Poker je godinama bio jedna od najprimamljivijih igara na sreću! To uzbuđenje, napetost, kao i dramu nijedna igra nije mogla da izazove u igračima! I upravo ovakvi momenti bili su inspiracija brojnim rediteljima koji su odlučili da naprave velike i vrhunske filmove u kojima je poker nosilac priče

Najnapetije poker scene u filmovima uspele su da prikažu svaki delić stanja igrača, kao i emocije koje su se javile u njima! Ove scene u filmovima savršeno ilustruju akciju u toku igranja pokera, ali i kako je to kad se dostigne sam vrh! 

Koje su to scene koje izazivaju adrenalin i zašto su one kultne? Verujemo da ste gledali neke od njih!

Najnapetije poker scene u filmovima – glumci sinonimi za vrhunsku partiju pokera

Pre nepunih mesec dana, film Pokeraši (Rounders) proslavio je 22. godine postojanja. I dok je ovaj kultni film u kojem igraju Met Dejmon, Edvard Norton i Džon Malkovič nadaleko poznat kao najbolji i najuticajniji poker film svih vremena, znajte da postoji još nekoliko filmskih ostvarenja u kojima je poker bio okosnica priče. 

Vreme je da saznamo koje su to najnapetije poker scene u filmovima koje svi hvale i o kojima pričaju! 

The Sting (1973) 

Film Žaoka iiti The Sting smatra se jednim od najboljih klasika koji je uspeo da osvoji čak 7 Oskara! Glavni protagonisti filma su Henri Gondorf (Pol Njuman) i Džoni Huker (Robert Redford) koji glume prevarante koji odlučuju da prevare šefa mafije Dojla Lonegana. Jedna od najpoznatijih, ali i najnapetijih poker scena snimljena je u vozu. Upravo je u toj sceni prikazana poker igra u kojoj igrači varaju i blefiraju kako bi nadmudrili i pobedili velikog gangstera!  

S obzirom na to da napetost scene ne može da se dočara rečima, reći ćemo samo da je ova scena savršena jer upravo ona prikazuje suštinu pokera. Poker jeste igra veštine koja u kombinaciji sa srećom može dovesti do potencijalnog povoljnog ishoda!

Rounders

Radnja filma Pokeraši smeštena je u Njujorku, a priča se vrti oko ruskog mafijaša Tedija kojeg glumi Džon Malkovič i Majka Makdermota kojeg igra Met Dejmon. Pošto govorimo o tome koje su najnapetije poker scene u filmovima, u filmu Pokeraši će vam od nekoliko scena zastati dah, ali sledeća se posebno izdvaja.

Naime, scena koja je vredna pomena prikazuje sledeće. U toku je igra Teksas hold’ema. Majk je hrabro seo preko puta Tedija i započeo ruku sa visokim ulozima, bez ograničenja. Tokom igre, Tedi vadi keks i polako gricka kolačić dok za to vreme Majk pokušava da shvati značenje ovog postupka! Hoće li izgubiti ili pobediti i da li je njegova analiza protivnika i u ovom slučaju tačna? 

Casino Royale

Ukoliko ste mislili da je bilo teško realno prikazati vatrene okršaje Džejmsa Bonda, prevarili ste se! Kako je i sam režiser filma Martin Kambel jednom prilikom izjavio, najteže je bilo prikazati poker obračun koji je bio složeniji od svih vratolomija poznatog agenta 007.

Kambel je uspeo da spoji sve element igre u jednu od najverodostojnijih poker scena koja traje čak 30 minuta! U pitanju je poker na visoke uloge koji publiku drži u neizvesnosti do samog kraja! Da li će i ovog puta Bond odneti pobedu ili će njegov protivnik to učiniti? 

The Cincinnati Kid

Još jedan kultni klasik koji je utabao put filmovima koji prikazuju poker scene je The Cinncinati Kid koji je snimljen 1965. Godine. Erik Stoner je mladi poker igrač koji veruje da ima odličan potencijal da postane profesionalni igrač pokera i izgara u želji da svetu pokaže svoje poker veštine! 

Kada Stoner sazna da poker šampion Lans Hauard dolazi u grad, izaziva ga na privatnu partiju pokera. Da li je ovaj Stonerov potez bio ishitren? S obzirom na to da nam napeta poker scena pokazuje totalni preokret i potvrđuje uverenje da je poker nepredvidiva igra na sreću, jasno vam je zašto je ovo jedna od najnapetijih poker scena ikad snimljenih!

Iako ćete u filmu videti odstupanja od pravila pokera, zanemarićete tu činjenicu jer ćete sve vreme posmatrati dva rivala koja odbijaju da popuste i da budu poraženi! 

Ocean’s Eleven

Kada govorimo o poker scenama, ne možemo nikako izostaviti film Ocean’s Eleven. Deni Oušn i ovog puta nosi “najveći teret” na svojim leđima i poker scene su u ovom slučaju neizbežne.

U slučaju ovog filmskog ostvarenja, poker scena koja ostavlja utisak na gledaoce je ona u kojoj Rasti Rajan (Bred Pit) podučava grupu igrača poker pravilima. Pored toga, uči ih prvom i najbitnijem pravilu pokera, bar prema njegovim životnim standardima: “Ostavite emocije pred vratima.“

U ovoj rečenici krije se sva suština scene. Rasti nije uspeo da ostavi emocije po strani kada je Deni Oušn u pitanju i to ga je koštalo pobede! Do poslednjeg trenutka se ne zna da li Oušnova poker ruka pobeđuje

Lock, Stock, and Two Smoking Barrels

Filmovi Gaja Ričija odišu elegancijom. Britanski reditelj zna kako da stvori neodoljivu atmosferu kojom na prvu loptu privlači publiku. Upravo jednom takvom scenom u filmu Dve čađave dvocevke to i čini. 

Na početku filma jedan od glavnih likova, Edi, igra ključnu i presudnu partiju pokera protiv Harija, još jednog okorelog i tipičnog kriminalca. Slabo osvetljena teretana i bokserski ring, sa stolom za poker postavljenim u sredini odmah privlače pažnju gledalaca. Kamera se nalazi na sredini stola i upravo ona ostavlja utisak da je i publika jedan od igrača koji se bori za pobedu.

Soba je zamagljena dimom cigareta, a karte i čipovi klize usporeno dok glavni likovi ispijaju gutljaj po gutljaj viskija, dočaravajući napetu atmosferu i neizvesnost ishoda.