Blefiranje je neizostavni deo poker strategije za koji su čak i oni koji ne igraju poker čuli. Blefiranje je, jednostavno rečeno, čin obmane čiji je cilj da oda utisak da igračeva slaba ruka izgleda jače nego što jeste, s namerom da natera protivnika da odustane. 

Ali kako blefirati u pokeru i šta blef čini uspešnim? Za početak, svaki igrača mora da priredi uverljiv nastup u koji će svako od protivnika da poveruje. Postoji nekoliko ključnih stvari koje morate uzeti u obzir kada odlučujete da li ćete blefirati ili ne: broj protivnika, vaše držanje za stolom, šablon po kojem ste se dosad kladili, vašu poziciju, snagu vaše ruke i visinu opklade. Posle toga, blef može da počne! 

Kako blefirati u pokeru – pravi trenutak je ključan

Ako se interesujete za blefiranje, verujemo da ste već savladali osnove poput dobitnih kombinacija u pokeru, pravila Omaha Hold’em pokera i kako se igra Teksas Hold’em. Ali ako želite da pojačate kvalitet svoje igre, moraćete da naučite kako da uspešno blefirate u pokeru.  

Ne brinite – uz našu pomoć, razvićete i savladaćete veštinu blefiranja u samo nekoliko koraka! Da li ste spremni? Počnimo! 

1. Dobro osmotrite protivnike

Prvi i najbitniji faktor koji će odluči vaš pokeraški uspeh su vaši protivnici. Ipak, oni su ti koji određuju da li će blef biti uspešan ili ne. Ako se kladite i vaš protivnik odustane – vaš blef je upalio i vi dobijate ruku! S druge strane, ako se kladite, a protivnik vas prati, vaš blef neće uspeti. 

Takođe, imajte na umu da pri blefiranju i vaš protivnik može da uradi isto! Zato je najbolji način da počnete da učite jeste da savladate kako da uočite blef u pokeru. To ćete najlakše postići posmatranjem drugih, iskusnijih igrača i učenjem od njih. Najbolji način da počnete je da se upoznate sa ovim pokeraškim blefovima koji su oduvali sve!

Postoji mnogo različitih vrsta poker igrača zbog čega je bitno da odaberete “prave” protivnike protiv kojih ćete blefirati. U idealnom slučaju, imali biste samo jednog protivnika protiv koga biste blefirali. Pored toga, želite da izbegnete loše mete za blef. Ne želite da blefirate momka koji pomno prati svaki ulog i čita vas kao knjigu! 

Vi, kao igrač koji blefira, želite da budete sigurni da vam je protivnik dovoljno pametan da zna kada da odustane. Ne kaže se za džabe da je lakše blefirati dobrog nego lošeg igrača, te se ovom pomišlju i vodite!

Takođe, treba uzeti u obzir i šablon po kojem se vaš protivnik dosad kladio. Ako je upravo osvojio veliki pot i slaže svoje žetone ili ako se sprema za odlazak, verovatno želi da očuva svoj ulov, te samim tim može biti sjajna meta za blef.

2. Vaše držanje za stolom

Vaše držanje i govor tela igraju veliku ulogu u tome koliko će vam blef biti uspešan. Ali šta to tačno podrazumeva i kako da se postavite bez da odate išta o jačini ruke?

Ako na vas gledaju kao na čvrstog, jakog igrača, verovatnije je da će se plašiti vaše opklade, te je samim tim verovatnije da će vam blefovi uspeti. S druge strane, ako vas doživljavaju kao opuštenog igrača koji baca svoje čipove kad i kako mu se prohte, vaši blefovi gotovo če sigurno propasti.

Takođe, jedan opšti savet koga bi trebalo da se pridržavate je da pazite na govor tela – ne vrpoljite se, ne zagledajte unaokolo i ostanite hladne glave! Ako to uradite, vašim protivnicima biće teže da vas uhvate u blefiranju. 

3. Šablon po kojem ste se dosad kladili

Opklade se ne gledaju pojedinačno. One su deo šire celine, odnosno, hronološki organizovani događaji. Da biste uspešno blefirali pronicljivog protivnika, opklada mora da vam se uklopi u šablon po kojem ste se dosad kladili da bi bila uverljiva.

Vaš protivnik vam verovatno neće verovati da vam opklada na riveru znači da ste postigli Flush ako slično ponašanje niste iskazali prethodni put kada ste imali Flush (Boju). 

4. Jačina ruke

Čisti blefovi su oni u situacijama kada vam ruka nema apsolutno nikakve šanse za dobitkom ukoliko protivnik ne odustane! Ako se nađete u takvoj situaciji manja je verovatnoća da ćete izaći kao pobednik nego pri blefovima koji se kombinuju sa rukama koje imaju potencijala da se poboljšaju tokom igre. Takvi blefovi uglavnom su poznati kao polu-blefovi. 

U slučaju polu-blefa, kladite se iako znate da nemate ništa. Ukoliko protivnik odustane, vi pobeđujete. Ukoliko protivnik prati ulog, imate šanse da na turnu ili riveru ipak dođete do dobitne kombinacije i pobedite. 

Kao što vidite, blef sa rezervnim planom, poznat kao polu-blef, bolji je izbor od pukog blefa. Zato uzmite to u obzir kad se zapitate kako blefirati u pokeru.

5. Pozicija

Kada pričamo o poziciji, mislimo na situaciju kada ste vi jedan od poslednjih igrača koji igra, te vam je tada dostupno više informacija o ostalim igračima. Samim tim, kada ste među poslednjima verovatnoće da izblefirate protivnike idu u vašu korist.

S druge strane, s obzirom na to da je poker nepredvidiva igra, nekada je bolje blefirati iz rane pozicije. Zamislite situaciju u kojoj se i vaš protivnik oslanja na istu pomisao – da je najbolje blefirati iz kasne pozicije. Eto vam prilike za dobar i uspešan blef ako promenite svoj stil igranja! Budite promućurni! 

6. Veličina opklade

Pitate li se kako blefirati u pokeru i koja je idealna veličina opklade u tom slučaju? Savršeno bi bilo da uložite najmanju neophodnu sumu da protivnik odustane. Ali koliki je taj iznos?

Može se činiti da što se više kladite, veća je verovatnoća da će vaš protivnik odustati. Međutim, to nije uvek slučaj… Ne oslanjajte se na tu pretpostavku, već bolje razmislite preko koje sume protivnici neće ići. Kada uočite šablon u njihovom odustajanju, bolje ćete uvid imati u sumu kojoj treba da se približite da ih zastrašite. I ne zaboravite – dobro rasuđivanje ključno je za sve poteze! 

Kada uzmemo sve ove faktore u obzir, dolazimo do zaključka da postoji mnogo toga na šta treba obratiti pažnju kada razmišljamo o blefiranju. Blefiranje, kao jedna od poker strategija, je složena stvar. A do savršenog umeća blefiranja ne dolazi se lako! Dakle, pronicljivost, vežba, dragoceno igračko iskustvo i blefiranje u pokeru postaće vam sasvim prirodna stvar uz dovoljno vežbe! 

Ako ste raspoloženi za partiju dobrog pokera, posetite Meridianov onlajn kazino i uživajte u širokom izboru pokeraških i drugih igara iz udobnosti svoje dnevne sobe!