Teksas Hold ’em je najpopularnija poker varijanta u kojoj igrači nastoje da sastave pobedničku ruku koristeći dve skrivene i pet vidljivih karata koje je diler podelio. Kad igrate Teksas Hold ’em, nećete uvek imati profesionalnog delioca. U takvim situacijama, dužnosti dilera rotiraju se od jednog igrača do drugog između ruku, što znači da će se dugme iliti žeton za dilera neizbežno probiti do vas. 

Znati kako promešati, rasporediti i pravilno podeliti karte presudno je jer osigurava da se igra odvija pošteno i pomaže u sprečavanju rasprava i nepoverenju. Želite fer igru? Onda sledite pravila i naučite kako pravilno da delite karte u Teksas Hold’em pokeru! 

Kako pravilno deliti karte u Teksas Hold’em pokeru – sledite jednostavna pravila

Pojedinac odgovoran za rukovanje kartama tokom poker ruke i upravljanjem postavljenim opkladama tokom različitih rundi klađenja naziva se poker diler. Bez obzira na to da li se ova odgovornost prebacuje sa igrača na igrača tokom kućne igre ili ovu ulogu ima profesionalni diler u kazinu, koraci koji se prave tokom podele karata izuzetno su važni kako bi igra tekla brzo i glatko. 

I dok se vi pitate kako pravilno deliti karte u Teksas Hold’em pokeru, naglašavamo da vam za ovaj poduhvat nije potreban sertifikat, jer je svaki korak poprilično jednostavan – sve što će vam biti neophodno je malo vežbe! 

Pre nego što krenete u igru, potrebno je da odredite ko će biti diler. Igrač koji izvuče najveću kartu iz špila je najčešće taj koji dobija čast da podeli prvu ruku. As i u ovom slučaju ima najveću vrednost, stoga igrač koji izvuče ovu kartu obično bude proglašen za prvog dilera. 

Dileru se obično daje žeton u obliku diska koji se naziva “dugme“, koji delilac potom ostavlja ispred sebe na stolu. Ovo samo olakšava igračima da u svakom trenutku prate čiji je red da deli karte.

Promešajte špil 

Izuzetno je važno da se karte, tj. špil promeša pre svake ruke. Ovaj postupak nasumično raspoređuje redosled karata i sprečava igrače da varaju. U kazinima, mnogi stolovi za poker menjaju špilove posle svake ruke, pri čemu se jedan špil koristi u igri, a drugi se stavlja kroz automatizovani mešač karata ugrađen u sto. 

Ali ako nemate taj luksuz, moraćete karte da mešate ručno. U tom slučaju, postarajte se da onemogućite igačima da vide poslednju kartu tokom mešanja špila. U suprotnom, oni koji je zapaze moći će da je prate tokom igre. 

Uvek mešajte špil dva ili više puta zaredom, bez obzira na odabranu tehniku mešanja. Nadamo se da vam je jasno da ukoliko želite da ispunite ulogu dilera, morate biti temeljni u mešanju špilova! 

Podelite karte

Počev od igrača sa leve strane dugmeta, odnosno dilera, delilac karata podeliće dve skrivene karte (okrenute licem nadole), jednu po jednu svakom igraču. Karte se dele u smeru kazaljke na satu, a diler je poslednji koji dobija poslednji kartu. 

Vi i ostali igrači karte okrenute nadole držite skrivene do okršaja (showdown).

Klađenje uvek počinje sa igračem levo od big blind-a. Tokom klađenja pre flopa, svaki igrač može da prati ulog (call), da ga podigne (raise) ili da odustane (fold).

Dva igrača koja sede levo od dilera u smeru kretanja kazaljke na satu poznati su kao „small blind” i “big blind”. Ovi igrači obavezni su da postave početne opklade pre nego što runda počne. Opklada “big blind-a” dvostruko je veća od opklade small blind-a.  

kako pravilno deliti karte u teksas hold'em pokeru screenshot poker stola

Stigli ste do flopa

Kada se sve početne runde klađenja završene, diler deli flop. Ovaj korak počinjete tako što kartu na vrhu špila sklanjate i stavljate sa strane licem nadole, tj. uklanjate je iz igre. Posle toga delite tri karte okrenute licem nagore i stavljate ih na sredinu stola. Ovaj postupak zove se flop i u podeljene karte su prve tri od ukupno pet zajedničkih karata.

Prvi preostali igrač levo od dilera prvi je koji igra na flopu. Taj igrač može da ide dalje (check) ili da se kladi (bet). Igra se nastavlja u smeru kazaljke na satu, tačnije ulevo od dilera. Ukoliko je došlo do opklade, sledeći igrač može da odustane, da se kladi ili da podigne ulog. Igra se nastavlja sve dok svi preostali igrači ne isprate poslednji najveći ulog ili svi osim jednog igrača ne odustanu. 

Nakon flopa stiže turn

Stigli smo do runde klađenja koja se zove “turn”. Diler deli četvrtu kartu kako bi započela sledeća runda klađenja. Turn je naziv za četvrtu zajedničku kartu koja se postavlja na sto. Ponovo se sklanja prva karta sa špila i sklanja se sa strane posle čega se deli četvrta karta uz već prethodno izvučene tri karte. 

I u ovom slučaju igrači dobijaju priliku da se klade, podižu ulog, idu dalje ili odustanu. Ukoliko odustanu svi igrači osim jednog, preostali igrač se automatski proglašava pobednikom i polaže pravo na iznos koji se nalazi u potu.

Poslednja runda klađenja – river

River je peta i poslednja zajednička karta. Diler još jednom sklanja gornju kartu iz špila sa strane, pa deli poslednju, river kartu okrenutu licem nagore. Pošto je ovo poslednja runda, igrači imaju vremena da razmisle o jačini svojih poker ruku pre nego što nastave u poslednju rundu klađenja. 

Poslednji igrač koji se kladi ili podiže ulog tokom poslednje runde prvi je koji otkriva svoje karte. Posle toga, kreće okršaj iliti showdown u kome diler proglašava pobednika sa najjačom rukom. Ako dva igrača imaju ruke iste jačine, pot se deli na pola.

Kako pravilno deliti karte u Teksas Hold’em pokeru i nije neka nauka, zar ne? Ukoliko savladate osnove, shvatićete da zapravo nema jednostavnije uloge od uloge dilera. 

Da li ste posle ove kratke obuke spremni da zaigrate svoju omiljenu igru na sreću? Ukoliko je odgovor da, posetite Meridianov onlajn kazino i uživajte u raznim varijantama ove igre ili organizujte poker veče kod kuće s društvom! 

Želimo vam mnogo sreće!