Savladali ste Omaha Hold’em poker, a sada želite da saznate kako se igra Hi-Lo poker, njegova popularna varijacija? Na pravom ste mestu! U narednim redovima pokušaćemo da vam približimo ovu igru koja je jednako popularna kao i Omaha, ali i Teksas Hold’em poker.

Za početak, naglasićemo da je Hi-Lo popularna kartaška igra sa najjednostavnijim pravilima. Da li će sledeća karta koja se deli biti visoka ili niska? To je jedina stvar koja vas može podići do zvezda ili odvesti u ponor. Sve između je praksa i sreća!

Kako se igra Hi-Lo poker – vaši prvi koraci

Pre nego što počnemo da vam objašnjavamo kako se igra Hi-Lo poker, naglasićemo da isti ima vrlo jednostavna i jasna pravila. Cilj igre je napraviti dovoljno visoku ili dovoljno nisku vrednost ruke! Zar nije jednostavno? Ipak, i pored ove naizgled jednostavne formulacije, bitno je ući u srž igre i upamtiti pravila koja su neizbežna, kao i u većini kartaških igara. 

Igračima se u Omaha Hi-Lo pokeru dele četiri karte okrenute licem nadole, pri čemu svaki igrač mora da koristi dve od četiri podeljene karte u kombinaciji sa tri zajedničke karte kako bi sastavio ruku od pet karata.

Kao u Teksas Hold’emu ili pot-limit Omahi, ako se igrač kladi i svi odustanu pre obračuna, igrač osvaja pot, a ne mora ni da pokaže karte. Međutim, ako se postavi konačna opklada i dođe do obračuna, proverava se jačina poker ruke kako bi se videlo ko ima najbolju „visoku“, a ko najbolju „nisku“ ruku. Tokom pokazivanja, Hi (visoka) ruka osvaja polovinu pota, dok drugu polovinu pota osvaja najniža (Lo) ruka.

Ukoliko ste rešili da savladate kako se igra Hi-Lo poker, morate upamtiti da se ovo pravilo poštuje samo ukoliko jedan igrač ima dovoljno slabu ruku. Ukoliko takva ne postoji, najbolja visoka ruka osvaja ceo pot! 

Pravila za slabu ruku 

“Niska“ ruka zahteva malo više objašnjenja, posebno ako prvi put igrate split-pot ili Hi-Lo poker.

Pre svega, kako biste napravili idealnu ruku (bilo da jurite za najboljom visokom ili najboljom niskom rukom) možete koristiti dve iste ili različite karte ili bilo koju kombinaciju sve dok koristite dve od četiri dobijene karte i kombinujete ih sa tri zajedničke karte.

Pravila Hi-Lo poker igre nalažu da ukoliko težite ka tome da imate najslabiju ruku, vaša ruka ne sme da sadrži nijednu kartu veću od 8.

Kvalifikovana niska ruka sastoji se od pet karata koje su rangirane do 8. Pored toga, as se smatra niskom kartom kada ga kombinujete za nisku ruku, ali takođe može da posluži i kao karta najvišeg raga u visokim rukama.

Pored ovoga bitno je napomenuti da ukoliko vaša ruka od pet najnižih karata napravi strejt ili fleš, vi još uvek imate nisku kombinaciju (ukoliko su sve rangirane karte do 8).

To znači da bi ruka koja se sastoji od 5-4-3-2-A bila najniža moguća ruka, to jest, najbolja “niska ruka“ u Hi-Lo pokeru. Sledeća najniža moguća ruka je 6-4-3-2-A. Najlošija niska ruka koja se kvalifikuje kao najniža u ovom slučaju bila bi 8-7-6-5-4.

Dobar način za utvrđivanje najbolje niske ruke je da pokušate da rasporedite ruku od najviše do najniže karte. Tada dobijate petocifreni broj, pri čemu je najmanji broj najbolja (ili najniža) ruka. Tako je 5-4-3-2-A (54321) bolji od 6-4-3-2-A (64321), a 6-4-3-2-A bolji od 6-5-3-2-A (65321) i tako dalje.

Sastavljanje visoke ruke

Dobitna visoka ruka u Omaha Hi-Lo pokeru identična je onoj u Omaha High. Ne postoje kvalifikacioni uslovi za visoke, što znači da će visoka ruka uvek biti dobitna. 

Kao što smo već naveli, dve zajedničke karte mogu da se koriste i za visoku i za nisku ruku. 

Ukoliko imate imate asa, kralja, desetku i dvojku, a na stolu stoje dva asa, sedmica, šestica i četvorka, vaša najviša ruka je as, kralj, još dva asa i sedmica. I za formiranje najniže ruke ćete naravno iskoristiti asa. 

Osvajanje četvrtine pota

Uvek budite u pripravnosti jer morate ugrabiti priliku da osvojite ceo pot! Polovičan dobitak nikoga ne raduje, a još manje osvajanje četvrtine. Međutim, i to se dešava. Čak i kada nakon otkrivanja shvatite da imate najbolju moguću nisku ruku, znajte da postoji mogućnost da niste jedini. A šta kada se ovakva situacija desi? U tom slučaju, moraćete da podelite polovinu pota sa igračem koji ima istu slabu ruku kao vi, tačnije, dobićete četvrtinu pota. Postoji mogućnost i da izgubite ukoliko se ovo desi!

Kao što i sami možete zaključiti, pravila Hi-Lo pokera nisu teška i lako mogu da se savladaju, ali je za to naravno potrebna vežba, kao i za svaku kartašku igru koja postoji! Ukoliko želite da provežbate pre nego što izađete na crtu drugim igračima, ne gubite vreme već posetite Meridianov onlajn kazino i zaigrajte neku od mnogobrojnih varijanti pokera!