Oduvek vas je privlačio poker, ali niste ni bili svesni da toliko njegovih varijacija postoji? Nemojte se obeshrabriti! Svaka od njegovih varijanti vredna je vaše pažnje i vremena. Ukoliko ste savladali dobitne kombinacije u pokeru, vreme je da upoznate i varijantu pokera poznatiju po imenu 7 Card Stud poker. 

7 Card Stud poker – upoznajte pravila i uživajte u igri

7 Card Stud klasična je poker igra koja je zanimljiva ljubiteljima pokera. Za razliku od Teksas Hold’ema i Omahe, ova varijanta pokera obično se igra sa limitom u klađenju.

U ovoj varijanti pokera, igračima se pojedinačno deli sedam karata tokom ruke, a samo najbolja moguća poker ruka sa pet karata određuje pobednika! Koristi se špil od 52 karte i u igri mogu učestvovati od dva do osam igrača.

Igraču se na početku svake ruke dele dve karte okrenute licem nadole, a zatim treća karta okrenuta licem nagore. Na osnovu ovih karata igrači odlučuju da li nastavljaju ruku ili ipak odustaju. Upamtite da je i u ovoj varijanti pokera odabir početne ruke jedan od najvažnijih poteza koji ćete napraviti tokom partije.

Tokom igre igrači dobijaju ukupno sedam karata od kojih su tri karte skrivene (okrenute licem nadole) i četiri okrenute licem nagore. Logično, od ovih sedam karata igrač bira pet kako bi sastavio svoju najbolju kombinaciju. Rangiranje ruku identično je kao u Teksas Hold’emu ili Omahi. Rojal fleš je najbolja moguća ruka dok je najjača karta (high card) najgora ruka.

Pre nego što se započne 7 Card Stud poker, tačnije, pre nego što krene deljenje karata, potrebno je da svi igrači ulože određeni iznos (ante). Bitno je upamtiti da ante iznosi ⅕ minimalnog uloga i on se ne računa u sledećim ulaganjima. Nakon ovoga, nadmetanje može da počne. 

Runde klađenja – magija počinje da se odvija

U 7 Card Stud pokeru postoji nekoliko rundi klađenja/ulaganja. Krenućemo naravno od prve. 

  • Prva runda klađenja iliti Third Street počinje od igrača koji se nalazi sa leve strane big blinda. Svakom igraču se daju tri karte, dve skrivene i jedna okrenuta licem nagore. Igrač sa najmanjom kartom započinje akciju i obavezan je da uloži polovinu minimalnog uloga koji se računa kao ulog u prvoj rundi klađenja. Ovaj potez zove se “bring in”. Runda se nastavlja u smeru kazaljke na satu sve dok se ne završi krug. 
  • U drugoj rundi klađenja koja se naziva i Fourth Street, deli se četvrta karta koja je okrenuta licem nagore. Igrač koji ima najveću kartu odlučuje da li odustaje, ide dalje ili ulaže. Ukoliko se desi da dva igrača imaju istu jačinu ruku, prednost će imati igrač koji je sa leve strane bliži dileru. Upamtite da sva ulaganja i podizanja uloga moraju biti jednaka minimalnom iznosu.
  • Treća runda klađenja poznata i kao Fifth Street karakteristična je po tome što se u ovom krugu deli peta karta koja je okrenuta licem nagore. Kao i u prethodnoj rundi, i ovde igrač koji ima najjaču ruku ulaže prvi sa jednom razlikom. Ulog se podiže, najčešće se udvostručuje. 
  • Poslednja runda klađenja poznata i kao Sixth Street sledi isti obrazac kao i druga i treća runda klađenja.
  • Ukoliko se desi da partiju igra 8 igrača i da je do ove ruke broj istih ostao nepromenjen, preostali broj karata neće biti dovoljan za sve igrače. Iz tog razloga, igrači neće dobiti po kartu koja je okrenuta licem nadole već će diler izvući i staviti jednu kartu koja je vidljiva svima. Svako od igrača moći će da je iskoristi kako bi sastavio dobitnu kombinaciju.

Showdown – vreme je da se karte bace na sto

Koristeći najbolju kombinaciju skrivenih i vidljivih karata, preostali igrači pokazuju karte. Igrač koji je poslednji napravio ulaganje prvi je koji pokazuje karte. Najjača ruka osvaja pot. U slučaju izjednačenja, pot se ravnomerno deli.  

7 Card Stud poker nije težak za razumevanje, ali ni za igranje ukoliko ste uložili dovoljno vremena kako biste savladali sve cake. Želite što pre da se oprobate u ovoj varijanti pokera? Ukoliko je odgovor da, posetite Meridianov onlajn kazino i usavršite svoje veštine!