Stotinama godina, Sic Bo je bio strogo “kineska zabava”, malo poznata i slabije shvaćena izvan Azije. Popularnost širom sveta sticala je kroz migracije, a u svakom novom regionu igra je bivala prilagođavana kako bi bila prihvatljivija za igrače koji nemaju veze sa Azijom. Kao rezultat toga, danas se može naići na mnoge verzije ove igre, a najpopularnije varijante Sic Boa s razlogom se igraju u celom svetu.

Ono što je zajedničko svim varijantama jeste upotreba tri kockice kao i postavljanje žetona na opklade koje su vam dostupne.

Ova igra na sreću je stigla u Sjedinjene Američke Države početkom 20. veka kao karnevalska igra i od tog trenutka proširila se po svetu poput požara. Pa ipak, do dana današnjeg ostaje najpopularnija u azijskim kazinima, Las Vegasu i Atlantik Sitiju. Doduše, možete je pronaći i na mreži, jer svaki renomirani online kazino, poput Meridianovog, ima ovu igru u svojoj ponudi.  

S obzirom na to da ste ovde jer vas zanima koje su najpopularnije varijante Sic Boa, hajde da se osvrnemo na iste. 

Najpopularnije varijante Sic Boa

Od Kine do Filipina i Makaa, kada je u pitanju Sic Bo, put je bio kratak. Najpopularnije varijante Sic Boa igraju se gotovo svuda, pa tako ni Srbija nije izuzetak. Ali, hajde da vidimo koje su najpopularnije varijante ove igre.

Birdcage

Varijanta Sic Boa poznata po imenu Birdcage (kavez za ptice) dobila je naziv po kutiji za kockice. I ova varijanta se igra sa tri kockice, slična je klasičnom Sic Bou, ali sa daleko nezgodnijim kvotama.

Pet najčešće dostupnih opklada u slučaju Birdcage varijante su:

  • Pojedinačni broj (plaća se u razmeri 1:1)
  • Triples (sve tri kockice pokazuju istu vrednost, plaća se u razmeri 30:1)
  • High (plaća u razmeri 1:1, kombinacija kockica mora da bude veća od 11)
  • Lo (ukupno 10 ili manje, opklada je gubitna u slučaju trojki, plaća 1:1) 
  • Field (kombinacija kockica mora da bude od osam do 12, plaća se u razmeri 1:1) 

Dodatne opklade koje su uobičajene uključuju neparne i parne opklade koje se plaćaju u razmeri 1:1.  

Chuck-a-Luck

Ova pojednostavljena američka verzija Sic Boa je rođak Birdcagea i Grand Hazarda. Najčešće se viđa na vašarima, često se igra sa namerom da se prikupe sredstva u dobrotvorne svre, a nagrade su predstavljene u vidu plišanih igračaka ili igračaka generalno. U većini mesta u kojima je ova varijanta Sic Boa popularna i igrana, Chuck-a-Luck ne predstavlja ozbiljniji oblik kockanja. 

U ovom slučaju, igrači obično stoje, jer nema slobodnih mesta. Osnovna verzija nudi samo jednu vrstu opklade — opkladu na jedan od šest pojedinačnih brojeva koji će se pojaviti i plaća u razmeri 1:1 za jedan pogođeni broj, 2:1 za dva pogođena broja i 10:1 ukoliko sve tri kockice pokazuju izabrani broj.

Dai Siu

Dai Siu je alternativno ime za Sic Bo, i znači “veliki mali“. Najviše se igra u Makau. Šanse koje se koriste za isplate su obično mnogo manje u verziji koja se igra u Makau, Sjedinjenim Američkim Državama ili Australiji. 

Na primer, dobitna opklada na izabranu trojku plaća u razmeri 150:1, umesto uobičajenih 180:1, dok uspešna opklada na određeni broj plaća 50:1 umesto uobičajenih 60:1.

Grand Hazard

Ova varijanta definitivno spada u najpopularnije varijante Sic Boa. Raspored stola je u ovom slučaju znatno jednostavniji. Ova varijanta Sic Boa se najviše igra u Velikoj Britaniji. 

Različite trostruke kombinacije, koje se nazivaju „Raffles“, pojavljuju se u koloni u sredini tabele, okružene niskim i visokim zonama klađenja, sa šest „Chuck“ brojeva (1-6). 

Igrači mogu da se klade na zbirj kockica (od četiri do 17), kao i na ishode kao što su neparni ili parni (odd/even), visoki ili niski, na trojke kao i na pojedinačne brojeve. Prednost kuće u ovom slučaju značajno varira, od 3% do čak 31% na raznim opkladama. 

Hi-Lo

Hi-Lo varijanta Sic Boa se najviše igra na Filipinima, te je tamo, jasno je, i najpopularnija. 

Yee Hah Hi

Bukvalno prevedene reči Yee Hah Hi znače “riba, škampi, rak“. Ova varijacija Sic Boa je popularna u Makau, gde kockice ne sadrže brojeve ili tačke. Umesto toga se koriste simboli, kao što su ribe, rakovi ili škampi. 

U slučaju ove varijante, možete se kladiti ne samo na to koji će se simboli pojaviti, već i na koje boje. Na primer, ako su sve tri kockice iste boje, isplata za tačnu opkladu je 7:1.

Hoo Hee How 

Ova varijanta Sic Boa je slična varijanti Yee Hah Hi. I u ovoj varijanti se koriste kockice koje na sebi nemaju brojeve, već simbole – ribu, škorpiona, novčić, raka, tikvu i petla. 

U ovoj varijanti postoji šest dostupnih opklada, tačnije, po jedna za svaki simbol. Svaka opklada se plaća u razmeri od 1:1 do 3:1, u zavisnosti od toga koliko često se simbol pojavljuje. Prednost kuće je u ovom slučaju 7,87%.