Teksas Hold’em vas neizmerno privlači, pored njega želite da savladate i kako se igra Omaha Hold’em, ali i Hi-Lo poker? Razumemo! Sve ove varijante pokera su zanimljive i vredne vaše pažnje. A možete se i oprobati i u drugima. Na primer, u karipskom pokeru.

Za sve ovo vam je potrebno da naučite koje su dobitne kombinacije u pokeru! Bez njihovog poznavanja ništa od svega navedenog neće biti moguće! I zato ne časite časa već pristupite ovoj lekciji predano! Mi ćemo se potruditi da vam što više približimo i objasnimo značaj poker ruku!

Dobitne kombinacije u pokeru – bez njih se ne može

Prvi korak za određivanje pobedničke ruke u pokeru je pamćenje dobitnih kombinacija! Onog trenutka kada saznate da fleš pobeđuje kentu u boji, a triling dva para, možete da krenete u akciju! Nakon što savladate pravilan redosled jačine poker ruku i shvatite koja je ruka sa 5 karata najbolja, moći ćete da se odvažite i osvojite pot! A to je i cilj igre, zar ne? Još ako naučite kako da uočite blef, bićete bliži dobitku!

Vreme je da vidimo koje su to dobitne kombinacije u pokeru!

1. Rojal fleš (Royal flush) 

Najjača (i najređa) dobitna kombinacija u pokeru zove se rojal fleš! Ovakva kombinacija predstavlja najjaču i nepobedivu ruku u pokeru. Toliko je retka da je statistički potrebno odigrati milion poker ruku da bi se dobila makar jednom. Nju čine karte u istom znaku i boji – Kec, Dama, Žandar, Kralj i Desetka.

Rojal Fleš – Najjača dobitna kombinacija u pokeru

2. Kenta u boji (Straight flush) 

Druga najjača poker ruka je kenta u boji (Straight flush). Ova kombinacija sadrži uzastopno poređanih pet karata sa istim znakom. U slučaju da vi i vaš protivnik u ruci imate ovu kombinaciju, pobediće onaj igrač koji ima jači niz karata. 

Kenta u boji – 5 uzastopno poređanih karata istog znaka

3. Poker (Four of a kind)

Ukoliko ste kao početnik mislili da je ovo najjača kombinacija u pokeru, grdno ste se prevarili! Poker u svojoj kombinaciji ima četiri karte iste vrste, na primer K-K-K-K-9.

Ukoliko se dogodi situacija da dva igrača imaju ovakvu ruku, onaj sa višom kartom u pokeru dobija partiju ( K-K-K-K-9 jači je od  K-K-K-K-4).

Poker kečeva – Najjači mogući poker karata

4. Ful haus (Full house)

U ovoj poker ruci imaćete prilike da vidite tri karte iste vrste i par – Q-Q-Q-5-5. I u ovom slučaju važi pravilo da ukoliko i vi, ali i vaš protivnik, imate istu poker ruku, pobediće onaj koji ima jače tri karte iste vrste. Q-Q-Q-5-5 je jače od 10-10-10-3-3. 

Ful Haus – Najčešća vrsta dobitne kombinacije u pokeru

5. Boja (Flush)

Kao što i samo ime poker ruke govori, u pitanju je kombinacija karata koje su u istoj boji, crvenoj ili crnoj. Ukoliko se zadesi da tokom jedne partije dva igrača imaju ovu kombinaciju, pobednikom se proglašava onaj koji ima najjače pojedinačne karte – Q-J-9-7-4 će pobediti J-10-7-3-2.

Boja – bilo kojih pet karata u istom znaku (boji)

6. Kenta (Straight)

Kentu čini kombinacija bilo kojih pet karata u nizu. Ukoliko se zadesi da više igrača ima u ruci kentu, pobedu će odneti onaj sa najjačim nizom brojeva.

Kenta – Niz od pet karata različitih znakova

7. Triling (Three of a kind)

Ova kombinacija karata sadrži karte iste vrste, tačnije tri karte iste vrste (Q-Q-Q-J-9). Ova kombinacija je česta u pokeru. Stoga, ukoliko više igrača u svojoj ruci drži triling, pobediće onaj koji ima jače preostale dve karte. 

Triling – Tri karte iste vrste

8. Dva para (Two pairs)

Ovde je očigledno da je u pitanju kombinacija karata koja sadrži dva para karata koje su iste vrste (Q-Q-9-9-5). U ovom slučaju je bitno upamtiti da ukoliko se igrač nađe u situaciji da i njegov protivnik u ruci ima dva para, pobedu će odneti onaj ko ima jače parove.

Dva para – Par kečeva i par kraljeva je najjača kombinacija parova

9. Par (Pair)

Dobitne kombinacije u pokeru ne mogu da prođu bez para, naravno! U ovom slučaju par predstavlja dve karte iste vrste. Ukoliko se dogodi situacija da više igrača imaju par u ruci, preostale tri karte će odlučiti ko će odneti pot! 

Par – dve bilo koje karte iste vrste

10. Najjača karta (High card)

Stigli smo konačno do najjače karte! Šta je ovde bitno da upamtite? Da se radi o jednoj karti koja ima najveću vrednost. Ciljajte na Damu, Kralja ili Žandara!

Kako napraviti poker ruku?

Jedno od prvih pitanja nakon pitanja koje su dobitne kombinacije u pokeru je i kako napraviti poker ruku. Postoji nekoliko vrsta pokera koje se dele na osnovu načina na koji se ruke grade u njima. Ovo su tri najzastupljenije:

Community poker

U pitanju je jedna od najpopularnijih i najzastupljenijih varijanti. Karakteristična je po tome što se u ovom slučaju igračima deli manje od pet karata dok na stolu stoje karte okrenute nagore sa kojima igrači mogu napraviti svoju idealnu poker ruku.

Draw poker

Ovo je često varijanta pokera koju igrači prvu nauče. Draw poker varijanta je retka u kazinima i na turnirima, te se najčešće igra u kućnim uslovima. Igra počinje tako što se svakom igraču deli pet karata, jedna po jedna, sve okrenute licem nadole.

Ostatak se stavlja na stranu. Ako posle prve runde ulaganja ostane više od jednog igrača, počinje faza “izvlačenja”. Svaki igrač bira koliko svojih karata želi da zameni i odbacuje ih. Preuzima se špil i svakom igraču se redom deli onoliko karata koliko su odbacili, tako da svaki igrač ponovo ima pet karata.

Stud poker

Stud poker je bilo koja od brojnih varijanti pokera u kojima svaki igrač dobija kombinaciju karata okrenutih licem nadole i nagore tokom nekoliko krugova klađenja.

U stud pokeru se igrač koji se prvi kladi u svakom krugu može menjati iz kola u kolo (to je obično igrač čije karte okrenute nagore čine najbolju početnu ruku za igru koja se igra). Karte podeljene licem nadole svakom pojedinačnom igraču nazivaju se skrivenim kartama (hole cards).

Potezi igrača u pokeru

Pored odličnog poznavanja dobitnih kombinacija potrebno je i da upamtite koji sve potezi postoje u pokeru.

Opklada (Bet) – U pitanju je  potez koji preduzimate samo ukoliko niko pre vas nije postavio nikakav ulog. Na igračima posle vas je odluka da li će da nastave sa igrom ili će ipak da odustanu. 

Dalje (Check) – U ovom slučaju imate mogućnost da nastavite igru ako niko pre vas nije stavio opkladu. Dalje znači da je sledećem igraču prepušten potez. 

Podizanje uloga (Raise) – Ukoliko smatrate da imate dovoljno jaku ruku, imate mogućnost da podignete ulog za onoliko koliko vi želite! Čak i ako nemate dovoljno jaku ruku, možete iskoristiti obrnuti blef i tako doći do svog cilja! 

Pratiti ulog (Call) – U slučaju ovog poteza, možete da pratite sumu koju je igrač pre vas stavio na sto. Da biste to uradili, igru nastavljate sa istim brojem žetona kao prethodni igrač. 

Odustajanje (Fold) – U slučaju odustajanja bacate sve karte na sto i time odustajete od runde koja je u toku! 

Verujemo da ste već shvatili da razumevanje dobitnih kombinacija u pokeru nije bauk! Kada ih konačno budete savladali, budite slobodni i opušteno zaigrajte jednu od najboljih igara na sreću. Možete posetiti i Meridianov onlajn kazino ako vam je draže da uživate u pokeru iz udobnosti fotelje!