Udvostručavanje je uzbudljiv potez i jedna od najpoznatijih opklada u blekdžeku. Iako ljubitelji blekdžeka uživaju u ovoj igri, iznenađujuća je činjenica da mnogi ne razumeju detalje ovog poteza, kao i činjenicu da je tajming, bar u ovom slučaju, ključan. 

Kada udvostručiti opkladu u blekdžeku? Ukratko rečeno, u pravom trenutku! Ali, kako ćete znati kada je pravi trenutak? Ne brinite, zato smo tu mi. U ovom tekstu pokušaćemo da vam što kraće i bolje objasnimo kada udvostručiti opkladu u blekdžeku. Nakon što ste savladali kako se igra blekdžek, imate priliku da otkrijete i tajne udvostručavanja. Krenućemo od osnova.

Šta je udvostručavanje opklade u blekdžeku?

Udvostručavanje opklade u blekdžeku je trenutak kada duplorate svoju opkladu usred ruke (ulog je jednak vašem anteu) u zamenu za samo jednu dodatnu kartu. Naravno da je ovaj potez rizičan. Međutim, isti može povećati vašu isplatu, odnosno vaš dobitak. Da bi se rizik isplatio, potrebno je da udvostručite opkladu u trenutku kada imate prednost u odnosu na dilera.

Kada udvostručiti opkladu u blekdžeku?

Celokupna poenta igranja blekdžeka jeste pobediti dilera. Ukoliko smatrate da imate statističku prednost nad njim, na konju ste! 

Osnovna strategija u blekdžeku je precizno određena korišćenjem matematičke verovatnoće, te je tako dizajnirana da vam tačno kaže kada je najbolje (na duge staze) da udvostručite svoju opkladu. Postoje tri situacije u kojima je najbolje udvostručiti opkladu u blekdžeku i one su sledeće. 

Kada je ukupan broj vaših karata jednak 11

Ovo je daleko najpopularniji i najpoznatiji trenutak za udvostručavanje opklade u blekedžeku To je zato što imate neverovatnu šansu da postignete 21, a čak i ako to ne učinite, verovatno ćete dobiti rezultat koji je blizu ovog magičnog broja. 

Kada imate mekih 16, 17 ili 18 

Termin “meki“ se odnosi na ruku u kojoj imate asa i još jednu kartu. Opšte je poznato da, kada igrate blekdžek i imate asa, vrlo lako možete biti pobednik, jer upravo ova karta povećava vaše šanse da se približite ili čak “pogodite” 21. Međutim, dobro razmislite i ne žurite. Ono što je preporuka u ovom slučaju je da biste trebali da udvostručite samo ukoliko diler pokazuje nižu kartu.  

Kada imate tvrdih 9 ili 10  (“hard” opisuje ruku bez asa)

Hard iliti “tvrda” ruka je ona u kojoj nema asa. Ukoliko se desi da se nađete baš u ovoj situaciji, znajte da je dobra prilika za udvostručavanjem samo ako diler pokazuje nižu kartu. U tom slučaju, uz malo sreće, sva je prilika da ćete uspeti da pobedite dilera. 

Ukoliko ste se pitali kada udvostručiti opkladu u blekdžeku, znajte da su ovo tri savršena trenutka za ovaj potez. Međutim, ima trenutaka kada nikako nije poželjno udvostručavati opkladu. 

Kada ne treba udvostručiti opkladu u blekdžeku?

Udvostručavanje opklade u blekdžeku je uzbudljivo. Međutim, ne treba preterivati. Postoje slučajevi u kojima je to loša ideja koja vas može dovesti do toga da vrlo brzo ostanete bez kockarskog budžeta. Kada nije poželjno udvostručiti početnu opkladu? 

  • Kada diler ima asa – As je prilično moćna karta koju možete imati u ruci prilikom igranja blekdžeka. Iz tog razloga nikada ne biste trebali da duplirate ako je diler pokaže! Šanse koje idu u korist deliocu iliti dileru ogledaju se u sledećem – ili će “pogoditi” blekdžek ili će se približiti broju 21. 
  • Ako imate tvrdu ruku koja je veća od 11 – Nažalost, ako imate tvrdu ruku veću od 11, vaše šanse da propadnete (izgubite) su prevelike da biste rizikovali ovim potezom. Naš je savet da sačekate i da ne rizikujete. 

Ono što je suština i čime biste trebalo uvek da se vodite jeste da, ukoliko niste sigurni da li da udvostručite opkladu, nemojte to ni raditi. Zadržite se na početnoj opkladi. Često ćete imati prilike da vidite da pojedini igrači za stolom udvostručuju sve vreme. Upamtite, to su obično igrači koji najčešće gube velike svote novca. Nemojte udvostručavati većinu ruku – preuzmite rizik samo kada ste jasan lider! 

Pridržavajte se pravila

Postoji jedna važna stvar koju uvek morate imati na umu kada igrate blekdžek – obratite pažnju na pravila kazina. Diler će vam sam reći da li je udvostručavanje dozvoljeno ili ipak nije. 

Ako i kada budete spremni da rizikujete, signalizirajte udvostručavanje svoje opklade tako što ćete gurnuti gomilu žetona (isti iznos kao vaša početna opklada) pored vaše trenutne opklade. Zapamtite, vaša dupla opklada uvek mora da odgovara početnom iznosu vaše opklade. 

I još jedna stvar koju morate upamtiti – ne možete udvostručiti opkladu nakon udarca (Hit). Opcija Hit omogućava da vam diler podeli još jednu kartu dok je udvostručavanje potez koji je dozvoljen samo nakon što su prve dve karte podeljene.

Ukoliko nakon ovog članka imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, pišite nam u komentarima i ne zaboravite da posetite Meridianov onlajn kazino, u kome ćete moći da uživate u različitim vrstama blekdžeka.