold’em turnira gde vam je za učestvovanje potrebno čak 500.000 dolara! Održava se širom sveta i privlači veliku pažnju. 

Ovaj događaj počeo je da se organizuje 2015. godine kako bi se pomoglo pokretanje Poker Central mreže, prvog svetskog poker kanala koji se emituje 24/7.

Brajan Rast pobedio je u prvoj godini turnira, osvojivši 7,525 miliona dolara. Sledeće godine, Kempe je osvojio prvo mesto i glavnu nagradu od pet miliona dolara!

Super High Roller Bowl je trenutno najskuplji poker turnir na svetu!

Najveći Teksas Hold’em turniri pokrenuti su iz puke zabave, a prerasli su u svetske događaje koje prate milioni onih koji uživaju u pokeru! Ovi turniri su bez premca najpopularniji format ove igre! Tu je zabava, tu je uzbuđenje, a tu je i više nego odlična novčana nagrada!