Teksas Hold’em je najpopularnija poker varijanta koja se rado igra u kazinima širom sveta! Popularnost Hold’ema počela je da raste početkom 20. veka, a posle dve decenije neprekidnog rasta popularnosti igre suvišno je govoriti o njenoj rasprostanjenosti i ljubavi koju njeni obožavaoci gaje prema njoj.

Internet, televizija i popularna literatura doprineli su razvoju igre utoliko da je sada gotovo u potpunosti potisla sve druge vrste pokera. Ipak, i dalje redovno možemo čuti čuveno pitanje “Kako se igra Teksas Hold’em poker” koje postavljaju mnogi početnici širom sveta, privučeni čarom i uzbuđenjem koje ova igra donosi.

Zato ostanite s nama i naučite kako se igra Teksas Hold’em i raznorazne cake koje će vam pomoći da savladate protivnike! 

Kako se igra Teksas Hold‘em?

Da li je potrebno da naglašavamo da su pravila Teksas Hold’ema jednostavna? Verujemo da nije. A šta je zapravo najbitnije kada igrate Teksas Hold’em? Da karte koje vam je diler podelio iskombinujete sa pet karata na stolu i formirate najjaču ruku! 

Dakle, već naslućujete da u ovoj verziji pokera morate da od ukupno sedam karata (2 koje samo vi vidite i 5 koje je podelio diler) pravite najjaču kombinaciju od 5 karata, pri čemu ćete zanemariti dve karte koje neće učestvovati u vašoj idealnoj kombinaciji. 

Vaša ruka može da sadrži:

 • 2 karte koje vam je diler podelio i 3 karte koje je izvukao na sto
 • 1 karta koju vam je podelio i 4 karte koje je izvukao na sto
 • 5 karata koje je diler izvukao na sto (ovo se vrlo retko dešava)

Ukoliko na kraju runde imate najjaču poker ruku, odnosite pot (zbir svih opklada u toku jedne ruke). 

Kada se kladite?

Svakom igraču se dele dve skrivene karte, nakon čega sledi runda klađenja. Tada se dele tri zajedničke karte okrenute licem nagore (“flop”). Posle “flopa” sledi drugi krug klađenja. Četvrta zajednička karta deli se licem nagore i ovaj krug se zove “turn”, posle kojeg sledi treći krug klađenja. Peta zajednička karta se deli licem nagore u poslednjem krugu poznatijem kao “river”. Posle njega sledi poslednja runda klađenja.

Ko vodi igru? 

Na samom početku, ulogu dilera obavlja profesionalni diler ili igrač. Ako za stolom sedi profesionalni diler, on obavlja sve dužnosti delioca. Ali ako takav ne postoji, igrači će naizmenično obavljati tu ulogu. To funkcioniše na sledeći način:

Tokom svake poker ruke, žeton koji označava ulogu dilera biće dodeljen jednom igraču koji će biti zadužen za podelu karata. Ono što je interesantno jeste to što se uloga dilera menja u smeru kazaljke na sati pri svakom deljenju. Igrač kod koga je dilerov žeton će biti zadužen da deli karte, dok je igrač s njegove leve strane poznat kao UTG (under the gun) pozicija. Ovaj igrač, prema pravilima Teksas Hold’em-a prvi kreće u akciju. 

Da li ste čuli za izraze “small blind“ i “big blind“? Ova dva izraza označavaju opklade koje igrači koji sede sa leve strane dilera (small blind odmah posle dilera, big blind odmah posle small blind-a) moraju da ulože pre nego što započne podela karata. Svaki Teksas Hold’em sto ima unapred određene iznose ovih opklada (najčešće rastu kako igra odmiče), a big blind je uvek duplo veći od small blind uloga.

Neka igra počne 

Kada se karte konačno podele, počinje prva runda u kojoj ulažete novac (bet). I u ovom slučaju važi pravilo kazaljke na satu. Dakle, prvi koji se pita jeste igrač koji se nalazi sa leve strane big blind-a i on ima tri opcije – opciju odustajanja, tj. odbacivanja karata (fold), da isprati uloženu sumu istom količinom novca (call) ili da podigne ulog (raise).

Pored ovih opisanih mogućnosti, igrač u drugom krugu ulaganja može da iskoristi opciju prosleđivanja (check). Ovo znači da ostaje u igri ali prepušta teren sledećem igraču, nastaljajući igru bez dizanja uloga. Ovo je moguće samo ukoliko niko pre njega nije podigao ulog u ovom krugu ulaganja. 

Ulaganje novca se nastavlja u smeru kazaljke na satu i svaki igrač može da odustane, prati najveću uloženu sumu ili da podiže ulog. Žetoni se skupljaju na centru stola i ta suma svih uloga u toj partiji Teksas Hold’ema popularno se zove “pot”. 

Vreme je da se karte pokažu

Ukoliko se desi da svi osim jednog igrača odustanu, igrač koji je ostao osvaja pot. Međutim, ukoliko ima više onih koji su ostali do kraja, sledi pokazivanje karata kako bi se utvrdilo ko je pobednik runde! Ovaj poslednji korak u Teksas Hold’emu zove se okršaj (showdown). Igrači pokazuju svoje ruke i najjača pobeđuje!

Upamtite da ukoliko imate slabu kombinaciju i želite da odustanete u poslednjem krugu, imate pravo da odložite svoje karte bez otkrivanja. 

Poslednje što bi trebalo da napomenemo jeste da vas podsetimo kako se ruke u pokeru rangiraju po jačini. Čak iako ih već držite u malom prstu, nije na odmet da se podsetite!

 • Royal flush – 5 povezanih najjačih karata istog znaka (od A do 10)
 • Straight flush – 5 povezanih karata istog znaka, ali ne najjačih
 • Poker – 4 iste karte
 • Full House – 2 iste karte (par) i 3 iste karte (trilling)
 • Flush (boja) – bilo kojih 5 karata istog znaka 
 • Straight (kenta) – 5 povezanih karata bilo kog znaka 
 • Trilling – 3 iste karte
 • Dva para – 2 iste karte i 2 iste karte
 • Par – dve iste karte
 • High card – ovo je najslabija ruka. Šta se dešava u ovom slučaju? Ako niko od igrača nema nijednu od prethodno navedenih kombinacija, gleda se ko od igrača ima najjaču kartu. Ukoliko je ta jedna najjača karta ista kod dva ili tri igrača, pot se deli između njih. 

Iako se Teksas Hold’em nekima čini jednostavnim i lakim, drugima ova verzija pokera deluje složeno. Nije teško razumeti zašo – neiskusni igrači često znaju da se pogube u pravilima i zbune. Zašto? Zato što iako brzo možete naučiti kako se igra Teksas Hold’em, potrebno je dosta vremena da se igrom ovlada. Pogotovo za one koji još nisu savladali kako uočiti blef u pokeru
Ukoliko ste nestrpljivi da se oprobate u Teksas Hold’emu, posetite Meridianov onlajn kazino i dovedite vašu igru do savršenstva!