Martingejl strategija je stara strategija koja se nije koristila samo na stolovima za rulet. Poznata je još od 18. veka, kada su je koristili u jednoj od najjednostavnijih igara na sreću – bacanju novčića. 

Iako niko nije sasvim siguran, veruje se da ime Martingejl najverovatnije potiče od jednog vlasnika kazina u Londonu – Džona Henrija Martindejla (John Henry Martindale). Ovaj čovek je verovao da će svaki igrač ruleta pre ili kasnije da pobedi, iako je znao da prednost kuće postoji sa razlogom.

Džon je podstakao i ohrabrio posetioce svog kazina da udvostručuju uloge kada izgube, kako bi mogli da nadoknade svoje gubitke, pa je tako Martingejl strategija rođena… ili se barem tako govori. 

Ako su priče istinite, sigurni smo da mu je Čarls Vels, čovek koji se vek kasnije obogatio usvajanjem Martingejl strategije, veoma zahvalan. Naime, Čarls je uspeo da 4.000 franaka pretvori u 1.000.000 za samo tri dana u kazinu u Monte Karlu! 

Ako ste nestrpljivi da saznate kako rulet funkcioniše sa ovom strategijom, nećemo više da vas držimo u neizvesnosti.

Martingejl strategija

Martingejl je jedna od najjednostavnijih ruletskih strategija i lako možete da je primenjujete, pod uslovom da ste naučili osnove ruleta.

Ono najbitnije što treba da znate jeste da Martingejl sistem obuhvata spoljašnje opklade, odnosno “Outside bets“, gde ćete se kladiti samo na parne uloge (na crveno/crno ili par/nepar) koji se isplaćuju u razmeri 1:1 i udvostručiti svoj ulog posle svakog gubitka. 

Svaki put kada izgubite, Martingejl strategija nalaže da udvostručite ulog i nastavite dalje dok ne pobedite. Prvi naredni dobitak pokriće sve što ste do tada izgubili, a na to ćete ostvariti i profit jednak vašoj originalnoj opkladi. 

Sve ovo zvuči i više nego savršeno, zar ne? Međutim, teorija je jedno, a praksa je drugo. Naime, iako na prvi pogled ova strategija deluje nepobedivo, ima nekoliko mana o kojima će uskoro biti više reči.

Kako Martingejl strategija funkcioniše?

Kako biste lakše razumeli princip po kome ova strategija funkcioniše, evo vam jedan praktičan primer:

Odlučili ste da postavite prvu opkladu od 1€ i kladite se na crvenu boju jer verujete da vam donosi sreću. Loptica zaista sleće na crveno i vi pobeđujete, što znači da ne menjate ulog, jer bi pri svakoj pobedi trebalo da se vrati na prvobitnu vrednost. Prema tome, još jednom se kladite na iznos od 1€, koji na kraju gubite. 

U slučaju gubitka ulog uvek treba udvostručiti, što znači da u sledeću rundu treba da stavite opkladu od 2€. Uradili ste ovo i još jednom izgubili. To znači da sada morate još jednom da udvostručite opkladu – sada ulažete 4€. 

Na ovoj opkladi konačno postižete dobitak, pa vraćate ulog na prvobitni, koji je bio 1€. To znači da će sledeća runda biti opklada od 1€, koju ćete onda nastaviti da udvostručujete po istom principu ukoliko izgubite.

U primeru odozgo izgubili ste 1€ + 2€ pre nego što ste ostvarili prvu pobedu, kada ste konačno pobedili, osvojili ste ukupno 8€ zbog svoje opklade od 4€. Ako saberemo sve uloge i oduzmemo gubitak, dobićemo 8 – 7 evra (1 + 2 evra + 4 evra), dobijajući dobit od 1€, što je zaista bio iznos prvobitnog uloga.

Dobre i loše strane Martingejl strategije

Očigledna prednost korišćenja Martingejl strategije je ta što ćete uvek povratiti sve gubitke iz prethodnih rundi sve dok udvostručujete ulog pri svakom gubitku. Loša strana ovoga je što ćete vrlo brzo morati da ulažete ogromne količine novca kada vas sustigne niz poraza. To će vas pre ili kasnije dovesti do uloga koje ne možete da priuštite ili do ograničenja stola.

Pogledajte sledeći primer uloga koji se brzo povećava u nizu poraza sa originalnim ulogom od samo 1€:

GubiciUlogGubiciUlog
01€ 7128€
12€ 8256€
24€ 9512€
38€ 101024€
416€ 112048€
532€ 124096€
664€ 138192€
Martingejl strategija – primer sa početnim ulogom od 1€

Sa devet uzastopnih poraza, već ste u problemu, jer biste morali da uložite 512€ za priliku da osvojite samo 1€. Sad se verovatno pitate kolika je verovatnoća da ćete izgubiti devet puta zaredom? To se dogodi otprilike jednom u hiljadu puta – rećićete da i nije tako često, zar ne? Međutim, kada se dogodi, što je neizbežno, izgubićete ogromne količine novca.

Da li da koristite Martingejl?

Da li je pametno da se koristi Martingejl strategija ili ne zavisi od količine novca kojom raspolažete i vaše spremnosti na rizik. Ne bi bilo loše da se osvrnemo na šanse za pobedu sa i bez upotrebe ove strategije:

Sa 30 spinova za stolom za rulet, gde je svaki ulog 1€ na crveno, bez obzira da li izgubite ili pobedite, sesiju ćete u proseku završiti sa profitom u 46% slučajeva. Ako koristite Martingejl, šanse da zaradite na ovih 30 spinova povećale bi se na 82%. Ne samo da bi se šanse povećale, već bi i iznos dobitka u proseku bio oko pet puta veći!

Ovo zvuči zaista neverovatno, međutim, loša strana ovoga je što će vas sesije u kojima izgubite sa Martingejlom u proseku koštati 30 puta više nego bez njegove upotrebe. Kakav je sada vaš stav o Martingejlu? Imajte na umu da postoji veliki broj drugih rulet strategija koje se koriste u velikoj meri.

Ukoliko se ipak odlučite da oprobate ovu strategiju, morate biti sigurni u sledeće:

  • Da imate dovoljno novca da pokrijete duži niz gubitaka.
  • Da budete spremni da izgubite sav taj novac. Što više novca imate, veće su šanse da izađete sa profitom, ali su i veći potencijalni gubici kada se dogodi predugačka serija poraza! 

Da li pomoću Martingejl strategije možete da pobedite kuću?

Martingejl strategija u teoriji deluje besprekorno, ali je u praksi veoma rizična. Bilo da vas ograničava lični budžet ili ograničenje stola u kazinu, ova strategija nije pouzdan način da pobedite kuću.

Ova strategija je potpuno legalan način da “prevarite“ rulet i osvojite dobitak. Međutim veoma je neizvesna i nesigurna.

Iako u teoriji možete da izađete kao pobednik koristeći ovu strategiju, ne bismo preporučili da to probate. Na kraju krajeva, rizik je prevelik. Ako ipak želite da se oglušite o naš savet i isprobate Martingejl strategiju, posetite Meridianov onlajn kazino i zavrtite točak! Ko zna – možda sreća ipak bude na vašoj strani!