Da li je poker sport i da li ga uopšte treba smatrati sportom, polemika je koja se već godinama vodi i koja još uvek nije dobila precizan odgovor. Iako poker nije prva stvar na koju pomislite kada čujete reč sport, sama definicija sporta pokazuje da se za poker ipak može reći da je sport. Definicija sporta je sledeća:

“Sport je aktivnost koja uključuje fizički napor ili veštinu, u kojoj se pojedinac ili tim takmiče radi zabave.”

Naravno, svima je jasno da poker neće sagoreti isti broj kalorija kao maraton ili košarkaška utakmica, ali znajte da je poker igra koja iziskuje veliki mentalni napor, kao i ozbiljne veštine! I kada ovako sagledate stvari, zaista možete reći da je poker sport! Ovoj tvrdnji doprinose i najveći Teksas Hold’em turniri

Kako ne bismo išli izokola, hajde da krenemo od početka, nakon čega ćete bolje razumeti stvari i konačno dobiti odgovor na pitanje da li je poker sport!

Da li je poker sport, igra ili kockanje?

Sport uključuje element fizičkog napora. Zbog ove činjenice se postavlja pitanje da li je poker sport, s obzirom na to da se isti igra za stolom i da su za njega potrebni sreća i određene veštine. Stoga, da li je poker sport ili igra?

Igra po definiciji znači takmičarsku aktivnost koja se preduzima radi zabave i igra se prema postavljenim pravilima igre. Ako malo bolje razmislimo, ova definicija igre ukazuje na to da su sportovi neka podvrsta igara.

E sada, kockanje po svojoj definiciji predstavlja igranje igara ili preduzimanje aktivnosti koje se zasniva na igri na sreću koja se igra za novac ili druge nagrade. Gde u svim ovim definicijama smestiti poker je pitanje.

Da bismo stigli do valjanog odgovora na pitanje da li je poker sport, potrebno je da se osvrnemo na karakteristike pokera.  

Karakteristike pokera

  • Poker je igra strategije i veštine – Jedan od razloga zašto bi se poker mogao smatrati sportom je taj što igrači moraju razviti određene veštine kako bi bili dobri u pokeru. Pored toga, moraju znati pravila, dobitne kombinacije u pokeru, ali moraju znati i da blefiraju i uoče blef!

Najbolji poker igrači su oni koji razvijaju dobro strategiju. Njihova strategija se sastoji od toga koju varijantu poker igre igraju i od stila igre. Zar se sve navedeno ne poklapa sa karakteristikama koje poseduje fudbal? Dobro, fudbaleri imaju strategiju na terenu i oni istom “kontrolišu” loptu, ali svakako dosta sličnosti imaju sa poker igračima!

  • Poker je oblik zabave – Još jedan razlog zašto se poker može smatrati sportom je to što su sportovi zabavni, baš kao i poker! Gledanje i igranje pokera je takođe uzbudljivo iskustvo. Čak i oni koji ne učestvuju u igri rado prate turnire i takmičenja!  
  • Poker može biti izuzetno konkurentan – Izuzetno takmičarska priroda igre pomaže da se poker stavi u kategoriju sporta.  Dok u košarci postoji NBA liga, a u tenisu postoji US oupen, tako u pokeru postoji World Series of Poker (WSOP). WSOP, kao i svi veliki sportski događaji, privlači ogroman broj gledalaca i samo najbolji među najboljima dobijaju priliku da pokažu svoje veštine. Neki poker igrači uspeju i da postanu članovi Kuće slavnih pokeraša! Po čemu se Kuća slavnih pokeraša razlikuje od Kuće slavnih košarkaša ili tenisera? Ni po čemu! Samo najbolji imaju tu čast da budu članovi istih! I zašto onda mnogi odbijaju da priznaju da je poker sport?

Element kockanja je ključan

Poker ima elemente kockanja i zato zvanično nije priznat kao sport.  Ali zar nemaju svi sportovi određeni element kockanja? Fudbaler u ključnim trenucima razmišlja o svom narednom potezu – hoće li šut udesno biti pametniji od šuta ulevo? I ovo je vid kockanja sa srećom, zar ne?

Međutim, jedina razlika je u tome što su dobici u drugim sportovima fiksni, dok su u pokeru direktno povezani sa opkladama što poker čini rizičnim i kontroverznim. 

Da li je poker sport ili nije se zaista svodi na viđenje svakoga od nas. Većina ljudi koji ne igraju poker smatraju da ova igra na sreću nikako ne može biti sport, dok ima i onih koji se svim silama zalažu da poker jednog dana bude priznat kao sport! 

Da li je poker sport ili nije? Na vama je da odlučite! A do tada, uživajte u Meridianovom onlajn kazinu i izaberite poker igru u kojoj se najbolje snalazite! Tada rezultati neće izostati!