Henri Labouchère je bio bogati britanski aristokrata koji je živeo tokom 19. veka. Bio je političar, novinar, a čak je imao i svoj časopis i nekoliko drugih poslovnih poduhvata. Povrh svega, Henri je bio i strastveni kockar – njegova specijalnost bio je rulet. Henri je bio poznat po tome što je izmislio i u velikoj meri koristio zanimljivu strategiju klađenja, koja je nazvana po njemu. U pitanju je Labouchère ruletski sistem!

Laboucherov sistem malo je složeniji od Martingejla i Fibonačija, ali ukoliko shvatite da bi vam baš ovaj sistem mogao obezbediti zanimljiv način klađenja, znajte da ga uz malo vežbe možete savladati. Upamtite da je u pitanju jednostavan sistem otkazivanja koji se može koristiti sa skoro svakom kazino igrom, ali da najčešće izlazi na crtu đavoljoj igri. 

Ako ste već apsolvirali osnove ruleta, krajnje je vreme da se upoznate i sa jednim od najpoznatijih ruletskih sistema – Labouchère strategijom! 

Kako funkcioniše Labouchère ruletski sistem?

Labouchère je strategija koja je prvenstveno osmišljena za spoljašnje opklade u ruletu – možete je koristiti kada se kladite na crveno/crno, par/nepar… Upotreba ovog sistema nije preporučljiva za unutrašnje opklade, jer u ovom slučaju može biti poprilično rizična. Znate li zašto? Zato što unutrašnje opklade imaju niske verovatnoće. Ova strategija funkcioniše samo kada imate oko 50% šanse za uspeh. 

Igrač koji se odluči za korišćenje ovog ruletskog sistema prvo mora da postavi cilj, tačnije, koliko novca želi da osvoji, nakon čega će tu sumu podeliti na nekoliko manjih činilaca poređanih u nasumičnom nizu. 

Evo primera kako bi mogao izgledati niz ako igrač želi da osvoji ukupno 10 evra.

  • 1 – 1 – 1 – 2 – 2 – 2 – 1

Kada se ruletski točak zavrti, igrač uzima krajnji levi i krajnji desni broj i sabira ih. Dakle, u našem primeru, igrač će morati da uloži 2 evra za prvi spin. 

Ukoliko uspe da dobije opkladu, igrač precrtava brojeve iz niza koje je koristio, jer je uspeo da osvoji deo svog zacrtanog cilja. U našem primeru, ako bismo dobili opkladu (2 evra), naš niz bi izgledao ovako:

  • 1 – 1 – 2 – 2 – 2

Za sledeću rundu, koristili bismo nove krajnje leve i desne brojeve pri postavljanju opklade – u ovom slučaju 2 + 1 = 3. Igrači ponavljaju ceo postupak dok ne precrtaju sve brojeve. U ovakvom slučaju, igrač je ostvario cilj i osvojio iznos kojem se nadao. Naravno, ništa ga ne sprečava da napravi novi niz i započne novu rundu klađenja. 

Šta se dešava kada izgubite opkladu? 

Ako izgube opkladu koristeći Laobouchere sistem, igrači ne precrtavaju brojeve već dodaju svoj poslednji ulog na kraj niza. Nakon toga, taj broj uključuju u opkladu kako bi nadoknadili novac koji su izgubili. Ako bi igrač izgubio prvu opkladu u našem primeru odozgo, niz bi im izgledao ovako:

  • 1 – 1 – 1 – 2 – 2 – 2 – 1 – 2

Gorenavedeno je suština Labouchère ruletskog sistema. Čini se poprilično lako. Ali, ne smete da zaboravite na srž ove strategije: 

  • Posle dobitka uvek precrtajte po jedan broj s početka i kraja niza
  • Kada izgubite obrtaj ne precrtavajte nijedan broj već dodajte broj na kraj niza u visini vašeg uloga
  • Jedini izuzetak od ovih pravila je kada vam ostane samo jedan broj. U tom slučaju, ulažete taj iznos. Ukoliko se desi da dobijete opkladu, ciklus je završen i počinjete ponovo sa novim nizom nizom. 

Fleksibilnost Labouchère ruletskog sistema

Jedan od pozitivnih aspekata ovog sistema je njegova fleksibilnost. Budući da igrači mogu da prilagode početni niz svom budžetu, donekle mogu i da utiču na nivo rizika, a samim tim i na visinu dobitke. Naime, ukoliko igrač krene sa dužim nizom većih brojeva, imaće prilike da ostvari mnogo veći profit ukoliko uspe da završi niz.

Međutim, problem u ovom slučaju je sledeći – opklade će potencijalno brzo eskalirati i igra će biti opasnija. Ipak, igrač može da koristi nizove koji uključuju brojne nule, što sistem čini mnogo sigurnijim.

U pitanju je bezbedan niz poznatiji kao Džonsonova progresija (Johnson progression). Početni niz klađenja za njega izgleda ovako:

  • 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 0 – 1

Dakle, početna opklada je 1. Ukoliko igrač izgubi, sledeća opklada će ponovo biti 1. Ova varijanta je jedna od zanimljivijih. 

Obrnuti Labouchère sistem

Laboucher ruletski sistem zasnovan je na povećanju opklade nakon gubitka dok obrnuti Labouchère sistem povećava visinu uloga posle pobede. 

Ovaj sistem funkcioniše na sledeći način: 

  • Ukoliko igrač dobije, dodaje sumu opklade na kraju niza
  • Ukoliko izgubi, briše, odnosno precrtava brojeve na koje se kladio 

Korišćenjem obrnutog Labouchère sistema izgubićete manje novca. S druge strane, ukoliko vas sreća tog dana pogleda i uspete da osvojite dvostruko više nego što izgubite, potencijalno možete da ostvarite velike dobitke! Nažalost, prednost kuće u ruletu to retko dozvoljava. 

Labouchère ruletski sistem dobar je za postavljanje i organizovanje igre, ali ne nudi čarobno rešenje kao nijedan sistem ili strategija. Ukoliko očekujete da se desi čudo koje će preokrenuti verovatnoće u vašu korist, očekuje vas razočaranje i veliki gubitak novca. Ovom sistemu, kao i ostalim ruletskim strategijama, priđite opušteno i posmatrajte ga kao interaktivniji način igranja ruleta! 

Precrtavanje brojeva i približavanje cilju dodaje novu, iznenađujuću notu s kojom morate biti oprezni. Ako se i na trenutak polakomite možete neočekivano da završite na našoj listi najneverovatnijih gubitaka na ruletu, što sumnjamo da želite!

Ako ste došli dovde verovatno već i sami znate da nema boljeg mesta da okušate sreću sa ovim sistemom nego u Meridianovom onlajn kazinu! Posetite nas i isprobajte Laboucherov ruletski sistem iz udobnosti vašeg doma!