Malo sreće u kombinaciji sa razvijenim veštinama – ukratko, to je ono što je potrebno za poker! Ova igra od svog nastanka ne prestaje da bude jedna od najomiljenijih širom sveta! Veruje se da igra koju poznajemo kao poker postoji skoro 1000 godina! Sve ove vreme je karakteristično za ovu igru to što ima brojne varijacije! Tako imamo Karipski poker,  Omaha Hold’em poker, Teksas Hold’em, Hi-Lo poker, ali i Choice poker!  

Pitate se kako se igra Choice poker? Saznaćete sada! U nastavku teksta pokušaćemo da vam dočaramo jednu od najzanimljivijih varijanti pokera koja je pronašla svoje mesto i na najvećem Teksas Hold’em turniru – the World Series of Poker (WSOP)!

Kako se igra Choice poker – suština igre

Choice poker iliti Dealer’s Choice je, kao što i samo ime govori, poker igra u kojoj igrač koji je dobio ulogu dilera bira varijantu igre koju želi da igra. Za svaku novu ruku, deliočev žeton (dealer button) ide sledećem igraču koji sedi levo od trenutnog dilera.

U Choice pokeru se koristi standardni špil od 52 karte nekada bez, a nekada sa džokerom. U igru se mogu uključiti od pet do sedam igrača, a najpreporučljivije je da ih ima šest. Bitno je upamtiti da u Choice pokeru igra zavisi od igrača, tj. oni imaju slobodu da biraju različite varijante pokera. Ovde tip igre nije unapred određen.

Šta je još zanimljivo za ovu varijantu pokera? To što igrači obožavaju da je igraju kod kuće sa prijateljima! Iako se u igri koristi novac, Choice poker se najčešće igra radi zabave, ne radi zarade.

Postoje dva različita pristupa standardnoj igri Choice pokera: 

  • Jedna igra, jedna ruka: U ovom pristupu, diler bira varijantu pokera koju bi želeo da igra samo dok traje ta ruka. Kada se ruka završi, deliočev žeton se pomera ulevo i sledeći igrač na toj poziciji bira varijantu pokera koja će se igrati.
  • Jedna igra, jedan krug: U ovom pristupu, diler bira varijantu pokera koji bi želeo da igra dok traje jedan krug pokera.

Od dogovora sve kreće

Prvi diler se bira nasumično. Pre nego što počne da deli, diler bira i objavljuje koja varijanta pokera će se igrati. Ono što je bitno kada govorimo o tome kako se igra Choice poker je da diler mora da zna da objasni igru koju je izabrao jasno i sažeto. Takođe ne sme da zaboravi da spomene sva posebna pravila koja su vezana za igru koju je izabrao. Zašto? Jednostavno, zato što postoji mogućnost da se neko od protivnika još uvek nije susreo sa datom poker igrom.

Većina igrača koji se redovno sastaju da igraju Choice poker već ima svoje omiljene igre. Veliki broj poker igara je ono što čini Choice poker tako posebnim. Zbog njega su mnogi igrači voljni da povremeno isprobaju i neke manje poznate varijante. Zato vi kao igrač morate da vladate svim informacijama o varijanti pokera koju predložite.

Kako bi igra mogla nesmetano da se igra, igrači moraju unapred da odluče koju će varijantu izabrati kada dođe red da oni budu dileri. Ukoliko se pojave bilo kakvi problemi, poput nejasnoća u pravilima ili grešaka u dogovoru ili redosledu igre, diler je odgovoran da ih reši na način koji je fer prema svim igračima. 

Kada kao igrač budete u ulozi dilera, pametno birajte poker varijantu koju predlažete za igranje. Ako možete da procenite koliko protivnik poznaje ili ne poznaje igru koju ste odabrali, to će vam nesumnjivo pomoći u što boljem igranju Choice pokera.

Različite igre – različit izbor početnih ruku

Kada igrate bilo koju verziju pokera, jedno od najvažnijih pitanja koje treba postaviti je koje su najbolje kombinacije karata za sam početak igre? Karte sa kojima započnete moraju imati dobre šanse da se pretvore u jednu od poker ruku za koju mislite da može pobediti.

Bez obzira na igru, imajte na umu sledeće: Karte visoke vrednosti mogu stvoriti dobre ruke. Karte niske vrednosti mogu stvoriti dobre niske ruke. Karte srednjeg ranga nikada ne daju dobre ruke niske vrednosti i retko kada daju moćnu visoku ruku.

Izbor igara u ovoj varijanti je zaista neograničen. Pored standardnih poker varijanti, mogu se igrati i i igre koje nisu strogi oblici pokera, poput Badugija, Guts-a, igre 7-27, Bourré i Acey Deucey. One nemaju nikakve veze sa pokerom osim što su kartaške igre pogodne za sličan broj igrača.

Nadamo se da smo vam pojasnili kako se igra Choice poker. Ukoliko ste početnik, verujemo da ćete imati bezbroj pitanja. Ono što vam savetujemo je da uvek igrate pametno, bez obzira na to koja poker varijanta je u pitanju. U svakoj prilici pametno baratajte svojim novcem i budite odgovorni prvestveno prema sebi, a potom i prema svom kockarskom budžetu. 

Ukoliko ste raspoloženi za partiju dobrog pokera, posetite Meridianov onlajn kazino i uživajte u širokom izboru igara koje nudi!