Koju god igru na sreću da odaberete važno je da se zaštitite od gubitaka. Nijedan igrač ne može neprekidno da pobeđuje, te je od presudne važnosti imati pouzdanu strategiju za pametno baratanje novcem.

U slučaju Fibonači strategije, visina opklade zavisi od vašeg pobedničkog ili gubitničkog niza. Kada pobedite, smanjujete ulog, a kada izgubite ga povećavate. U ovom članku ćemo naučiti kako Fibonači klađenje funkcioniše i da li je to prava ruletska strategija za vas!

Ko je bio Fibonači?

Fibonači je bio italijanski matematičar iz Republike Pize. Zbog svojih matematičkih otkrića smatran je najtalentovanijim zapadnim matematičarem srednjeg veka. 

Pored činjenice da je popularizovao upotrebu arapskih brojeva u Evropi u vreme dok su ljudi još koristili rimske brojeve, Fibonači je utemeljio ono što danas znamo kao Fibonačijev niz. Ljubitelji igara na sreću zauvek će ga pamtiti kao čoveka koji je stvorio temelje Fibonačijevog sistem klađenja!

Formula Fibonačijevog niza

Formula Fibonačijevog niza poznata je ljudima već stotinama godina. U ovom nizu, svaki naredni broj jednak je zbiru prethodna dva, pa ako započnemo niz brojem jedan, dobijamo sledeće:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…

Kao što vidite, kada krenemo od početka niza, dobijamo ga na sledeći način:

  • 1 + 1 = 2
  • 1 + 2 = 3
  • 2 + 3 = 5
  • 5 + 3 = 8
  • 8 + 5 = 13
  • itd…

Ali kako primenjujemo ovaj matematički niz pri klađenju na rulet? Videćete da je poprilično jednostavno!

Šta je Fibonačijev sistem klađenja?

Fibonačijev sistem klađenja je sistem negativne progresije koji se zasniva na tzv. Fibonačijevom nizu brojeva (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144…)

Ovaj sistem klađenja funkcioniše tako što sa svakom izgubljenom opkladom morate povećati ulog prateći princip Fibonačijeve tablice. Ukoliko ste savladali osnove ruleta, verovatno već znate da ne postoji nijedna ruletska strategija pomoću koje ćete imati zagarantovanu pobedu, a isto važi i za Fibonačijev sistem. Ali, uprkos tome, ovaj ruletski sistem je jedan od boljih pošto nije toliko rizičan kao neki poput Martingejla.

Fibonačijev sistem klađenja obično koriste igrači ruleta za spoljašnje opklade u ruletu, poput opklade na crveno ili crno, ili par ili nepar. Retko se koristi za unutrašnje opklade pošto igrači imaju znatno manje šanse za isplatu na njima. Takođe, ovaj sistem se može koristiti i za igranje blekdžeka ili bakarata, pa čak i za ulaganje novca u sportskim kladionicama!

Iako nećete imati zagarantovanu pobedu koristeći ovu strategiju, mnogi ruletski veterani tvrde da je Fibonačijeva strategija jedan od nauzbudljivijih načina da se uhvatite u koštac sa prednošću kuće u ruletu

Pre nego što sistem primenite u praksi, morate da izaberete vrstu ruletskog točka na kojoj ćete igrati, a moraćete i da odlučite koliko ćete uložiti po jedinici. To može biti bilo koji iznos koji odaberete, ali preporučujemo da bude mali deo vašeg ukupnog kockarskog budžeta. Oko 2% je dobra smernica i savetujemo da ne idete više od 5%.

Pravila ulaganja kod Fibonačija 

Igranje prateći ovu strategiju je jednostavno. Evo kako ona funkcioniše:

Počnite sa jednom jedinicom za klađenje

Prva opklada u svakom ciklusu uvek treba da vam bude jedna jedinica klađenja. To je zato što je, zanemarujući nulu, jedinica prvi broj u Fibonačijevoj sekvenci. Dakle, ako ste odlučili da uložite 5 dolara po jedinici, vaša prva opklada bi bila 5 dolara.

Pređite na sledeći broj u nizu posle svakog gubitka

Nakon izgubljene opklade, trebalo bi da pređete na sledeći broj u nizu, tj. da uložite toliki broj kladioničarskih jedinica u narednoj rundi. Ako izgubite i nju, prelazite na naredni broj u nizu. U našem slučaju, to je dvojka, pa biste uložili dve jedinice. Ako vam je jedinica 5 dolara, to znači da ćete ovaj put uložiti 10 dolara.

Ovo pravilo važi za svaki izgubljeni obrtaj. Uvek se premestite na sledeći broj u nizu i uložite odgovarajući broj kladioničarskih jedinica.

Posle svake pobede pomerite se za dva broja u nizu ulevo

Ako ste, na primer, pobedili pošto ste uložili 13 jedinica, uložili biste samo pet jedinica u narednom krugu. Ako pobedite posle opklade od 55 jedinica, na sledećoj ulažete 21 jedinicu.

Ovo pravilo pratite posle svake pobede, uz jedan izuzetak — ako ste pri početku niza i nemate dovoljno slobodnih brojeva unazad da se vratite, počinjete niz iz početka.

No šta je ono što ovaj sistem čini malo složenijim od drugih ruletskih strategija? Morate da pratite koliko dobijate ili gubite tokom svakog ciklusa sistema kako biste znali kada treba da završite i vratite se na početak! Ovo je lako kada igrate onlajn, jer tada možete koristiti proračunsku tabelu. Ipak, malo je teže koristiti Fibonači strategiju kada igrate u kazinu uživo.

Da li Fibonačijev sistem funkcioniše?

Znajte da Fibonačijev sistem, kao nijedan drugi ruletski sistem, ne poboljšava vaše ukupne šanse za pobedu u kazinu. Korišćenje ove strategije može vam pomoći da kratkoročno osvojite novac ili čak tokom dužeg perioda ako uspete da izbegnete dugotrajnu seriju gubitaka, ali…

Problem ovog sistema je u osnovi isti kao i kod bilo kog drugog sistema negativne progresije. U jednom trenutku ćete verovatno proći kroz dugu seriju poraza i ulog će vam postati previsok.

Iako se vraćate za dva koraka unazad kada pobedite, a za jedan idete napred kada izgubite, i dalje postoje šanse da se ulog toliko poveća da ostanete bez novca ili da postignete maksimalnu dozvoljenu opkladu za stolom. Ovu najneverovatniji gubici na ruletu dokazuju da je linija između dobitka i gubitka tanka! Zato budite pametni!

Dakle, zaključili smo da serije poraza i u ovom slučaju umeju da budu dugačke, te da i sa ovim sistemom možete ostati bez novca. Zbog svega navedenog sigurno je reći da ni Fibonačijev sistem ne funkcioniše na duge staze. Uprkos ovoj činjenici, ne bismo vam nužno savetovali da ga potpuno zanemarite. Ako volite da koristite sisteme klađenja i spremni ste da malo rizikujete, samo izvolite! Ali zapamtite da ne postoje garancije za uspeh, čak ni sa ovim (ili bilo kojim drugim) sistemom.

Nema boljeg mesta da okušate sreću Fibonačijevom strategijom nego u Meridianovom onlajn kazinu. Posetite nas i isprobajte ovaj ruletski sistem iz udobnosti vašeg doma!

Exit mobile version